Feed on
Posts
Comments

door Jerry Mager
gepost op 4 december 2013

Politiek kan best een leuk spelletje zijn, mits het bekwaam wordt gespeeld door vaardige en interessante spelers en er geen al te grote belangen op het spel staan.
Voor Albert Jan Maat is de maat echter vol. Ik citeer uit de Trouw van Woensdag 4 december 2013:

“Geïrriteerd keek voorzitter Albert Jan Maat van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) maandag naar het debat over dierenwelzijn in de Tweede Kamer. Daar ontstond een ruzie tussen coalitiegenoten PvdA en VVD over maatregelen die het leven van beesten aangenamer moeten maken. “Ik zag twee vechtende coalitiepartijen”, zegt Maat. “En dat is zeer slecht voor de sector.”

Het debat liet eens te meer zien hoe verschillend VVD en PvdA denken over dierenwelzijn: de liberalen als beschermers van de economie, de sociaaldemocraten als voorvechters van duurzaamheid. Maat hekelt ‘de toneelstukjes’ van de coalitie. “Het is een gekunstelde discussie. De partijen beseffen niet dat de land- en tuinbouwsector veel verder is dan zij vermoeden”.”  Einde citaat.

boerenstaking 80prct

een beestenboel
De heer Maat heeft natuurlijk gelijk en toch vrees ik dat hij het ermee zal moeten doen dat PvdA en VVD ook over zijn sector en over de ruggen van vee ruziën. Hoewel het niet primair gaat over de agrarische sector en het dierwelzijn. Deze schermutselingen zijn zowel een opmaat naar de Europese verkiezingen in mei 2014 als een afrekening van oud zeer tussen PvdA en VVD. Wat het laatste betreft en met recente voorbeelden:  mw. Ploumen (PvdA) was ongemeen fel en wat wild jegens enkele mkb’ers die een bepaald convenant nog niet hadden ondertekend m.b.t. importeren uit zekere Derde Wereldlanden van bepaalde producten. Bovendien legde de PvdA  in een Kamerhoorzitting de bankiers het vuur na aan de schenen over het verhogen van de buffers, van de huidige 3% naar hoger.
De VVD sloeg terug door mw. Ploumen te vernederen via het haar dwingen ieder noodhulp boven 5 miljoen voortaan aan de Kamer te melden. Nu mept de PvdA terug via de dieren. De pikorde voor straks wordt nu al zoveel mogelijk vastgesteld. Wie zal in mei het intimiderendste kunnen poseren en met het meeste gezag kunnen spreken over belangrijke zaken waarvan geen van de partijen eigenlijk veel verstand heeft. Dat laatste hebben ze de afgelopen jaren uitgebreid gedemonstreerd.

Dus zal het nog een tijdje op deze manier doorgaan. Aan de ‘steun’ die andere partijen aan diverse standpunten geven en de duiten die zij in de respectieve discussiezakjes doen, kun je aflezen hoe de opportunistische winden er waaien, maar werkelijk serieus wordt het pas wanneer mei 2014 nadert. Dan zullen de onderwerpen en thema’s over welke wordt geruzied het onderwerp dierwelzijn ver overstijgen en zal de toon bijna zeker venijniger, vileiner, worden.

Deutschland über alles und alle Menschen werden Brüder
Momenteel is het veel interessanter en belangrijker de ontwikkelingen in Duitsland te volgen: wat gaat dié zwart-rode coalitie van Frau Angela Merkel mit den Genossen Sigmar Gabriel & Martin Schulz van de SPD, doen. Herinner u: mw. Merkel is in Oost-Duitsland grootgegroeid en dochter van een dominee! Waar vind je zoiets bij ons in de polder?  Ik wed er een lief ding onder dat die Duitse gang van zaken uiteindelijk de standpunten van de Nederlandse politieke merken bepaalt.

boer door koeien gepakt - 60 prct

de euro, dat is de echte inzet
Tenslotte gaat het om Europa en over het al dan niet voortzetten van het europroject.  Dat het met de euro zo niet eeuwig kan dooretteren, wordt steeds duidelijker. De signalen zijn weliswaar nog frêle, dun en etherisch, maar ze worden steeds materiëler. Paniek moet echter worden voorkomen en er moeten elegante strategieën worden ontworpen om te voorkomen dat er bij een eventuele demontage van de eurozone te grote ongelukken gebeuren. Scenario’s moet in elkaar worden gedraaid en natuurlijk, niet het minst belangrijke: er moeten karrevrachten goede smoezen worden bedacht en aangemaakt om het klootjesvolk ervan te weerhouden naar de riek en hooivork te grijpen mocht puntje bij paaltje komen.
Stel je voor dat onze spaar- en pensioengelden straks totaal “verdampt” blijken, omdat onze Volksvertegenwoordigers het noodzakelijk achtten via allerlei noodhulpstortingen in een bodemloze put onze centen aan de bankiers over te dragen, teneinde Europa te redden. Waar zouden die Volksvertegenwoordigers dan naartoe moeten? Zelfs een nieuwe identiteit en opname in het Amerikaanse Witness Protection Programme zal ze dan nauwelijks respijt en asiel kunnen bieden, vrees ik.
Daarom is het volgen van het nieuws intussen een vorm van Kremlin-watching geworden, waarbij je tussen de regels door moet lezen en dingen moet proberen te combineren die ogenschijnlijk niets met elkaar uitstaande hebben, teneinde een klein beetje echt nieuws te construeren. Dit gekift over malle koeien en plukharen van schreeuwende konijnen is nog maar klein bier, nauwelijks een amuse. Hoop ik tenminste maar.

* * *

Handige adressen en nuttige info om te weten voor als u ruzie hebt met uw zorgverzekeraar, uw energieleverancier, het UWV of uw woningcorporatieverhuurder:

http://www.edelman.com/practice/public-affairs/

Edelman Public Affairs helps clients navigate a complex environment where multiple stakeholders are influencing decisions that impact our clients’ abilities to operate and grow.

With over 300 professionals throughout our global network, we design programs to address legislative and regulatory matters, position litigation and influence public opinion by engaging key opinion leaders from elite media to civil society to policymakers. Working together, we help clients manage both issues and reputations — earning the trust that engenders the license to lead.

From Brussels to Beijing, we use our industry-sector knowledge and political acumen to reach and inform elite media, opinion leaders and policymakers. We can influence public opinion, advance regulatory and legislative initiatives and build reputations.

http://www.economist.com/node/15276746

The Economist –  Jan 14th 2010

PR has done well in part because it is often cheaper than mass advertising campaigns.
Moreover, PR firms are beginning to encroach on territory that used to be the domain of advertising firms, a sign of their increasing clout.

They used chiefly to pitch story ideas to media outlets and try to get their clients mentioned in newspapers. Now they also dream up and orchestrate live events, web launches and the like. “When you look at advertising versus public relations, it’s not going to be those clearly defined silos,” says Christopher Graves, the boss of Ogilvy Public Relations Worldwide. “It may be indistinguishable at some point where one ends and the other begins.”

LINKS voor gebruik in de Nederlandse polder

Topman Coolcat vindt actie minister Ploumen ‘schandalig’

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3550992/2013/11/25/Topman-Coolcat-vindt-actie-minister-Ploumen-schandalig.dhtml

Kamer wil convenant met kledingbranche

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3553078/2013/11/28/Kamer-wil-convenant-met-kledingbranche.dhtml

VVD: Ploumen moet noodhulp melden aan Kamer

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3549437/2013/11/22/VVD-Ploumen-moet-noodhulp-melden-aan-Kamer.dhtml

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer haalt uit naar bankiers

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3548842/2013/11/21/PvdA-Kamerlid-Henk-Nijboer-haalt-uit-naar-bankiers.dhtml

Dierenwelzijn drijft VVD en PvdA uiteen

http://www.trouw.nl/tr/nl/5948/Dierenwelzijn/article/detail/3555308/2013/12/03/Dierenwelzijn-drijft-VVD-en-PvdA-uiteen.dhtml

D66 wil betere regels voor welzijn melkkoeien

http://www.trouw.nl/tr/nl/5948/Dierenwelzijn/article/detail/3554527/2013/12/01/D66-wil-betere-regels-voor-welzijn-melkkoeien.dhtml

VVD botst met Dijsselbloem (PvdA) over Europese bankenunie (2013 12 04)

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3556385/2013/12/04/VVD-botst-met-Dijsselbloem-over-Europese-bankenunie.dhtml

 

Comments are closed.