Feed on
Posts
Comments

De PvdA heeft zich zoals we inmiddels gewend zijn, opnieuw de Zwarte piet laten toespelen door coalitiepartner VVD. In tandem met D66, en in mindere mate ook met de CU van Slob en de SGP van Van der Staaij, is het intussen een Haagse sport om deze PvdA zoveel mogelijk schade toe te brengen. Moeilijk is dat niet, omdat de PvdA’ers op het pluche en achter de knoppen, van een zeldzame wereldvreemdheid getuigen.
Dit keer loopt het politieke spelletje via het persoonsgebonden budget (pgb) van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn. Lees het artikel van Tom-Jan Meeus in de NRC van zaterdag 23 mei 2015: ‘Als Van Rijn sneuvelt, vervalt ook de morele basis onder de coalitie.’

———- ———— * * * ———- ————–

“Inderdaad! Het zal Lodewijk Asscher eens niet zijn!,” Dineke laat de krant zakken. “De PvdA heeft het debat over de pgb-uitvoering dat was gepland op woensdag 20 mei overhaast afgeblazen, omdat …. let op: vice-premier Asscher enkele uren voor dat debat, tijdens een Haagse lunch met D66-leider Alexander Pechtold, hoorde dat D66 door de pgb-chaos vermoedelijk om Van Rijns aftreden zou vragen. Dus blaast de PvdA het debat af! Niet te geloven!“

“Ja, en het wordt nog bizarder,” grinnikt Ilham, “lees maar door.”

Dineke pakt de krant op, “blblbl ….” Ze kijkt op: “Volgens Meeus praat de top van de coalitie op van Rijn in om toch aan te blijven indien de voltallige oppositie komende week of daarna, zijn aftreden zou eisen. Hmm, raááár, want Meeus schrijft zelf dat het volgens hem onmogelijk zou zijn een gelijkwaardige vervanger voor Van Rijn uit de hoge hoed te toveren… “ Ze barst in lachen uit. “Een simpele ziel als ik – en jullie blijkbaar ook – zouden denken: Make my day! Eis Van Rijns aftreden maar eens als je durft! De chaos kome over jullie hoofden!“

HILARITEIT om de tafel.

Ilham, haast hoorbaar likkebaardend: “Nog veel mooier zou geweest zijn Pechtold aan zijn eigen satéstok te spietsen. Doe alsof je doodbenauwd bent en als het manneke Pis niet meer terug kan … pats! De PvdA zou met goed fatsoen van deze beroerde coalitie af zijn en Pechtold zou voluit op zijn gezicht gaan. Dit scenario was niet eens zóóó erg moeilijk te verzinnen en vervolgens – zelfs dwingend! – uit te voeren. Deze lui zijn van een allooi dat het mogelijk maakt ze met hun eigen trucs om de oren te slaan. Alleen moet je dan niet zo’n kluitje dumbo’s als deze PvdA’ers hebben natuurlijk.
Ik denk trouwens dat de meeste zittende PvdA’ers alles zullen doen om op het pluche te kunnen blijven kleven, dus ook om die reden zouden ze tegen beter weten in koste wat kost verder willen met het maatschappelijke vandalisme waar ze aan zijn begonnen.”

Martin van Rijn illustratie: Mirjam Vissers

Martin van Rijn
illustratie: Mirjam Vissers

Louk: “Niet te geloven, dat het zulke prutsende amateurs zijn. Daarom worden die pratende hoofden zo duur betaald, omdat ze niet denken als gewone stervelingen. Pechtold fluistert iets achter zijn servet naar Asscher en Asscher rent in paniek naar de PvdA-kongsi, die stante pede het pgb-debat afblaast. Moet je nagaan dat ze bij de PvdA een PR-kanon als Jack Monash hebben. Ook die heeft dus blijkbaar geen (afdoende) tegengas kunnen geven. Om je dood te lachen, als het allemaal niet zo triest zou zijn.”

“Onbegrijpelijk nietwaar. Lodewijk Asscher is een godsgeschenk voor de VVD. Felix Rottenberg zal er een zware dobber aan hebben om ‘normale’ PvdA’ers op bestuursposten en achter de knoppen te krijgen. De zittende club is zo door en door stupide – of corrupt natuurlijk, dat kan ook – dat je de zooi totaal zou moeten curetteren en dan nog moet je willen wachten, want eventueel herstel zal niet een twee drie geschieden. Iedereen die zijn huurverhoging nu weer voor de kiezen krijgt en het Fryra-toneel bekijkt, weet: daar gaan mijn centen dus naar toe. Mede en vooral met dank aan de PvdA!” Ilham schenkt verse thee.

Tjerk: “Je ziet bij die Frya-soap opnieuw in den lijve met wat voor kwaliteit bestuurders wij, kiezers, door de politieke kongsi’s worden opgezadeld: vriendjespolitiek gaat boven kundigheden. De lulhannessen verjubelen straffeloos miljarden belastinggeld en ze belanden automatisch opnieuw in een vergelijkbare duurgesalarieerde positie, waar ze doodgemoedereerd hun onkunde kunnen blijven botvieren. Ten koste van de publieke middelen. Jan Kuitenbrouwer noemt het in Marten Toonder-taal: de Zomp. ‘een vicieuze cirkel die niemand lijkt te kunnen breken.’ Soort zoekt soort en als normaal mens kom je er niet tussen. Het cynische is dat die lui zo’n optreden in een parlementaire enquête inmiddels als een kans zien. Een gelegenheid om hun exhibitionistische narcisme helemaal uit te leven. Uiterst onwezenlijk.”

Dineke proest: “Die Fyra-voorzitster, CDA-mevrouw Madeleine van Toorenburg, kondigde zelfs aan dat haar commissie geen schuldigen gaat aanwijzen, maar HELDEN! Dat zijn degenen die vergeefs hebben gewaarschuwd tegen de foute gang van zaken bij de Fyra!”

VROLIJKHEID

“Jongens, wij lachen erom,” zegt Tjerk ernstig, “maar dat is grotendeels uit onmacht, want we kunnen weinig uitrichten. We stemmen geen van allen meer and that’s it, de mallemolen gaat gewoon door. Op welke partij je ook stemt, je weet: die lui denken in de eerste plaats aan zichzelf, of ze zijn zelfs daar te dom voor, maar dan worden ze meegenomen door de rest die alleen belang heeft bij domme meelopers.”

Dineke heeft intussen het artikel van Meeuws doorgelezen: “Een bizarre titel van Meeus, alsof er een morele basis onder deze coalitie zou zitten, tenminste een morele basis waaraan wij de naam moreel zouden willen hechten. Bestond die moraal, dan zouden ze tegen Pechtold en zijn maatjes zijn opgetreden. Maar een ding is duidelijk: Lodewijk Asscher is een gevaar voor de PvdA, a liability. Die brave man kan ieder ogenblik op de verkeerde manier reageren, iets totaal verkeerds debiteren, en dan zijn de rapen gaar. Blijkbaar heeft hij veel status in de regerende PvdA-kliek en dan zal Rottenberg hem niet snel weg kunnen krijgen.”

Lodewijk Asscher illustratie: Mirjam Vissers

Lodewijk Asscher
illustratie: Mirjam Vissers

“Er zijn ook in de PvdA genoeg personen die graag een sukkelaar als Asscher hebben, want dan kunnen zij ongestoord en onopvallend stuntelen. “ Louk klinkt berustend. “Dit is opnieuw zo’n proeve van Asscheriaanse wezenloosheid, tenminste als wat Meeus schrijft inderdaad aan de orde was en het causale verband tussen Pechtolds opmerking (indien die gemaakt is) en het afblazen van het debat correct is. Meeus legt dat verband niet, hij vertelt alleen in die volgorde. Van Rijn kon slechts gered worden door het geplande debat af te blazen en uit te stellen. Daarna een dubbele punt: ‘enkele uren eerder hoorde vicepremier Asscher, tijdens een Haagse lunch met D66-leider Pechtold tot zijn schrik dat D66 door alle pgb-chaos vermoedelijk om Van Rijns aftreden zou vragen.’

Ik vind het in tegenstelling tot Meeus juist wel on-logisch dat de coalitie op Van Rijn zou hebben ingepraat -en nog steeds zou inpraten – om te blijven, want precies dat proberen Van Rijn om te praten, bewijst dat er geen morele basis onder de coalitie is. Ze willen alleen maar pluchekleven.
Was die morele basis er wel, dan zou men op Pechtold hebben ingepraat (niet op Van Rijn), om vooral niet het vertrek van Van Rijn te eisen, met daaraan gekoppeld de boodschap dat indien Van Rijn zou sneuvelen, het hele kabinet meesneuvelde. ….
Eens zien of het kereltje Pechtold zijn grote broek dan nog zou aanhouden. Pechtold is een blufkikker die met de VVD een dealtje heeft om links zoveel mogelijk averij aan te smeren, of dat het land nou schaadt of niet, dat zal het manneke Alexander Pis worst wezen. De hemel verhoede dat die naargeestige narcist ooit premier zou worden!”

“Tja, ongelooflijk stupide allemaal,” zucht Ilham, “en dat voor zogenaamde toppolitici. Ze lijken het voorbeeld van VVD’er Teeven totaal vergeten. Die gaf de boodschap af dat indien er ook maar een schijntje niet-vertrouwen ten aanzien van zijn asielbeleid (na de affaire Dolmatov) zou blijken, hij weg zou zijn. En dat was voldoende. Maar neen, Lodewijk Asscher ijlt spoorslags naar Samsom en de rest weten we intussen.” Ze zucht nog eens: “wat moeten wij met zulke ramsjkwaliteit op het pluche.
En dan die PvdA-kneus Ronald Plasterk, over wie Teeus ook schrijft. Moet je nagaan dat het een PvdA-minister was, Bert Koenders, met een zompige brief over Putin (spierballen, tanden laten zien, open hand en meer van die bla bla …) terwijl zijn partijgenoot Plasterk de AIVD en MID afknijpt.
Je kunt die Martin van Rijn op z’n best als useful idiot zien, terwijl zo’n Ronald Plasterk een rasopportunist is, die overal tussendoor glibbert en zijn periodieken opbouwt.
Die lui hebben niet alleen geen plaatje van wat er zich buiten de Haagse kaasstolp in de echte wereld afspeelt, maar ze snappen ook niet hoe het onder die kaasstolp en in hun eigen politieke club allemaal gebeurt.”

Tjerk: “Boeiend om te lezen hoe Tom-Jan Meews zelf ten prooi valt aan een manier van denken die hem bij de SVB-medewerker zo bevreemdt. Meeus vraagt zich af – en terecht – wat zo’n SVB-medewerker denkt om zo’n positieve tweetplicht in een contract op te nemen: als de SVB-klant niet tweet dat zij de SVB geweldig vindt dat krijgt ze de pgb waar ze recht op heeft, niet. Wel, die SVB-medewerker handelt gewoon volgens het Befehl ist Befehl-principe. Waar vind je tegenwoordig zo snel een andere baan, nietwaar. Net als al die politici en bestuurders doen. Indien je in zo’n kader nog over moraal wilt praten, ben je voor mij bijna net zo wezenloos als een Lodewijk Asscher. Wat alleen nog telt, is het naakte eigen belang.

 

Felix Rottenberg, stelt de nieuwe  PvdA-ploeg samen ... illustratie: Mirjam Vissers

Felix Rottenberg, stelt de nieuwe
PvdA-ploeg samen …
illustratie: Mirjam Vissers

 

Comments are closed.