Feed on
Posts
Comments

Opinie – door Gerrit ValkVolkskrant, 9 september 2015
Gerrit Valk was Tweede-Kamerlid voor de PvdA van 1989-2002

“Opnieuw is Felix Rottenberg gefocust op het rollen van koppen, niet alleen van de fractievoorzitter, maar ook van een groot deel van de fractie.

Felix_rottenberg-Mirjam Vissers

We hebben lang niets meer van hem vernomen, maar hij is weer terug: Felix Rottenberg! Met een fluwelen gevoel voor historiciteit zegt hij opnieuw een fractievoorzitter de wacht aan. En opnieuw gaat dat via een persinterview. In 1993 werd Thijs Wöltgens daarvan het slachtoffer, ….

22 jaar later herhaalt Rottenberg dit kunststukje door nu als voorzitter van de PvdA-kandidaatstellingscommissie voor de Tweede Kamer Diederik Samsom de wacht aan te zeggen in een interview in Vrij Nederland. De in zijn ogen als bedrijfsleider van dit kabinet acterende fractievoorzitter mag, als het aan hem ligt, niet terugkeren als lijsttrekker. Die rol moet weggelegd zijn voor Lodewijk Asscher, alsof deze minister minder geassocieerd zou worden met dit kabinet.

Daarom rijst de vraag op waarom Rottenberg zich op zo’n ruwe en onverhoedse wijze stort op de fractievoorzitter die toch op bewonderenswaardige wijze temidden van de middelpuntvliedende krachten binnen en buiten de partij het landsbestuur naar de eindstreep wil loodsen, wetende dat niemand gebaat is met opnieuw een kabinetscrisis. Bovendien is zo’n aanval zo kort voor de algemene beschouwingen evenmin bevorderlijk voor het zelfvertrouwen van de fractievoorzitter die dit loodzware debat tot een goed einde moet brengen. Goya Saturnus verslindt zoon

Het antwoord lijkt te zijn dat dit nu eenmaal eigen is aan Felix Rottenberg. Opnieuw is hij gefocust op het rollen van koppen, niet alleen van de fractievoorzitter, maar ook van een groot deel van de fractie. Want zijn pleidooi voor zes of zeven nieuwe fractieleden moet wel leiden tot een nog grotere ingreep in de samenstelling van de fractie dan 22 jaar geleden. Met een electoraal vooruitzicht van misschien tien of meer Kamerzetels blijft er een fractie over waarin wel heel weinig oudgedienden zullen terugkeren.

We weten het: de revolutie placht haar eigen kinderen op te eten. Maar waarom gaat dat in de PvdA altijd in de vorm van schransen? “

 

Bommel_pijp met tekst

 

 

 

 

 

 

 

 

tom poes weet het wel_5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.