Feed on
Posts
Comments

Osama’s doel was ons, het Westen, in een eindeloze en uitzichtloze oorlog te zuigen. Daar is hij in geslaagd. Osama wilde de Westerse economie treffen en dat is hem gelukt. Het Westen, en niet alleen het Westen, is immers genoodzaakt miljarden te steken in een vage strijd tegen ongrijpbare tegenstanders. Iedere keer dat Amerika een dorp bombardeert en iedere keer dat we een drone aanval uitvoeren, helpen we ISIS, al Qaeda of de Taliban aan nieuwe rekruten en volgelingen. Aldus oud-CIA medewerker John Kiriakou in een interview met journalist Brian Becker voor Sputnik.

Kiriakou: In Syrië staat Bashar al-Assad tussen de christen-gemeenschap en de ISIL/Daesh. Christenen hebben in Syrië generaties lang gefloreerd. Ze waren succesrijke ondernemers, vervulden functies van ministers en volksvertegenwoordiger, ze dienden openlijk in het Syrische leger en ze waren vrij in het beoefenen van hun christelijke geloof. Wanneer Assad van het toneel verdwijnt en Daesh het overneemt, zullen de christen die niet weg kunnen, bijna zeker worden afgeslacht.

Het CIA-programma om anti-Assad krachten te trainen en bewapenen, faalde, omdat de CIA en NSC [National Security Council] en ook het Pentagon niet, nooit een plan, scenario, hebben voor wat er moet gebeuren nadat een regime omver is geworpen. Het moeilijkste werk komt na zo’n regime change. Dan moet er een legitiem bestuur in elkaar gezet worden, dat kans op enige duurzaamheid heeft.
Voeg dit bij het gegeven dat geen van deze landen [Libië > Moammar Gadaffy; Irak > Saddam Hussein; Egypte > Anwar Sadat, Hosni Mubarak ; Syrië > Assad] enige ervaring heeft met het Westerse concept van democratie en democratie beschouwt als een door bezetters aan hen opgedrongen constructie, en je begrijpt dat pogingen als door de CIA bekokstoofd, gedoemd zijn te mislukken.

John Kiriakou gelooft dat Saddam Hussein de beste bondgenoot was die het Westen zich in die tijd en onder die omstandigheden kon wensen. “Al Qaeda haatte Saddam even hevig als het de Amerikanen haatte. Saddam was een bolwerk tegen het fundamentalisme en Iran, en het had van geen belang moeten zijn of we zijn beleid goedkeurden of niet. Kijk je naar de rest van de regio dan zie je ideologieën die elkaar beconcurreren om de leidende plaats.”

Kiriakou: Ik ben er trots op te kunnen zeggen dat ik in de loop der jaren tientallen al Qaeda strijders gevangen heb genomen, maar ik kan je vertellen dat op een uitzondering na, geen van hen ideologisch gemotiveerd was. Ze waren arm en ongeletterd. Ze hadden geen vaardigheden die ze geschikt maakten voor de arbeidsmarkt, dus konden ze geen vrouw krijgen, omdat ze geen begerenswaardige huwelijkspartij waren.

Dan komt de lokale imam die zegt: Waarom ga je niet naar Afghanistan om jihad te voeren tegen de Amerikanen? We betalen je 50 dollar per maand en geven je familie 500 dollar wanneer je als martelaar sneuvelt. Hier, in dit godvergeten dorp, heb je niks te makken. Dus gingen ze naar Afghanistan. Niet omdat ze een grief tegen Amerikanen koesterden. Totdat we hun dorpen begonnen te bombarderen en familieleden doodden. Toen werden ze “ideologisch” en begonnen ze Amerika te haten. Kortom: we kunnen deze oorlog nooit winnen.

Kiriakou: Met Syrië gebeurt hetzelfde. Ik beweer niet dat Assad een aardige man is, of dat hij niet duizenden van zijn eigen bevolking heeft vermoord. Dat heeft hij wel. Hij is een slechterik, maar er is geen ander scenario mogelijk. We zullen uit alle kwaden het minst kwade moeten kiezen en het met Assad moeten doen.

* * *

 ‘Ik vind dat John Kiriakou het nog mild formuleert voor Amerika en bondgenoten,’ meent Adriaan, ‘want ik vraag me af waarom de Amerikaanse kliek die zich van de CIA bedient, keer op keer hetzelfde uitzichtloze scenario hanteert: regime omverwerpen en vervolgens de chaos uitmelken ten eigen bate, voornamelijk door wapenverkoop aan welke partij dan ook.’

‘Dat komt omdat wij net zo simpel zijn als die ongeletterden in die verre negorijen,’ zegt Marieke, ‘wij slikken immers de verhalen van onze establishment-kliekjes net zo goed voor zoete koek? Nu komen er steeds meer free lance terroristen hier naartoe en wat zeggen de media? Dat we er maar mee moeten leren leven en dat we onze grenzen wagenwijd moeten openzetten om tienduizenden ongecontroleerde en ongescreende asielmigranten binnen te laten. Want het hoort nu eenmaal bij de globalisering en het brengt ons welvaart en rijkdom. Toch?’

‘De chaos dáár is vergelijkbaar met de chaos bij ons,’ beweert Ilham. ‘Alleen bestaat die chaos hier uit de gevolgen van de genadeloze neoliberalisering: woningnood die kunstmatig in stand wordt gehouden, bizarre privatiseringen die het establishment de kans op legaal plunderen van de publieke eigendommen bieden, onmachtige halfslachtige pogingen tot integratie van al die immigranten, karikaturale integratie door privé-bureaus! De bommen worden hier gegooid door die immigranten die in feite weinig tot niets van ons moeten hebben – de witte raven daargelaten.’

‘En dan verbeelden wij ons hoogopgeleid en kritisch-democratisch te zijn’ zegt Adriaan grinnikend, ’je hoeft enkel naar Donald Trump te kijken om te zien dat je met open ogen wordt bedot en belazerd.’

‘Géén artikelen meer lezen die op de Sputnik-site worden geplaatst, helpt vast,’ beweert Ilham.

* Vrolijkheid *

 

 

“‘Osama bin Laden Won’ the War on Terror, Says Ex-CIA Analyst. “ / Sputnik, 17 augustus 2017

https://sptnkne.ws/fkjz

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Kiriakou

Alain Badiou (2005): Metapolitics  / London: Verso / ISBN-13: 978-1-84467-781-8

 

work in progress

 

 

 

Comments are closed.