Feed on
Posts
Comments

Het einde van de ambtstermijn van de Amerikaanse president Obama komt in zicht. Hoe zal men zich deze president herinneren? Obama lijkt momenteel op tenminste drie borden tegelijk te schaken om Amerika’s invloed te vergroten en zijn wereldhegemonie uit te breiden. Niet alleen zijn de VS met de EU in onderhandeling over een TTIP, maar Amerika verhoogt tevens de militaire activiteit in Europa om Rusland onder druk te zetten. Uitbreiding van NAVO met Finland staat daartoe onder andere op de agenda. De meest recente Amerikaanse eis luidt dat de NAVO zich als bondgenoot openlijk en formeel in de strijd in Syrië moet mengen.

Het Duitse Spiegel Online bericht dat Amerikaanse diplomaten de afgelopen dagen in Brussel druk hebben uitgeoefend op de EU/NAVO-landen om zo spoedig mogelijk  Boeing E-3 Sentry / Awacs (Airborne Early Warning and Control System) vliegtuigen, behalve boven Syrië, ook boven Irak in te zetten om aanvallen van de coalitie (waaraan reeds enkel NAVO-landen deelnemen) actiever en intensiever te ondersteunen. Amerika wil dat de Awacs als vliegende commandocentra gaan opereren, waarbij ze de operaties van de aanvallende en bombarderende straaljagers coördineren en sturen bij aanvallen op stellingen van de IS in Syrië en Irak. Zodoende zou de NAVO zich openlijk, voluit en direct committeren aan de luchtoorlog in het gebied.

Amerika heeft vorig jaar reeds bij de NATO aangedrongen op een directere deelname aan de strijd. Toen kwamen de NATO-landen met Amerika overeen dat zij de aanvalsstraaljagers met radarvliegtuigen ondersteunen (het zogenaamde ‘backfilling‘). Dit gaat Obama niet ver genoeg. De Amerikaanse president is vooral gebrand op deelname van NAVO als bondgenootschap in zijn geheel en vindt de bijdrage van afzonderlijke NATO-landen onvoldoende.

Mochten de NATO-ministers besluiten op de Amerikaanse wensen in te gaan, dan zullen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk ook militairen uit de respectieve NATO-landen meevliegen als bemanningen in de in te zetten Awacs.

Menig NATO-land stelt zich terughoudend op ten aanzien van de Amerikaanse wensen. Men vreest dat officiële NATO-deelname Rusland zal provoceren en bovendien de Arabische bondgenoten afschrikken, die momenten deelnemen aan de ‘Coalition of the Willing.‘

 

NATO Awacs_txt

 

Stap in een AWACS  –   http://www.e3a.nato.int/nld/html/virtual_tour/board_awacs_3d.htm

 

 

 

 

Comments are closed.