Feed on
Posts
Comments

BBas confuus azc_5

 

“Ik voel me echt een tokkie, “ zegt Sjaak met een zucht. “Ik had die cartoon van Janssen gewoon gelezen zoals 99,9% van de Nederlanders hem leest. Denk ik.”

“Hier is er nog een,” zegt Ilham lachend. “Je moet ook wel erg out of the box denken – zoals onze moderator-mentors doen – om er dát erin te zien, wat zij zien.”

“Ja, want ik zie hooligans een azc belagen. Domme lieden, want hoezo ze passen zich niet aan? Die migranten zijn er net en ze gooien niet met stenen en rotjes terug, dus passen ze zich niet aan …..”

Ilham: “Bovendien maken de asielzoekers de wetten en bepalingen niet. Op de cartoon zie je alleen de tokkies. Wat het object van hun woede is, staat niet op de tekening. Een tokkie heeft een Tshirt met AZC  NEE! aan, dus, concluderen wij: ze belagen een azc. Nou, neen dus, dat hoeft hier niet te staan. Deze mensen zijn tegen veel en propvolle azc’s in hun achtertuin en onder hun balkon. Dat vind ik niet zo vreemd.

Maar, zeggen de mentors, je vult vanzelfsprekend aan en in wat er op het rechterdeel van de tekening staat, want dat zie je niet. Daarbij volg je regels, vooroordelen, conventies. Je haalt het blijkbaar niet in je hoofd om daar Klaas Dijkhoff, ongeschoren, in lange onderbroek met laaghangend kruis, achter zijn huiskamerraam te zien, terwijl de stenen en de voetzoekers door de ruiten vliegen. Of Halbe Zijlstra in de geborduurde hansop die hij van de ergste dictator cadeau kreeg, of Ard v.d. Steur met het jachtgeweer van zijn opa en een potje kaviaar uit eigen vijver, Ronnie Plasterk met mal hoedje en gitaar of Mark Rutte in zijn lievelingspyjamaatje met de roze olifantjes. Je gaat er zondermeer van uit dat de hooligans tegen een azc in actie zijn. Kán, maar móet niet.”

“Ja. Als je expliciet zou zeggen, of dat in een tekening zou suggereren: Ga bij de bewindslui de ruiten ingooien, gooi dáár je rotjes en voetzoekers door de brievenbus, dan ben je opruiend bezig. Dan slingert Bulle Bas je op de bon.”

“Terwijl dát toch de eerste en meest aangewezen actie lijkt. Althans voor de niet-Neanderthaler, “ grinnikt Ilham. “Want, wat kunnen die asielzoekers-migranten nou doen? Die komen alleen maar aangespoeld en aangewaaid, en ze worden toegelaten. Dus. Wil je een gevoel van urgentie – mooi is dat hè: een gevoel van urgentie – bij de politiek stichten, dan moet je met die bussen vol rellers bij hen in de tuin gaan staan. Niet bij de azc’s, niet bij machteloze asielzoekers. Dat is dom.”

“En laf. Zelfs burgemeesters zijn niet effectief genoeg als hooligan-doelwit. Je moet echt bij de hogere echelons zijn. De lui die zich onaantastbaar wanen. Eventueel dus. Maar goed, dit zijn tokkies, dus die hebben geen visie of strategie.”

“Precies. Tom Janssen heeft het klootjesvolk, dat 80 % van de wereldbevolking uitmaakt, in actie getekend.
Zoals altijd, blijven de politieke hooligans buiten beeld en buiten schot. Vandaar die sarcastische plaatjes met tekst bij deze cartoon, op de andere site. Ook die kun je op meerdere wijzen interpreteren. Leuk, leuk, errrrrug leuk en leerzaam, dit!!”

Nota bene, let wel. De cartoon is weliswaar van links naar rechts getekend, maar niemand en niets belet je om hem ook van rechts naar links te lezen. We leven tenslotte in een vrij land, nietwaar?”

 

Bommel_AAP is COOL_5

 

 

Comments are closed.