Feed on
Posts
Comments

 citaat Hudson

“Ik verbaasde me over de journalistieke non-reacties op Ruttes oprisping over de Europese grensbewaking en de val van het Romeinse rijk. Toen ik in Google typte ‘barbaren voor de poort’ zocht ik natuurlijk naar Hannibal die Rome bedreigde, maar wat kreeg ik: een artikel uit de Groene over het leegzuigen van een kindercrêche-keten door een sprinkhaanfinancierder,” grinnikt Tijmen, “dat was net zo terzake, als Hannibal, want beiden komen om te plunderen en te brandschatten.”

“Je hoeft maar iets, een heel klein beetje maar, van de klassieke geschiedenis af te weten, om nieuwsgierig te worden,” lacht Ilham. “En dan ga je googelen hoe het waarschijnlijk ook alweer zat met die Romeinse grensbewaking. Die werd toch steeds mee uitbesteed, geoutsourced, zoals wij nu met Erdogan en die private bewakingsdienst  Border Fix, of zoiets doen, aan Rome´s bondgenoten, die land aan de grens kregen en die zich niet goed behandeld voelden door de Romeinen, waarna ze aan het plunderen sloegen. Dat is wat mij betreft algemene ontwikkeling.
Voor een journalist is nieuwsgierigheid een aangeboren eigenschap, dacht ik altijd. Zeker wanneer je zoals in de Elsevier (nr. 49, december 2015) opnieuw leest dat ook deze journalist niet de vraag stelt: welke grenzen bedoelt u precies meneer Rutte? ‘Onze’ grenzen in Zuid- en Oost-Europa (Griekenland, Hongarije, Roemenië, misschien de Oekraïne zelfs al?), of ‘onze’ grenzen in Syrië en Irak, waar we mee-bombarderen? En wat als de barbaren – lees: ‘de salafisten’ uit Molenbeek, Groesbeek en Nunspeet – al binnen zijn? Welke grenzen moeten we dan volgens u bewaken? Morele grenzen misschien, ideologische? Bedoelt u dat ook met grenzen bewaken? Welke grenzen hebt u op het oog?”

“Precies. En dan ook nog de financiële grenzen, die niet te bewaken zijn. Dus moeten we in het wilde weg onze grenzen bewaken, of moeten we eerst zorgen dat we 1) duidelijke grenzen hebben getrokken en trekken en 2) dat we dusdanige grenzen trekken, dat die te bewaken zíjn, grenzen die we kúnnen en wíllen bewaken?” lacht Iris, “welke grenzen bedoelluu precies, meneer Rutte, zo bij benadering, vooruit. Mogen we alsjeblieft weten waar we het ongeveer over hebben als we het hebben over onze grenzen bewaken?
Maar neen hoor. Rutte zegt dat we net als de Romeinen ten onder gaan als we onze grenzen niet bewaken en iedereen begint meteen te snateren en te kakelen.”

Ilham: “Die meneer die in Elsevier door de stijgbeugel kan (51), die heeft het over de slechte behandeling van de Visigoten door de Romeinen. Kijk, dat is tenminste iets. Alarik plundert in 410 Rome, nadat de Romeinen hem en zijn volk voortdurend aan het lijntje hielden en ze niet het beloofde (grensland) gaven om zich te vestigen. Dus, als wij de Grieken en de Hongaren en de Roemenen en de Turken (ja, vooruit gooi die er ook maar bij) niet netjes behandelen, mogen we dan verwachten dat zij onze grenzen bewaken? Hier hoef je niet voor doorgeleerd te hebben.“

Tijmen: “Aardig dat die Elsevierjournalist op bladzijde 52 ook nog even Poetin erbij sleept: ‘In mei onthulden kozakkenstrijders bij Sint-Petersburg nog een bronzen beeld van de Russische president Vladimir Poetin als Romeinse keizer. Poetin is altijd tegen zulk eerbetoon. Dat hoort pas als iemand dood is, vindt hij. Mogelijk speelt nog iets anders: decadentie wordt als een van de oorzaken van de Romeinse ondergang genoemd. Poetin verwijt het Westen ook altijd decadent te zijn. De Romeinen indachtig wil hij wegblijven van het ‘decadente’ Westen om zo de ondergang van het Russische Rijk te voorkomen. Dan maar geen beeld.’ Blijkbaar leert Poetin wel van de geschiedenis.”

“Dat komt omdat het onderwijs in Rusland gevrijwaard is gebleven van inmenging door de PvdA,” gniffelt Iris, “daar kennen ze hun klassieken. Maar, mevrouw Jet Bussemaker gaat er hier ook wat aan doen: kleinere mbo-scholen, heeft ze net bedacht. Aan de macht van de managers – de Romeinse ‘nobiles’ die de patriciërs verdrongen, en waarvan veel plebejers deel uitmaakten –  tornt deze PvdA manager echter niet. Conclusie: er zal niets ten goede veranderen in ons onderwijs.”

cit. MH onderwijs

Ilham: “Gelukkig gaat PvdA-kroonprins Assscher diplomatieke druk op de Saoedische koninklijke kliek uitoefenen om geen salafistische moskees en imams meer te financieren. Dat lees ik de Trouw van vandaag (11.12.15).”

* Vrolijkheid *

“Wat zouden we zonder “Blodekijk de Sasser moeten! Nu zijn we zo van alle problemen af. Mogen we dit briljante idee exporteren? Naar Frankrijk bijvoorbeeld, en naar Duitsland? Of heeft Blodekijk er al patent op?! Hij heeft een tijdje terug al code oranje uitgeroepen om de Bulgaarse tsunami tegen te houden. Eindelijk een PvdA’er die we om een boodschap kunnen sturen.”

“Die observatie over Poetin en decadentie, is zeer actueel,” zegt Ilham droog. “Waarom denk je dat Michel Houellebecq in ‘Onderworpen’ een labbekakkig Frans establishment neerzet, dat door decadentie en corruptie aangetast, improductief en initiatiefloos suddert en alleen op de eigen gewin en voordelen is bedacht. Houellebecq’s verhaal laat zich op bijna elk West-europees land toepassen.

Ook hier: decadentie, dus bederf. Net als bij de Romeinen. Dan helpt grensbewaking natuurlijk niet, want de rot zit binnenin. Bombarderen in Verweghistans helpen evenmin en werkt contraproductief als je geen goede grenzen hebt. Dat zien we aan die migranten uit Syrië.”

“Poetin leert zeker van de geschiedenis, “ zegt Tijmen, “want hij informeert ons (wie zijn dat toch, die ons en wij?) dat hij eventueel kernbommen op Syrië kan gooien (Elsevier 9.12: ‘Wij kunnen nucleaire aanval op IS uitvoeren’). Net zoals de Amerikaanse president Truman de Sovjets en de Chinezen met de atoombom dreigde. Later dreigde bijna elke Amerikaanse president iedereen ter wereld die niet deed wat de Amerikanen wilden, met een atoombom. Poetin brengt het toch iets subtieler dan de Yanks, vind ik. Hij zegt dat hij atoombommen op Syrië kan gooien en niet meteen op Molenbeek of Groesbeek.”

“Terugkomend op de ondergang van Romeinse rijk,” zegt Ilse, “die werd hoofdzakelijk veroorzaakt door het uit elkaar groeien van arm (het plebs, de plebejers, de tokkies dus) en de self styled ‘nobiles.’ Zeg maar vanaf 146 vChr., na e val Carthago en Corintië.  Vanaf dan gaat naast de mentaliteitsverandering van de magistraten en bestuurders, dus de Romeinse managers, de overstretch meespelen: het Romeinse imperium werd te uitgestrekt. De EU-bobo’s doen precies wat de Amerikanen met hun Empire hebben gedaan en wat de Romeinen dáárvoor al deden: ze nemen te veel hooi op hun vork, zonder valide inschatting van mogelijkheden en risico’s. Blindelingse en wezenloze uitbreiding van De EU, omwille van de uitbreiding zelf – en natuurlijk om uitbreiding van de banencarrousel en carrièremogelijkheden van het politiek-financieel establishment. Hetzelfde type tokkies blijft door de eeuwen heen op het pluch en achter de knoppen kruipen.”

“Dat uit elkaar groeien van arm en rijk heeft Thomas Piketty statistisch onderbouwd aangetoond in zijn ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ en net hebben we die bespreking gehad door Paul Krugman van het nieuwste boek van Rober Reich, ‘De oligarchie aan de kaak stellen.’ Allemaal waarschuwingen over de snel groeiende kloof tussen obsceen rijk en gewone werkenden, door vermogensovererving en het maken van geld met geld.”

“Karl Popper was ook iemand die van het verleden leerde, “ brengt Ilham in herinnering. “Popper had WOII aan den lijve ondervonden en kwam tot de conclusie dat ook Vandalen en Visigoten democratisch gekozen kunnen worden. Daarom, zo zei Popper, moet we niet hopen dat we voldoende competente leiders kunnen kiezen en op het schild heffen, neen, we moeten onze staatsinrichtingen zo Vandaal- en Visigootproof maken als maar mogelijk is.”

“Dat is na WOII aaardig gelukt, althans we waren op weg,” meent Tijmen, “vooral de financiële Vandalen werden onder Franklin Roosevelt netjes gereguleerd. En juist die categorie heeft zich, met medewerking van diverse presidenten, snel onder de veiligheidsriemen uitgewurmd en zaait sindsdien verderf met zijn financiële massavernietigingswapens (WMD’s) en vergiftigde producten (toxic assets). Grenzenloos terrorisme.”

“David Van Reybrouck trekt Poppers vaststelling  eigenlijk gewoon door: geen verkiezingen meer, maar een mengvorm van gelote en gekozen volksvertegenwoordigers,” zegt Ilse, “want het enige wat wij momenteel kunnen doen om ons misnoegen met het thans gangbare type politicus kenbaar maken is: niet stemmen.”

“Maar,” zegt Tijmen opgeruimd, “aangezien ruim 80 % van de mensheid uit tokkies bestaat, die wèl blijven stemmen, zullen we voorlopig in het moeras blijven wegzinken.”

Ilham: “Vinden jullie het niet ook vreemd dat er hier geen historicus zich waagt aan vergelijkingen tussen het Romeinse rijk en de EU, na die natte wind van Rutte? Die vruchtbare vergelijkingen zijn er namelijk in overvloed. Met de migranten-tsunami struikelden ze over elkaar heen om te vertellen dat we altijd al migranten hadden gekend en dat dit ook wel zou meevallen. En nu, zijn ze stom. Geen Kik. Niks over parallellen tussen de behandeling van de bondgenoten/vazallen van de EU en de EU-bobo’s en de Romeinse tokkies. Uiterst vreemd.”

Misschien vergt zo’n analytische vergelijking te veel van de huidige intelligentsia,” oppert Ilse. “Bovendien kan het riskant zijn, omdat je nooit weet vanwaar een bezuiniging of zelfs opheffing van je vakgroep vandaan komt. Blijf algemeen en het risico is het kleinste.”

“Nogmaals: goed boek, dat ‘Onderworpen’ van Houellebecq!

 

 * * *

Elsevier magazine nr. 49, 12 december 2015

Michael Hudson (2011):  Debt Slavery – Why It Destroyed Rome, Why It Will Destroy Us Unless It’s Stopped

Michel Houellebecq (2105): Onderworpen / ISBN: 978 90 295 3861 9

Hannibal ante portas  https://nl.wikipedia.org/wiki/Hannibal_Barkas#Oorlog_met_Rome

Lodewijk Asschers code oranje
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3588064/2014/02/01/Help-Roemenen-en-Bulgaren-te-integreren-dat-is-profijtelijk.dhtml
http://www.nrc.nl/handelsblad/2014/03/12/waar-zijn-al-die-bulgaren-en-roemenen-toch-1355107

Asscher en het salafisme
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/4205575/2015/12/11/Regering-bindt-de-strijd-aan-met-het-salafisme.dhtml

Jeff Janaro   The Danger of Imperial Overstretch   July 15, 2014

http://www.foreignpolicyjournal.com/2014/07/15/the-danger-of-imperial-overstretch/  (benaderd op 2015 12 11)

in het Nederlands  –  https://nl.wikipedia.org/wiki/Imperial_overstretch   (benaderd op 2015 12 11)

https://www.globalpolicy.org/challenges-to-the-us-empire/imperial-overstretch.html

 AmericanEmpire 2015

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.