Feed on
Posts
Comments

“Hé kijk! Juurd Eijsvogel zegt het ook: Merkel en Schäuble spelen misschien het spelletje good cop bad cop, zoals we vorige week ook zeiden. Het staat in de NRC van zaterdag 25 juli op pagina 13. Wolfgang Schäuble haalt de druk van Merkel af door zelf als kop van Jut te fungeren. Net als die Griekse minister Yanis Varoufakis voor kop van Jut speelde en daarna aftrad. ”

– “Dat lijkt mij het het meest aannemelijke verhaal. Die constructie van een tijdelijke Grexit waar Schäuble mee op de proppen kwam, zal nooit echt serieus door de Duitsers zijn overwogen, maar het draagt bij aan het rookgordijn dat de Duitsers optrekken: zij dragen quasi-redelijke alternatieven aan en spelen daarmee tegelijk de rest van de Euro-landen tegen elkaar uit. Ze willen opnieuw een Duits Europa. Nu alleen niet via militaire verovering, maar middels financiële machtspolitiek. Het resultaat is gelijk: een Duits Europa. Dat maakt van Dijsselbloem en de rest van die EU-bobo’s eigenlijk Musserts en Syss-Inquarten. Pure collaborateurs, maar dan handlangers in geld-deals. Geen wonder dat precies de Grieken en de Russen zo anti-EU zijn. En de Spanjaarden onder Podemos. Denk aan het Kondor Legioen en Guernica.”

“Anti déze EU onder Duits opperbevel, maar toch niet perse tegen een verenigd Europa. Begint te zingen: ‚Es zittern die morschen Knochen / Der Welt vor dem roten Krieg, / Wir haben den Schrecken gebrochen, / Für uns war’s ein großer Sieg / / Wir werden weiter marschieren / Wenn alles in Scherben fällt,/ Denn heute da hört uns Deutschland / Und morgen die ganze Welt.‘ Eerlijk is eerlijk: het marcheert wel onwijs lekker, die Duitse liederen.”

Zwak dat Eijsvogel de aanslag op Schäubele in de schoenen van een ‘labiele man’ schuift. Alsof er geen zinnig mens tegen de hereniging van Oost- en West-Duitsland kon zijn. Dat was de mega deal tussen een megalomane Fransman en een megalomane Duitser: een Europa voor een Duitsland. En de Duitser is de Fransman toch te slim af, blijkt nu.”

– “Hoe zeg je dat? Ein Reich, eine Währung, ein Führer …. oder so etwas ähnliches?
Wat ik kenmerkend voor politici vind, is hetgeen Eijsvogel over het liegen van Schäuble tegen zijn vrouw schrijft: ‘Toen hij trouwde zei z’n vrouw Ingeborg dat ze hoopte dat hij van de politiek nooit zijn beroep zou maken. Wat hij haar plechtig verzekerde – want, zei hij later, anders was ze nooit met me getrouwd. Toen hij zich drie jaar na hun huwelijk toch liet overhalen kandidaat te worden voor de Bondsdag, stelde hij haar gerust met de verzekering dat hij geen schijn van kans maakte –waarop hij met een ruime marge werd gekozen.’
Die Ingeborg staat voor de doorsnee kiezer, want de kiezer laat zich ook keer op keer voorliegen en bedriegen door politici. Nou ja, die Ingeborg zal denken: liever de politiek dan een andere vrouw. Vermoed ik althans.

Zo eng dat ze beiden lid zijn van de CDU, de Christlich Demokratische Union. Een club met Christelijk in de naam. Dat voorspelt meestal weinig goeds. Hebben ze trouwens ooit overwogen om de Paus de euro te laten zegenen? Of om een euro-gebedsdag in te stellen?”

“ Wat denk jij dat de VN morgen met dat Rutte-verlangen naar gerechtigheid en een tribunaal doen?”

–  “Ik denk dat de VN het naar de prullenbak verwijzen, maar zeker weten doen we het morgen pas. Wie weet wat er nog allemaal wordt bedisseld en gedealed. Politici staan voor niets.”

 

Work in progress

 

Comments are closed.