Feed on
Posts
Comments

David Parkins Vriendschap_90prct

De Chinese ‘Global Times’ schrijft dat China lessen kan trekken uit de manier waarop Rusland door het Westen is bejegend toen het na de val van de Sovjet Unie toenadering zocht tot dat Westen. Dit staat op de site van het Russische Sputnik. Volgens Global Times heeft Rusland een hoge prijs betaald voor het loslaten van de Baltische staten en het uit handen geven van het machtsmonopolie dat de Sovjet Unie (USSR) bezat. Aan de wortel van dit voortdurende Westerse antagonisme, ligt volgens Global Times het gegeven dat het hedendaagse Rusland een uitgestrekt territorium beslaat met een bevolking van 140 miljoen zielen. Rusland heeft het nuclaire wapenprogarmma van de USSR geërfd en is het enige land dat in staat zou zijn Amerika in 10 minuten te vernietigen.

[‘ The “fundamental reason” for the continued antagonism, Global Times suggests, lies in the fact that Russia today remains a great power, with vast territory stretching nine time zones and a population of over 140 million. Most importantly, inheriting the Soviet Union’s nuclear weaponry, it is “the only country capable of destroying America in 10 minutes.” ‘]

Het Westen beweert dat Ruslands ondemocratische bestel de oorzaak is van de Westerse animositeit jegens Rusland, maar dat is onzin, want autoritaire regimes als de ex-sovjetrepublieken Azerbaijan, Kazakhstan en Turkmenistan, worden allervriendelijkst behandeld. Alleen Rusland krijgt van het Westen het stigma van autoritair imperium.

Sinds de tijd van tsaar Peter de Grote (1672-1725) heeft Rusland vergeefs geprobeerd deel van de Westerse wereld te worden. De laatste mislukte poging vond plaats onder Boris Yeltsin. Het huidige beleid van president Putin dient in dat licht bezien te worden. Ook Japan is er niet geslaagd een evenwaardig lid van Westerse systeem te worden en bracht het niet verder dan een vazal van het Westen, die een Amerikaanse bezettingsmacht op zijn grondgebied moet dulden.

[ ‘Japan, for example, was not been able to do so, in the paper’s view, and became only a Western dependent under US military occupation.’]

Per saldo bekeken was de weg die Moskou in 1980-1990 koos een tragisch voorbeeld voor wat er gebeurt wanneer een grootmacht probeert aansluiting bij het Westen te krijgen, op voet van gelijkwaardigheid.

[ ‘Ultimately, Global Times suggests, the path taken by Moscow in the late 1980s and 1990s was a “tragic example” of a great power attempting to integrate into the West, only to face rejection and forced to go its own way, facing Western economic and political pressures along the route.’]

Hoewel China er in geslaagd is de tweede wereldeconomie te worden, kan het niet vertrouwen op eeuwigdurend onafgebroken succes. Integendeel: juist het succes van China bergt het risico in zich voor Westerse pogingen dit succes te ondermijnen. Daarop dient China zich mentaal voor te bereiden, meent Global Times.

[‘ “China has grown into the world’s second-largest economy, and cannot hope for eternal success. On the contrary, there is a high probability that it will become the object toward which the West directs its gaze,” seeking to eliminate the new threat to its world order. “We need to be prepared for this mentally,” the paper concludes.’]

 

 * * *

http://sputniknews.com/analysis/20160422/1038471350/russia-china-west-great-power-lessons.html#ixzz46f9yV4gD

Russian democracy receives little applause /  Source:Global Times Published: 2011-12-5 0:59:11

http://www.globaltimes.cn/content/687107.shtml

===  ======= * * * ====== ======

Rusland en Saoedi-Arabië

Volgens de Amerikaanse journalist David Gardner (Financial Times > op Sputnik) zoekt Riyadh toenadering tot Moskou niettegenstaande Rusland banden onderhoudt met vijanden van Saoedi-Arabië. De Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten zou aan het tanen zijn.

Tot nu toe was de kwestie over de toekomst van Syrische president Assad het struikelblok voor toenadering tussen de landen.

Volgens een bron dichtbij kroonprins Mohammed echter, zou de kroonprins afgelopen oktober tijdens een ontmoeting met president Putin tegen Putin hebben gezegd dat de Saoedi zich meer zorgen maken over Iran dan over het Assad-regime in Syrië.

De Saudi lijken te hebben besloten de banden met Rusland aan te halen, nadat Amerika zich distantieerde van de oorlog in Syrië en was begonnen toenadering tot Teheran (Iran) te zoeken. Door nauwere contacten met Rusland hopen de Saudi via Moskou enige invloed op Teheran te kunnen uitoefenen.

 

Read more: http://sputniknews.com/politics/20160405/1037531834/riyadh-turns-to-moscow.html#ixzz46f82291H

David Gardner: Mutual suspicion frays historic US-Saudi ties / FT,  April 20, 2016

http://www.ft.com/cms/s/0/876a971c-0644-11e6-a70d-4e39ac32c284.html#axzz46keosguu

 

 

 

 

 

Comments are closed.