Feed on
Posts
Comments

door Jerry Mager
op NEL gepost 28 maart 2014

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn gepland voor 22 mei 2014. De politiek ziet de bui al hangen. De boycot door de kiezer van de gemeenteraadverkiezingen van 19 maart jongstleden moet ze de schrik in de benen hebben gejaagd. Dat moet liever niet weer gebeuren!
Ze zullen dus alles uit de kast trekken om ons op 22 mei naar de stembus te krijgen. Het EU-project en de euro moeten immers gelegitimeerd worden en dus moeten wij stemmen.

Ik lees het sprookje van Jaap de Hoop Scheffer over de NATO (zie hieronder) in dat licht: als een opwarmer om ons te porren straks te gaan stemmen en zo het Europa-project aan zijn legitimering te helpen. Er zullen vast nog meer subtiele motivatie-acties plaatsvinden in de opmaat naar 22 mei. Als ome Jaap ons iets komt vertellen, dan zit er meestal wat achter dat hij ons niet rechtstreeks en zeker niet helemaal uit de doeken doet. Geheimen van multimondiale importantie, met polyglobale draagwijdte en van een immense zwaarte, slechts bij enkele ingewijden bekend en zelfs die weten lang niet alles. Misschien dat de paus nog het meeste weet van De Hoop Scheffers geheimen.

De financiële belangen zijn enorm. Europa en vooral de EU, is big business, huge business, a financial powerhouse. Niet alleen voor het Europese militair-industrieel complex, maar ook voor dat van de VS. De Amerikaanse economie kan wel een financiële bloedtransfusie gebruiken, om het met een understament te zeggen. De nucleaire top in Den Haag die zojuist is afgesloten, past hier wonderwel in. De boodschap: onze veiligheid wordt permanent bedreigd door ongure types die maar wat graag een nucleair Armageddon ontketenen waarbij de Twin Towers en 9/11 in het niet zinken. We moeten dus één front maken: Europa en Amerika, en we moeten vooral flink veel meer aan wapentuig uitgeven. Bij wie, waar en met grote winsten voor welke wapenproducenten en –leveranciers?  Vooral de Amerikaans economie kan een oppepper gebruiken, maar iedereen krijgt zijn deel. Ook de lobbyisten en sprookjesvertellers, neem ik tenminste maar aan.

Zulke vragen en gedachten in je voelen opkomen alleen al, grenst aan verraad en abjecte subversie.
Poetins agressie op de Krim toont immers zonneklaar aan dat de Russische beer nog steeds  gevaarlijk is. We moeten niet denken dat het doorgestoken kaart zou kunnen zijn: Poetin krijgt zijn buitenlandse vijand en de EU ook, zodat het mes aan twee kanten snijdt en het politieke establishment overal volop aan zijn trekken komt. De ellende van de Oekraïense bevolking is helaas collateral damage, maar ook het politieke establishment in de Oekraïne vaart wel bij oorlog en conflict, zoals overal op de wereld de politici en diplomaten.
Ik zal het helemaal bij het verkeerde eind hebben, want het gaat tenslotte om een sprookje. Gelukkig maar.

Light_Brigade_ cannon to the right

Miss_Nightingale_at_Scutari_1854

 

 

 

 

 

 

 

 

 

uit de NRC van vanavond.

 ‘Europa is economisch reus, politiek adolescent en militair een pygmee’

Interview Mark Kranenburg, NRC 28 maart 2014 – pagina 4 – 5

„Ik moet Vladimir Poetin complimenteren”, zegt Jaap de Hoop Scheffer (CDA). „Hij is er toch maar in geslaagd de discussie over het nut en de toekomstige rol van de NAVO in één keer te beëindigen. Het ging de afgelopen jaren alleen nog maar over partnerschappen met andere landen, die steeds verder weg liggen. Zelfs met Australië. Maar nu, na de acties van Poetin op de Krim, twijfelt niemand meer aan het nut van de NAVO en weet iedereen ook waar de prioriteiten liggen.”

De Hoop Scheffer weet wel welke richting het moet uitgaan. „Met een duidelijke rol voor de Europese Unie”, meent hij. Toen eind vorig jaar de Europese regeringsleiders uit kostenoverwegingen over meer en betere onderlinge defensiesamenwerking spraken, heerste er nog een grote mate van vrijblijvendheid. Dat is voorbij, denkt De Hoop Scheffer. „Ik verwacht Duits leiderschap. Angela Merkel zal de EU hierin bij de hand moeten nemen.” Voor Groot-Brittannië, gezien de militaire uitgaven in dat land toch altijd nog wel een militaire natie, ziet hij zo’n rol niet weggelegd. Dat heeft te maken met de ambivalente houding van de Britten tegenover de EU die ertoe heeft geleid dat ze ‘afwezig’ zijn in het debat. „Ze zijn enigszins verloren in tijd en ruimte.”

De Britten houden zich wijselijk op afstand van het euromoeras, dus krijgen ze van ome Jaap een sneer. Duitsland zal het meest moeten dokken, dus mag Frau Merkel aan de leiding.
Toen kwam die olifant met die lange snuit.

 * * *

http://nl.wikipedia.org/wiki/Militair-industrieel_complex

De Krimoorlog (1853-1856) waarin Rusland werd verslagen door het Westen doet Poetin ongewtijfeld naar revanche dorsten. Enkele links om verder te lezen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Krimoorlog

http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Krimoorlog_of_de_vernedering_van_Rusland

http://en.wikipedia.org/wiki/Charge_of_the_Light_Brigade

http://nl.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingale

 

 

Comments are closed.