Feed on
Posts
Comments

ik weet het nog niet

“Zeg, zou dat voorstel van de MBO Raad voor een middenschool misschien vooral zijn bedoeld om vastgoedbobo’s en managers te gerieven, en niet zozeer om kinderen optimale ontwikkelingskansen te bieden?” Cornelie zegt het vragend met veel aarzeling.

“Hoe dat zo?” vraagt Brahim met opgetrokken wenkbrauwen.

“Nou, omdat de scholen vanwege de Stichting voor Persooonlijk Onderwijs helemaal niet bij de discussie lijken te worden betrokken. Bovendien schijnt Paul Rosenmöller (VO Raad) even te zijn vervangen door ene meneer Jan van Zijl (MBO Raad), of ze doen samen, in tandem.”

“Die Jan van Zijl kijkt veel fermer en betrouwbaarder in de lens dan Rosenmöller,” vindt Sandra, “Rosenmöller vind ik toch meer op een tweedehands autodealer lijken, en perceptie is alles, weet je wel?”

“Jan van Zijl komt volgens mij van hetzelfde casting- & uitzendbureau als die PvdA’er, die Martin van Rijn, met z’n pgb’s. Die man kan ook zo vertrouwwekkend en rotsvast in de camera kijken, die verkoopt desnoods ijskasten aan Eskimo’s. Hij lult je gewoon suf en slap van je sokken. In de NRC las ik een typering van Van Rijn door Marc Chavannes: ‘Op zijn onnavolgbare rubberen toon bedwelmde hij de zorgparlementariërs en tienduizenden pgb-houders met een woordenstroom vol doorlooptijden, audits, ketenpartners …’ Daar worden zulke lui op gecast.”  Nowhere_Man Sponge30prct

Brahim zet Rubber Soul in: ‘He’s as blind as he can be,/ Just sees what he wants to see,/ Nowhere Man can you see me at all?/Doesn’t have a point of view,/Knows not where he’s going to,…’
Nowhere men … tja, daar komen er steeds meer van in de politiek. Maar, hoe zit dat met die Persoonlijk Onderwijsscholen, waar je over begon?”

“Ik las een artikel in de Volkskrant van gisteren, woensdag 29 april 2015, van Rik Kuiper en Raymond Van Der Meij: ‘In het Friese plaatsje Hurdegaryp lukte het de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs wel om een middelbare school op te richten. In totaal zitten er 450 kinderen op de school, iedere klas telt maximaal zestien leerlingen. De school gaat door tot 17 uur ’s middags en leerlingen krijgen minder huiswerk dan op andere scholen. Ook in het Zeeuwse Kapelle is inmiddels zo’n school opgericht.’

Het draait dus 1) om kleinschaligheid en 2) weinig tot geen management, dat zou weleens des Pudels Kerns kunnen zijn. Zowel bij het tegenwerken van de SPO-scholen als bij dit drijven om een middenschool op terichten.”

“Dat zou natuurlijk schandalig zijn, indien dat zo zou zijn,” snuift Sandra, “maar ik snap je volkomen, ik vertrouw oud-politici die zijn geparachuteerd op publiek-bestuurlijke plekken ook voor geen cent. Ik weet nooit welke belangen ze dan weer behartigen.”

“Jan van Zijl zat voor de PvdA – hoe is het mogelijk nietwaar? – ruim 10 jaar (1989-2000) in de Tweede Kamer en Rosenmöller was Kamerlid en daarna hoofdman van Groen Links in precies dezelfde periode: 1989 – 2002.”

“Tja, ze zullen het Pedagogische Licht ook samen gezien hebben …..? “ oppert Brahim op milde toon en met een brede glimlach.

“Luister, ik lees nog wat meer voor uit dat Volkskrantartikel,” Cornelie zet haar bril recht: “die SPO-scholen krijgen desnoods de normale 33 euro/maand/leerling voor huisvesting, maar ze hebben nog geen gebouwen. De bestaande scholen hebben dat wel …”

Ze wordt onderbroken. “Ohooo, en de managers van die clubs zitten natuurlijk onder de vleugels bij Rosenmöller en Van Zijl. Die hebben geen belang bij concurrentie. Die beide heren hebben vanzelfsprekend het allerbeste voor met onze jeugd en wij mogen helemaal denken dat zij …… ?? Stel je voor.” OudeSchoolklas_1

“In ieder geval kun je dat als krant nooit zo schrijven. Dat zou je met harde bewijzen moeten staven, anders spijkeren ze je op het hout,” lacht Cornelie. Moet je luisteren, ik lees voor:
Van Denderen, filosoof, econoom en voormalig ict-ondernemer, richtte een jaar of tien geleden de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) op, samen met onder meer Emil Roelofs, directeur van de particuliere IVIOWereldschool. Ze vonden klassikaal onderwijs aan dertig leerlingen tegelijk achterhaald en maakten een plan voor een school met maximaal zestien kinderen per klas. Daardoor konden de kinderen meer aandacht krijgen van de docenten.
Ze deelden de klassen in op niveau, waardoor goede rekenaars bij wiskunde bij elkaar zitten en sportievelingen bij gym. Dat dachten ze te kunnen bekostigen door de boel strak te organiseren.
Een directie was alleen in de opstartfase nodig. En door de kleine schaal hoefde er niet of nauwelijks vergaderd te worden.
Het rooster was elke dag hetzelfde – ook over vijf jaar nog, zodat niemand ooit nieuwe roosters hoefde te ontwerpen. De eerste twee scholen kwamen er. En ze zijn succesvol, beweert Van Denderen. Er zijn jaarlijks twee keer zo veel inschrijvingen als er plaatsen te vergeven zijn. Veel leerlingen met vmbo-advies stromen door naar de havo. De inspectie is vooralsnog tevreden.’

Dus 16 leerlingen per klas in plaats van 30, gelijkwaardige niveau’s bij elkaar, geen directie (kassa!), geen roostermaakstaf en andere logistieke rompslomp.” “Bovendien stromen veel leerlingen met vmbo-advies door naar de havo, iets wat Rosenmöller en Van Zijl ook zeggen te beogen met hun middenschool. Dat zijn echter wel de leerfabrieken zoals ze nu veelal opereren. Daar zijn al gebouwen voor in gebruik en daar scharrelen al heel veel managers en administratievelingen rond.” grotere schklas

“Die bestaande panden zullen ze maximaal willen bezetten, dus ze kunnen geen wegsijpelen van leerlingen gebruiken. Dat idee van leerlingen met gelijkwaardige niveau’s bij elkaar plaatsen, kunnen ze zelfs van de SvPO hebben gepikt. De marketing en reclame van de SvPO is alleen niet zo breed als van Rosenmöller en Van Zijl. Zestien leerlingen per klas is ideaal. dan haal je het maximum er wel uit!”

“Nou ja,” zucht Brahim’”zóóó erg zal het vast niet zijn, dat ze kinderen als middel tot hun eigen doelen zouden willen gebruiken. Ze zullen alle voors en tegens toch terdege afwegen, zoals we van ze gewend zijn?
Er zal vast nog breed over gediscussieerd worden en er zal het optimale resultaat met optimaal rendement uitkomen. Tenslotte zitten er een PvdA-mevrouw (Jet Bussemaker) en een VVD-meneer ( Sander Dekker) op het Ministerie van Onderwijs!”

Vrolijkheid

 * * *

Rik Kuiper en Raymond van Der Meij: Vrijheid van onderwijs. Is hier nog ruimte voor een school? / Volkskrant, 29 april 2015 http://www.volkskrant.nl/binnenland/is-hier-nog-ruimte-voor-een-school~a3986962/

Stichting voor Persoonlijk Onderwijs   https://sites.google.com/a/svpo.nl/main/home

slapende schoolkls

Comments are closed.