Feed on
Posts
Comments

Jerry Mager
op NEL 15 april 2014

Over de oplopende spanning tussen Rusland en de Oekraïne wordt op hoog niveau geredekaveld.  Er staan dus grote financieel-economische belangen op het spel. Anders zou Barack Obama vermoedelijk ook geen Amerikaanse schepen naar de Zwarte Zee sturen.
De informatie die gaat over de grondstoffen (bijvoorbeeld onze gastoevoer, de aan- en verkoop) in de regio zijn natuurlijk het belangrijkste, maar de aandacht richt zich zoals altijd op nieuws waarop de etiketten “sensatie” en “emotie” geplakt staan.
Ook in de Volkskrant wordt op niveau verhit gedebatteerd tussen experts en deskundigen, met af en toe gelukkig wat feitelijke informatie tussendoor.
Het aardige aan emotionele discussies is dat er vaak dingen gezegd en geschreven worden die achteraf gezien misschien beter iets anders geformuleerd hadden kunnen worden, of zelfs geheel weggelaten. Dergelijke uitingen bieden een verhelderend inkijkje in de mind set, het denkraam, van degene die ze afscheidt.
Zo windt Marcel de Haas (verbonden aan Clingendael en het Russian Studies Centre van de RUG) zich in de Volkskrant van 15 april 2014 op over een stuk van Hans Voeten (promovendus Geschiedenis en Ruslandkunde aan de UvA) in de Volkskrant van 12 april die zijn goede naam te grabbel zou gooien.
De heer  De Haas vertelt unverfroren en trots dat de NAVO en Amerika via satellieten in staat zijn tot tientallen kilometers ver in het militaire achterland van Rusland te kijken. Dat heet gewoon: spioneren. Daarom kan NAVO-opperbevelhebber Breedlove aangeven dat er 40.000 Russische militairen nabij Oekraïne zijn opgesteld.  Nota Bene! De Haas lijkt het heel gewoon te vinden dat die NAVO-satellieten spioneren. Wij zijn immers vanzelfsprekend de Goeden en zij zijn The Evil Empire. De sneue Ronnie Reagan kwam nu eenmaal niet verder dan B- films en dan krijg je zulke titels mee. Is Edward Snowden daarom maar naar Moskou gevlucht?

Baaln en verhofstadt last warning

Zou Poetin als oud KGB-kolonel werkelijk niet weten dat die satellieten in zijn huis, zijn voor- en achtertuin kunnen koekeloeren? Laat hij die 40.000 militairen zich dan maar zo open en bloot fotograferen?
Poetin weet natuurlijk dat die satellieten het de bekijkers van de beelden vooral ferm inwrijven hoe en waar de gasleidingen lopen. Als Moskou straks in de herfst de gaskraan dichtdraait, hebben we de poppen aan dansen.
De echte oorlogen worden al lang niet meer op slagvelden uitgevochten. Daar worden toneelstukken opgevoerd om de media en kuddemensen te bedienen. Net zoals die twee dappere liberalen Van Baalen en Verhofstadt, die zich op het marktplein van Kiev voor de Russische tanks dreigen te werpen. Ik vermoed dat de beide mannen bij nader inzien – nadat er voldoende foto’s van ze waren geschoten – toch maar in de bar van het plaatselijke Hilton een paar Molotov cocktails soldaat maakten. Op kosten van de EU, ongetwijfeld. Dan is die Edward Snowden toch uit heel ander hout gesneden. Die steekt zijn nek daadwerkelijk uit, omdat hij nog gelooft in een vrij Westen met democratische waarden. Zuur dat hij in Poetins armen belandde. Of misschien ook niet. Hij is nog jong en de Russische taal valt natuurlijk te leren.
Behalve dat De Haas zich Poetin als tamelijk naïef voorstelt, lijkt hij er tevens vanuit te gaan dat ook promovendus Hans Voeten een heleboel belangrijke dingen niet weet.
De Haas: “Is aan hem [Voeten; jm] voorbijgegaan dat vrijwel de gehele Algemene Vergadering van de VN het Russische optreden op de Krim heeft veroordeeld en dat het merendeel van de Veiligheidsraad dat ook doet? Hecht Voeten geen belang aan het soevereiniteits/non-interventiebeginsel van het VN-Handvest? Anders dan Voeten beweert – maar hij studeert dan ook wat anders – stellen volkenrechtelijke experts dat gebieden zich alleen in zeer extreme gevallen mogen afscheiden van een land. Zo heeft ook de Russische Federatie in 1991 bij de opheffing van de Sovjet-Unie ervoor getekend dat alleen de Sovjetrepublieken zelfstandig zouden worden en in 1994 dat Oekraïnes grenzen zouden worden gerespecteerd.”

Zou dit alles Poetin ook maar een lor kunnen schelen? Rusland is geen achterlijk arm Afrikaans land waarvan je het staatshoofd naar Den Haag kan slepen. Poetin weet als Realpolitiker wel beter.  Hans Voeten ook, vermoed ik tenminste.
Voeten: “Zelden vraagt men zich af of Rusland werkelijk zit te wachten op de annexatie van de failliete Oost-Oekraïense regio’s met een deels vijandige bevolking. Terwijl de EU worstelt met grote interne problemen moet het de komende jaren mede verantwoordelijkheid dragen voor de diepe economische crisis waarin Oekraïne zich bevindt. Het land heeft de komende twee jaar zeker 35 miljard dollar aan buitenlandse hulp nodig. Zullen de Europese burgers offers willen brengen voor het corrupte Oekraïne? Of zal het anti-Europese sentiment hierdoor verder toenemen? En hoe verstandig zal het achteraf zijn geweest dat wij onze met moeite opgebouwde betrekkingen met Moskou te grabbel hebben gegooid, alleen maar om een failed state als Oekraïne binnen onze invloedssfeer te krijgen? Rusland, dat veruit de belangrijkste handelspartner van de EU is en dat wij nodig zullen hebben om conflicten in onder meer Syrië en Iran op te lossen.”

Collignon Putin-zal worst wezen
Zo is het maar net.
En al zou Poetin het Russische Imperium willen herstellen, zoals De Haas hem aanwrijft, wat dan nog? Dan zou Poetin zijn handen meteen vol hebben met naargeestige economieën en balsturige burgers. Poetin lijkt mij veel verstandiger dan De Haas graag zou zien.
Irene de Zwaan meldt (VK 11/04) dat de Europese Commissaris voor Energie Günther Oettinger  aan een plan werkt om Oekraïne zijn gasschuld aan Rusland te laten betalen. Die schuld bedraagt 1,6 miljard euro. Dat is in dit kader natuurlijk peanuts. Het is maar drie keer het bedrag waarvoor de PvdA zich onlangs door de VVD een oor liet aannaaien om clandestiene inwonenden geen officiële criminele status te hoeven geven.
Wat ik nog het meeste vrees, is dat wij als eurohouders straks toch stiekem voor Oekraïense schulden opdraaien. Al dan niet gechanteerd en louter omdat het de megalomane politici en de energie-multinationals zo het beste schikt.

Een hetzerig verhaal over oorlog vanwege Blut und Boden verkoopt nog altijd meer dan een prozaïsch relaas over grote financieel-economische belangen. Laat ons dus niet dezelfde fout maken die Poetin volgens De Haas maakt: laat ons geen nog groter euro-imperium willen nastreven. Met de EU-verkiezingen in aantocht lijkt dat helaas onvermijdelijk weer het propaganda- issue te worden.

Comments are closed.