Feed on
Posts
Comments

De Oekraïense kater

 

We're all mad

citaat Searle

‘ “Zonder islam zou Europa de wereld niet hebben ontdekt”, mooi, heel mooi, en zonder appel zou Newton de wet van de zwaartekracht niet hebben ontdekt, zonder houten badeendje zou Archimedes niet op zijn idee …. Zijn gekomen. Maar vertaal je abstract-esoterische gedachten nu eens naar concreet en vooral effectief beleid waardoor de buschauffeur Lucas Löwenstein, over wie enkele pagina’s verder verteld wordt, zijn werk kan doen zonder in zijn bus het risico te lopen te worden overvallen?” newton zwaartekracht_55

“O ja, dat is het stukje van Hirsch Ballin in de Trouw van 9 april. Ik las die streamer en dacht: laat voorbijgaan. Tja, wat heeft uw partij, het CDA dus meneer Hirsch Ballin, gedaan om de onzalige zogenaamde privatisering van publieke diensten, zoals het openbaar vervoer, in Nederland tegen te gaan? Pseudo-privatiseringen, vooral met het oogmerk politieke clientèles op vet-gesalarieerde managersposten te kunnen parachuteren. De tweedeling tussen de sukkelaars die het werkelijke werk doen, zoals buschauffeur Löwenstein en degenen die letterlijk: geld maken.”

“Om moedeloos van te worden hè? Een achtenswaardig man die Hirsch Ballin, maar tsjonge hoe vaak in zijn leven zou zo’n man als volwassene van het openbaar vervoer – de bus vooral – gebruik maken?”

“Dit weekend staan kranten vol van chocoladekoppen over belastingparadijs Panama, terwijl je tevoren weet dat daar niets en niemendal aan veranderd zal worden. Zo’n kop als: ‘Onthullingen met wereldwijde consequenties’ – ook over Panama, in Trouw, wat houdt dat in vredesnaam in? Welke consequenties dan en voor wie? De gebakken lucht van al lang verschaalde sensatie!”

“Intussen gaan woningbouwcorporatiemanagers gewoon door met psychoten en asocialen tussen de gewone huurders te poten, opdat er ‘doorstroming’ – en dus voortdurende huurverhogingen – zal plaatsvinden, en worden onze pensioenen schaamteloos geplunderd! Omdat er geen werk is voor normale mensen, moeten goedopgeleide werklozen voor hun bijstandsuitkering vijf nutteloze sollicitaties per week plegen en daarna op een net zo nutteloze sollicitatiecursus. Vleesgeworden ‘Deliverology’, scores afvinken als bestuurlijke bezigheid! Om maar enkele heel praktische gevallen bij de kop te pakken. Wat is het raakvlak van deze praktijk met zo’n stuk als dat van meneer Hirsch Ballin? Wat moet je nou, met al je hooggestemde Kantiaanse kulkletskoek over grenzen en migranten?! Archimedes 2817-212

Over onze pensioenen (in relatie tot Panama en soortgelijke gebieden) hebben we net het artikel van Mirjam de Rijk in de Groene Amsterdammer van 17 maart 2016 gelezen. Dit met de wetenschap dat Mario Draghi van Goldman Sachs de baas is van de ECB (de nul-rente weetjewel) en Jean Claude Juncker van belastingindustrie EU-land Luxemburg een belangrijke EU-positie bekleedt.”

“De laatste running gag was ‘de man met het hoedje’ als terreurverdachte. Hij schijnt gepakt te zijn. Jammer, want nu moeten de mediamensen weer iets nieuws aan meligheid verzinnen om ons onder een hoedje te vangen.”

 * Vrolijkheid *

 “Via de man-met-het-hoedje naar het stuk van Gilles Kepel in de Frankfurter Allgemeine van 20 januari 2016. Die heeft het over de politieke trukendoos van politici. In dit geval de Franse president Mitterrand die dacht dat hij slim was: ‘Der damalige Präsident, François Mitterrand, hatte als Innenminister zuvor den Spruch geprägt: Gegen die algerische Befreiungsbewegung FLN gibt es nur ein Mittel, den Krieg. Gegen die Forderungen der Kinder der FLN-Kämpfer nach politischer Emanzipation sah Mitterrand wieder nur ein Mittel: die List.’
Fouad Laroui heeft dit ook opgemerkt in zijn bespreking van Kepels boek over islam-terrorisme (De Groene nr. 12, 2016): ‘Aan de toenmalige president van Frankrijk, François Mitterrand, werden destijds (1983) door immigrantenjongeren politieke en sociale eisen gepresenteerd. De sluwe Mitterrand wist de beweging in te kapselen en de verwatering van de specifieke eisen van de deelnemers aan de mars te bewerkstelligen, in de vorm van een breder antiracisme, onder auspiciën van de kleine gele hand van ‘SOS Racisme’. Van economische en sociale integratie is helemaal geen sprake meer.’

Mitterrand levert een politiek product (‘deliverology’), hij pakt de Franse Arabieren in. Die Arabieren zijn natuurlijk niet op hun achterhoofd gevallen en ontdekken snel dat ze gefopt zijn, maar machteloos. Mitterrand laat ze voelen dat ze niet serieus worden genomen door de macht. Die slimme truc van Mitterrand moeten de Fransen, volgens Kepel, nu bezuren.”

“Precies dergelijke trucs zullen de Nederlandse politici met ons uithalen in verband met de uitslag van het referendum van 6 april over dat associatieverdrag met de Oekraïne. Ze zullen zich er niets van aantrekken en vermoedelijk niet eens de moeite nemen ons het met een strik eromheen te verkopen. Zij en het Oekraïense establishment hebben belang bij uitbreiding van de EU vanwege de bestuurlijke baantjes en fiscale regelgevingen ten bate van de financiële industrie. Een simpele buschauffeur als meneer Löwenstein doet er voor hen niet toe. De man zal ongetwijfeld toch wel braaf gaan stemmen, in de overtuiging dat de politici ook zijn belang in het oog houden.” “Hetzelfde flikken de Nederlandse en andere Europese politici ons met de asielmigranten. Daartoe lijken ze hier zelfs een Immigratiedeskundoloog des Vaderlands te hebben ingehuurd: Mister one percent. De beroepspolitici streven naar het ‘leveren’ van de vanwege Brussel opgelegde targets van aantallen migranten per land. Het zal een stroom mensen zijn die vooralsnog niet opdroogt want het is een natuurverschijnsel.
Die curieuze Denkster des Vaderlands lust er ook pap van. Dat wurmen de politici de bevolkingen door de strot, met dwang en chicanes. We voelen allemaal dat we worden beduveld, we kunnen er niets tegen doen en dat vertaalt zich onvermijdelijk in rancune. Wee degenen die zeggen: ho, wacht even, doe rustig aan, laten we ons principe van asielrecht niet onder de voet laten lopen met het onnadenkend openzetten van de sluizen! Die het waagt daartegen te protesteren, die zijn nationalistisch, egoïstisch, fascistisch, laagopgeleid en verzin nog maar wat diskwalificerende etiketten.”

“Over de oorzaken van de huidige migratiestromen: geen woord in de media! Wie zegt er nog dat we vrijheid van drukpers hebben? Och neen, nou vergeet ik het wéér! Vrijheid van drukpers betekent óók dat de kranten mogen kiezen ergens niét over te schrijven. Zoals over de oorzaken van de stromen asielvluchtelingen uit Syrië bijvoorbeeld. Dat heeft niets te maken met de schatrijke kalief in Saoedi-Arabië die geen concurrerende kalief in zijn nabijheid wenst en die zo rijk is dat hij alle kranten die hij nog niet bezit, morgen kan kopen indien ze iets schrijven dat hem niet zint. ”

“De enige columnist die het door lijkt te hebben, er althans over durft schrijven, is Caroline de Gruyter. Zij voorziet hetzelfde als wij: de trukendoos wordt opnieuw opengetrokken daar in Den Haag en Brussel en de reclame- en marketingjongens gaan aan de slag.”

“De Bulgaar Krastov merkt iets in die geest op als hij zegt dat politici referenda kunnen gaan misbruiken om de bevolking de schuld te geven van falend beleid. Ik ben daar niet zo bang voor, want Zwitserland laat zien dat het goed kan werken, alleen moet je de referenda van hoge kwaliteit maken. Dus een duidelijke vraagstelling en net zo duidelijke alternatieven. Plus kristalheldere beleidsconsequenties die direct gerelateerd worden aan de uitkomsten. Geen rookgordijnen en woordspelletjes.”

“Juist! Je kunt referenda juist gebruiken om het vertrouwen in de politiek een beetje op te krikken en dat is hoog nodig. Maar ja, dan moet je wel over capabele politici beschikken die referenda en de uitkomsten kunnen hanteren. Anders ga je van de glibberige wal nog dieper de sloot in dan we toch al zijn met de huidige politici.”

“Krastov ziet en zegt hetzelfde als de Franse Malika Sorel: het establisment zorgt veel te goed voor zichzelf. citaat   Merkwaardig echter vind ik dat hij daar niet de logische gevolgtrekking aan verbindt dat deze politici het dus slechter doen dan de voorgaande generaties, van zeg zo’n dertig jaar terug. Dit is een compleet ander slag plucheplakkers. Dit soort beroepspolitici ziet de politiek als persoonlijke carrière. Vandaar ook dat drammerige met dat associatieverdrag met de Oekraïne: puur vanwege de banencarrousel.
Aan de kant van de Oekraïne zit hetzelfde soort geldwolven, dus dat is twee handen op een buik.
Citaat Krastov: ‘Het probleem is dat politici niet meer vertrouwd worden. Er gaapt een levensgroot gat tussen de kiezers en de elite. Komt dat doordat politici het slechter doen dan vroeger? Ik denk het niet. “Het is oneerlijker verdeeld. Voor de elite is er altijd een uitweg. In tijden van crisis pakken zij hun boeltje en vertrekken. Zij hebben meer mogelijkheden. De minder bedeelden hebben niet meer het gevoel dat ze daadwerkelijk beschermd worden.’ ”

“Er zijn passages in dat interview met Krastov die mij niet helemaal duidelijk zijn. Je moet er maar vanuit gaan dat de interviewster het allemaal snapt en correct weergeeft. Daar zet ik toch voorzichtige vraagtekens bij, indachtig haar interview met Steven Lee Myers over zijn Putin-biografie. Zo staat er dat Krastov van mening is dat overheden getraind zijn om onderwerpen te verbinden. Ik verwacht daarop de vraag: hoe verklaart u dan dit referendum? Is dit niet precies een bewijs van politiek onvermogen om een consistent verhaal in elkaar te steken en vol te houden?”

“De fixers flansen hun korte termijn ‘beleidsvoornemens’ in elkaar en het zal ze verder worst wezen. Steek de riek erin en hup! over de schutting ermee. Na ons de zondvloed.”

citaten Houellebecq

“ Intussen laten de autoriteiten de media flink veel neuzelen over terreurverdachten, al dan niet met hoedjes, en melden ze de arrestatie van de ene terreurverdachte na de andere. Er worden razzia’s gehouden met de pers erbij. Kortom, men zit er bovenop en heeft de zaak volledig onder controle. De volgende terreurverdachte is bij de FBI, CIA en AIVD al bekend, dus wees gerust mensen. Toch jammer dat de guillotine geen dienst meer doet. Dat zou de zaak een stuk realistischer maken. Nu blijft het behelpen en zijn de media voor echt bloederig nieuws toch afhankelijk van terroristen. Hopelijk wordt de volgende aanslag nog spectaculairder dan de laatste?”

“Toch, zo hoorde ik iemand zich onlangs afvragen en zeggen, zijn de terreuraanslagen niet zo effectief als die op de Twin Towers en het Pentagon. Deze aanslagen lijken afkomstig van weinig gesofistikeerde impulsieve pubers, die er geen lange termijn strategie op na lijken te houden en die hun potentieel verkwisten. Er lijkt geen ‘brein’ achter te zitten, want al die jongens die zich zo graag op willen blazen zouden veel effectiever ingezet kunnen worden. Je moet er allen niet aan denken, want dat zou tegenmaatregelen van ‘de autoriteiten’ uitlokken waar ik niet op zit te wachten.”

“Deze politici maken geen beleid, maar lanceren marketing- en reclamecampagnes. Nauwkeuriger gezegd: die laten ze maken en ze betalen die dure bureaus van onze centen.”

“Jammer dat de initiatiefnemers van dit referendum er zo’n belachelijke beestenboel van maken. Daarmee hebben ze de zaak geen goed gedaan. Ook niet-serieuze zaken wil de doorsneeburger toch in een serieuze verpakking opgediend en voorgeschoteld krijgen. Dat begrijpen deze kwajongens niet. Er hadden veel meer NEEN-stemmen in gezeten.”

“Als surrogaat voor het onmisbare ‘antagonisme’ tussen mensen dienen op cynische wijze de migranten (laat het klootjesvolk de migranten maar haten in plaats van ons, politici, die ze met de migranten opzadelen) en natuurlijk voetbalwedstrijden. Daarom wordt daaraan op steeds meer nieuwszenders steeds uitgebreider aandacht besteed. Clarence Seedorf figureert niet voor niets prominent in de berichtgeving over de Panama-papers.” “Wonderlijk om bij Ernest Renan (1823 – 1892) over naties en natiestaten te lezen. Alsof de man het gisteren geschreven kon hebben. Wie van die plucheklevers in Den Haag, Brussel en elsewhere zouden er zelfs van Renan gehoord hebben? ”

 

citaten Renan

 

 

 

John R. Searle (1995): The Construction of Social Reality  / Penguin Books / ISBN: 0-14-023590-6

Michel Houellebecq (2015): Onderworpen / De Arbeiderspers / 978 90 295 3861 9 vertaling van Soumission

Ernest Renan (2013): Wat is een natie? /  Elsevier boeken / ISBN:  97890352 5107 6
Het Franse origineel (Qu’est-ce qu’une nation?) is vrij op internet te lezen en neer te laden

Malika Sorel: ‘De elites brengen ons in gevaar’ (Kleis Jager − Trouw 13/12/2015)

 

# # #

 

 

Over de Oekraïne van de Russische site Sputnik International:

President Petro Poroshenko heeft de afgelopen twee jaar zijn beloofde hervormingen niet doorgevoerd / Over the past two years, Ukrainian President Petro Poroshenko has not carried out his promised reforms.

Dit heeft de Oekraïners gedesillusioneerd en bij bepaalde segmenten van de Europeanen een wrokkige Oekraïne-moeheid doen ontstaan. / That has deeply disillusioned the Ukrainian public and prompted the rise of a “resentful Ukrainian fatigue among some segments of the European population,” an article in The Christian Science Monitor read.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.