Feed on
Posts
Comments

Het is opvallend dat precies op het moment van Brexit de Shaghai Organisatie voor Samenwerking (Shanghai Cooperation Organisation – SCO) , met twee leden van het Britse Gemenebest – India en Pakistan – besprekingen is begonnen die tot hun toetreding tot SCO moeten leiden. De SCO heeft nooit eerder landen uit het Britse Gemenebest toegelaten. Maar Groot Brittannië ná de Brexit is blijkbaar een ander land dan Groot Brittannië vóór de Brexit, en dat werkt door op de Gemenebest landen. Die zijn nu immers, na Brexit, lid van een ander Commonwealth. Of zou het zo niet werken?
De Franse politiek analist Thierry Meyssan meldt het op zijn site: De nieuwe Britse buitenlandse politiek. Meyssan suggereert tevens dat de London Stock Exchange en de Deutsche Börse bijna moeten hebben geanticipeerd op een Brexit.
Waarom zou de London Stock Exchange anders al in maart hebben verklapt dat zij met de Duitse instelling wilde fuseren? De bedoeling was dat de beide instellingen pas na het Brexit-referendum zouden beslissen over hun fusie. Europese regels verbieden zo’n fusie van twee grote financiële instellingen als de LSE en DB, daar het een dominante positie ten gevolge zou hebben. Dus LSE zonder Brexit zou niet met Deutsche Börse hebben kunnen fuseren. Kan het zijn dat Groot Brittannië al lang het oog had laten vallen op een nauwere samenwerking met haar eigen voormalige koloniën (verenigd in het Gemenebest) en nu via twee leden van die club tegelijkertijd toenadering tot de SCO voorbereidt? Twee vliegen in een klap: nauwere banden met het Gemenebest en relaties met de landen van de SCO.  Als dit het geval zou zijn, dan zouden de Engelsen weleens een stuk uitgekookter kunnen blijken te zijn dan de EU onder leiding van de VS.

Terwijl de EU desintegreert, smeedt men overal om haar heen nauwere banden. Moeten de Europolitici niet eens grondig bij zichzelf te rade gaan of ze niet op het verkeerde paard inzetten? Zouden zij misschien de Amerikanen eens wat moeten laten dimmen?

De nabije toekomst zal het leren. Hopelijk zullen de lessen tijdig worden getrokken en niet pas nadat het kalf is verdronken. Dat de VS de spanning met Rusland momenteel opdrijven en op een confrontatie lijken aan te sturen (die in eerste instantie ten koste van West-Europa zal gaan), zou weleens kunnen betekenen dat iedereen met enige feeling voor geopolitieke ontwikkelingen, snapt wat er aan de hand is, behalve de West-Europese top politici. Dat de Amerikanen het TTIP er zo gretig door willen drukken, is nog zo’n teken aan de wand. Ben je eenmaal met handen en voeten aan de USA gebonden en heb je je volledig uitgeleverd, dan moet je wel doen wat ze in Washington zeggen en verordonneren.

* * *

 

Thierry Meyssan: ‘The new British Foreign Policy’    http://www.voltairenet.org/article192722.html

Sputnik: “Former Soviet President Mikhail Gorbachev declared in an interview with radio station Echo Moskvy that if the crisis escalates to another war, this war will be the last.”

http://sputniknews.com/world/20160710/1042719574/gorbachev-on-nato-decisions.html

 

 

 

 

Comments are closed.