Feed on
Posts
Comments

citaat KTuch_mijnLand

 “Sloopt Mark Rutte ons koningshuis? Dat is wat mij betreft een retorische vraag,” zegt Laurens, “zeker na het lezen van de column ‘List & bedrog’ van Bas Heijne in de NRC van zaterdag 13 december. Heijne vertelt over het wangedrag van bierbrouwer Heineken en herinnert er tevens aan hoe Willem Alexander en Maxima zich herhaalde malen met een glas Heineken in gênante situaties lieten portretteren. Onze koning in verband met een louche multinational, zich encanaillerende bovendien. Bad news.
De VVD’er Rutte is daar steeds nauw bij betrokken. Vermoedelijk heeft Rutte, of anders hebben zijn vriendjes die, aandelen in Heineken. Misschien dat VVD-baron Ben Verwaaijen in Zuid-Frankrijk levenslang gratis Heineken door de badkamerkranen heeft lopen. Zoiets. In ieder geval sloopt dit soort activiteiten ons koningshuis, daar ben ik van overtuigd. Kijk, iedereen weet dat het bij monarchie om een toneelstuk gaat, maar je moet geen slapstick van maken. Juist dáárom niet.”

“Mark Rutte, is bad medicine,” zegt Toos, “die persoon is volgens mij een ras-cynicus, die iedereen met open ogen bedotten bij de neus neemt. Dat vermogen, dat talent, is zijn grootste kapitaal. Hij heeft de tijd volop mee, want alles draait om uiterlijke schijn. Daar gaat deze column van Heijne over. Tragisch dat onze koning en koningin zich blijkbaar door Rutte laten manipuleren. Het promoten van het Nederlandse belang moet je als vorstenpaar natuurlijk niet op deze manier doen.
Dat stelt Heijne in zijn column terecht aan de kaak. Sneu, heel sneu, dat de monarchie op deze wijze wordt onttakeld.
Zo’n Vladimir Poetin bijvoorbeeld, die heeft die foto’s van hem en Heineken en koning Alex van Oranje natuurlijk heel Rusland doorgestuurd. Kijk mede Russen en Russinnen: dit krijg je nou wanneer je europeaniseert! Wat willen jullie? Méér Europa of minder Europa?!”

“O, had Wilders dat van Poetin? Minder Marokkanen. Maar wonen er Marokkanen in Rusland ..?”

 *  Vrolijkheid *

 “Mark Rutte zou heel goed een (misbakken) reïncarnatie van de Griekse Alcibiades (450 – 404) kunnen zijn. De kameleon Alcibiades, die wegens ergerlijk gedrag uit de Hades wordt geschopt.” Bust_Alcibiades_Musei_Capitolini

“Deze VVD-gang is beregoed in het afbreken. Opbouwen, ho maar. Afbreken! Niet alleen hebben ze – met de medeplichtige sukkelaars Samsom (PvdA) en zijn kongsi – onze verzorgingsmaatschappij zo goed als gesloopt, ze slopen meteen de PvdA in een moeite door,” grinnikt Laurens. “Neem nou die laatste VVD-stunt, met de zogenaamde lastenverlichting-voor-de-werkenden. Die is natuurlijk een fopspeen, want alles wat je met de ene hand van ze ‘krijgt’ dat ontfutselen ze je met de andere hand even hard. Bijvoorbeeld via OZB verhogingen, Regiobelastingen, huurverhogingen, tariefsverhogingen bij het OV en ga nog maar een uurtje door. Maar goed, het klootjesvolk wil nu eenmaal bedonderd worden. Dus: lastenverlichting en leve de VVD!

In feite speelt deze VVD alleen de werkenden uit tegen de niet-actieven (inclusief de gepensioneerden) en sloopt de sociale cohesie nog verder. Het zijn slopers, Vandalen en Visigoten. D66 werd voor het blok gezet, want de nieuwe belastingregels waren al ingevoerd in het systeem van de belastingdienst en het kwekkende kereltje Pechkobold mocht net op de valreep zijn gezicht redden. We leven immers in een democratie. Het meest cynische is hier dat de VVD parallel met de zogenaamde lastenverlichting, de PvdA een rotschop verkoopt door PvdA-kroonprins Asscher te verwijten dat hij niets doet aan de werkloosheid! Dat is natuurlijk een gotspe, maar Asscher komt altijd terug om nog meer klappen en schoppen. Ongelooflijk, wat een lieve man is dat toch.”

“Asscher is inderdaad een sneu fenomeen,” geeft Toos toe. ‘Koud heeft hij van de VVD een draai om de oren gekregen met die aantallen werklozen, of hij laat zich voor de zoveelste keer op een fool’s errand sturen; het bekende kluitje en het riet, het kastje en de muur. Blodekijk Sasser gaat namelijk het salafisme bestrijden, dus Asscher is weer eens op spokenjacht gestuurd. Asscher zal het Saoedische koningshuis dringend verzoeken, zelfs diplomatiek onder druk zetten, niet langer het wahabisme te exporteren, want daar hebben wij zo’n last van. In Molenbeek, Groesbeek, Achterhuus en Lutjebroek radicaliseren onze derde-generatie allochtonen namelijk bij het leven, maar vooral bij de dood, zoals onlangs in Parijs bleek.”

Laurens: “Parijs is altijd al de lichtstad geweest met veel vuurwerk en zo, dus dat was ter verhoging van de feestvreugde. Alleen net iets te overdreven. Sorry, laat me niet nog cynischer worden.” Schouderophalend vervolgt hij: “Lodewijk Asscher, wat moet je met zo’n man? Die wordt vandaag of morgen wakker omdat om moderne muezzin_2 03:30 uur of daaromtrent, een muezzin naast zijn bed staat te gillen dat het tijd is voor het gebed. Asscher wrijft de lieve oogjes uit en ontdekt dat Amsterdam, misschien zelfs heel Nederland, is opgekocht door het Saoedische koningshuis en naast Asschers villa aan de grachtengordel blijkt een moskee verrezen. Die moskee wordt bestierd en bevolkt door de meest fundamentalistische moslims die je maar kunt verzinnen. En Lodewijk heeft nota bene gisteren nog de Saoedische ambassadeur op het hart gebonden geen wahabisme te exporteren naar Nederland!”

* Vrolijkheid *

 “In een roman van Michel Houellebecq zouden Asscher en hele meute Haagse kaasstolpers zich dan ongetwijfeld tot de islam bekeren,” gniffelt Toos, “nadat ze een forse loonsverhoging hadden bedongen, natuurlijk.”

Intussen is Ilham erbij komen zitten. Ze begint lachend te vertellen. “In de trein maakte ik een staaltje van dergelijke ironie mee. Tegenover mij zat een meneer in een boek te lezen en aan de andere kant van het gangpad zaten twee stellen, waarvan een man het hoogste woord had over onze democratische rechtstaat. Want, zo zei die meneer luid: waar ter wereld vind je zoiets? Twee bewindslieden (de VVD’ers Teeven en Opstelten) opgestapt en een commissie (Oosting) die ze publiekelijk onder uit de zak geeft over criminele deals en zoekgeraakte bonnetjes. En kort daarvoor het management van de onderwijsgigant ROC-Leiden dat werd ontslagen en de parlementaire enquête van het spoor, de Fyra, de frauderende Massserati-topmanager Möllenkamp van woningcorporatie Vestia draait voor 2,5 jaar de bak in, de Betuwelijn, enzovoorts, et cetera.”

Ze schenkt zich een kop koffie in.

“Nou zeg!,” zegt Toos terwijl ze in de handen klapt, “dat had die meneer goed gezien. Wij leven gelukkig niet in een bananenrepubliek …..” Ze begint langzamer te klappen en kijkt vragend rond, “ …… offe, eh ..?”

*  Vrolijkheid *

 Ilham proest het uit en vervolgt haar verhaal. “Op een gegeven moment, vraagt die man dat aan mijn overbuurman, of hij het eens met de vaststelling dat wij in een democratische rechtsstaat leven waar de onderste steen altijd boven komt …. ‘Jaaahaa,’ antwoordt mijn buurman op bedachtzame toon, ‘Nederland is één grote bouwput, er komen aan de lopende band onderste stenen boven. De dynamiek is gewoon verbijsterend. Hoe meer onderzoeken en rapporten, hoe meer parlementaire enquêtes, hoe hoger het democratische gehalte.’ Ilham krijgt weer een lachbui.

“Een van de vrouwen aan de andere kant voelde misschien nattigheid, want die begon erover dat het wel de partijen waren die momenteel aan de knoppen zaten: De VVD en de PvdA. De VVD met pepernoten in de infrastructuur – de Fyra – en de PvdA met het onderwijs, zoals bij de failliete ROC-Leiden en met de sociale woningbouw, al die pseudo geprivatiseerde woningcorporaties met stelende managers, zoals masseratie-Möllenkamp. Bovendien schoof de VVD (Melanie Schultz) de hete Fyra-aardappel op het bordje van de PvdA (Wilma Mansveld) en dat vond ze niet netjes.

Waarop mijn buurman zei: ‘Jaaahááááá, maar gelukkig leven we in een democratie, dus binnenkort worden er andere partijen gekozen om te regeren, zodat die ook eerlijk aan de beurt komen bij het verhogen van het democratische gehalte van onze rechtsstaat. Ook zij zullen ongetwijfeld nijver en verwoed onderste stenen leveren. Dat zijn fundamenten van de rechtsstaat, die onderste stenen, begrijpt u wel?’ “

Ze barst in lachen uit. citaat KTuch_Verdun

“Toen hielden ze aan de overkant hun mond, maar toen ze uitstapten, zei mijn buurman nog dat hij niet kon wachten op de volgende parlementaire enquête, het volgende diepgaande en grondige onderzoek vergezeld van een mooi dik rapport. Zoals dat van Tjibbe Joustra over de MH17. Dat rapport moest volgens hem in goud worden gezet en geëxposeerd in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Daar zou de Internationale Rechtsorde echt van opknappen. Alles met een stalen gezicht! Ik kwam niet meer bij!“

“Dat is de soort ironie waarmee Martin Sommer het in de Volkskrant van zaterdag doet, “ zegt Toos. “Sommer toonzet zijn column door relativering, maar hij somt wel alle ‘affaires’ nauwkeurig op. Ook die van vroeger. Sommer laat alle schandalen de revue passeren, noemt man en paard, terwijl hij ze tegelijkertijd bagatelliseert. Hij besluit met: ‘Ikzelf zou in geen andere bananenrepubliek willen wonen dan hier.’ ”

“De toon van Sommer vind ik mild-ironisch en zelfs moeilijk te detecteren als ironisch, maar mijn overbuurman was ironisch op het sarcastische en cynische af,” vindt Ilham.

“Ach, je raakt er tenslotte aan gewend,” zegt Laurens, “aan die corruptie van overbetaalde en onderpresterende politici, maar hoeveel lezers zouden de column van Sommer ook ironisch lezen? Sommer trekt eigenlijk nog meer dan Bas Heijne de Haagse beerput open en roert er dieper in. Hij zegt echter voortdurend: de stank valt reuze mee, het is ook goed voor het gewas moet je maar denken en bij de buren stinkt het nog veel harder. De meeste lezers van Sommers column denken misschien werkelijk: die Sommer heeft gelijk, het deugt hier van geen kant met ons politiek establishment, maar het is hier nog altijd stukken beter dan in Beiroet en Biafra.”

“Inderdaad,” zegt Toos, “en Martin Sommer speelt slim op save, want hij besluit dik opgelegd ironisch dat we weliswaar in een bananenrepubliek leven, maar dat hij in geen andere bananenrepubliek ter wereld zou willen leven.” Ze begint te lachen, “Terwijl we nota bene helemaal geen bananen verbouwen, geen bananen exporteren en geen republiek zijn! Nog niet, maar Kwark Frutte en zijn VVD-kornuitjes werken er hard aan om Nederland tot een bananenrepubliek te maken.”

 *  VROLIJKHEID  *

 “Ach,” zegt Ilham schouderophalend, “luister naar het nieuws over de verkiezingen in Frankrijk. Wat je hoort zijn de overbekende kreten als: De socialisten zijn weggevaagd door Marine le Pen, bla, bla, bla … En toen? Wat schieten Frankrijk en de Fransen ermee op? De migranten zijn binnen en blijven instromen, intussen banjert Sylvain Ephimenco met het mes tussen de tanden en de Kalasjnikov op scherp, door de banlieues.
Hooguit kun je zeggen dat het FN, na collaboratie-coalities te hebben gesloten, zoals Houellebecq ze beschrijft en zoals wij hier vrolijk ondervinden met de PvdA en de VVD, de puinzooi mag opruimen. Gaat dat lukken? Je ne sais pas. Ik denk dat Houellebecq het correct omschrijft: de ene gang wordt gewoon door de andere afgelost ….. Je zit opgescheept met hetzelfde slag politieke flapdrollen en hetzelfde beroerde systeem van democratische verkiezingen, dat wat mij betreft zijn langste tijd heeft gehad.”

Laurens pakt Popper’s Open Society deel I (The spell of Plato) erbij en citeert: “Weet je nog, op bladzijde 120-121 staat het. Plato’s vraag ‘Wie moet er regeren?’  dient volgens Popper  te worden vervangen door de vraag, hoe kunnen we onze bestuurlijke instituties hufter proof maken: How can we so organize political institutions that bad or incompetent rulers can be prevented from doing too much damage?

Karl Popper heeft van heel dichtbij meegemaakt hoe ene Herr Adolf H. democratisch werd verkozen en wat voor ravage die rabiate man vervolgens kon aanrichten. Popper is Duitsland natuurlijk niet zo maar ontvlucht. Wat te denken van de onfrisse, zwakbegaafde, lieden die bij ons op het pluche en achter de knoppen kunnen kruipen?
Verkiezingen zeggen tegenwoordig nog minder dan niets over de kwaliteit en het karakter van de poppetjes die democratisch worden gekozen. De meeste mensen stemmen op een media-product, zoals ze op allerhande mallotige dingen stemmen en kiezen. Dat  product houdt zich na te zijn gekozen door reclame, propaganda- en marketingtechnieken staande. Daarom ben ik het met Karl Popper en David Van Reybrouck eens: dit systeem moet hoognodig op de helling. Tot dan stem ik in ieder geval niet meer.

 * * *

 

Bas Heijne: ‘List & bedrog’ – column in NRC zaterdag 12 december 2015
http://www.rtlz.nl/tv/laatste-videos/van-liempt-live-olivier-van-beemen-over-heineken-afrika

Martin Sommer:  ‘Hier besturen we met elkaar’ – column in de Vokskrant  zaterdag 12 december 2015

Jan Techau (directeur van Carnegie Europe):  ‘Het Westen zal zich vooral onderwerpen aan zijn kleinzielige zelf ‘ – Volkskrant  29 januari 2015,

Kurt Tucholsky (1966): Verhalen – hierin opgenomen Mijn land en Voor Verdun / Amsterdam: de Bezige Bij / Literaire Reuzen Pocket 89/500/90,  vertaald uit het Duits (1952/1954): Zwischen gestern und morgen

Karl R. Popper (1974): The Open Society And Its Enemies / London: Routledge /  ISBN:  0 7100 1967 X  (gebonden)

Bommel grap WA-Asscher tipex

 

 

 

 

Work in progress

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.