Feed on
Posts
Comments

Is bijt hand txt

“De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt Adolf Hitler een efficiënte manager. Dat was Hitler ook volgens mij, “ zegt Marieke, “alleen bracht Hitler zijn efficiency – een vorm van Amerikaans Taylorisme – ook in praktijk om een paar miljoen medemensen ‘aan de lopende band’ te vermoorden. Dat doet aan Hitlers efficiency en effectieve managementmethodieken echter niets af. Maar, mevrouw Betsy Udink vindt Erdogan laakbaar.  Ze laat weinig heel van deze meneer. Kortom: ze zet president Erdogan gezellig in het zonnetje.”

“Inderdaad,” beaamt Igor, “procesmanagers streven efficiency na en krijgen bonussen als ze hun doelstellingen, hun targets, halen en verwerkelijken. Of ze nou mensen processen (door hun gehaktmolens halen), beleid produceren, studenten van de lopende band laten rollen, sociale woningbouw privatiseren en vermarkten, de gezondheidszorg bij opbod verpatsen, warenhuizen ontmantelen en aan equity firms verkwanselen, of een regeringscoalitie bij elkaar kwartetten in zes weken. Dat maakt niets uit. Zo lang er maar geld wordt gemaakt. De mensen komen vaak niet eens in beeld, want die hinderen de managers alleen maar.
Ja, ik heb het boek van Derk Stokmans over Diederik Samsom met mijn pupillen behandeld, als voorbeeld van politiek procesmanagement door een crypto-liberaal (Mark Rutte) en een crypto-sociaaldemocraat (Diederik Samsom), die een crypto-coalitie in elkaar knutselden. Ik las in dat stuk van mevrouw Udink de term crypto-Joden, voor tot de islam bekeerde joden,” hij wijst de passage aan en leest voor: “crypto-Joden, Joden die de uiterlijke vormen van de islam aannemen maar in het geheim de Joodse godsdienst belijden.’ Tja, daar ben je klaar mee als bekeerde jood. Ik vind crypto-volksvertegenwoordigers al erg genoeg.”

“De Turkse president Erdogan wordt hier ‘gedemoniseerd’ en dat betekent altijd iets in groter verband,” zegt Marieke. “Vermoedelijk heeft Brussel – wie is dat toch, hoe ziet zij er uit en waar woont ze eigenlijk? – Brussel dus, een zondebok nodig, omdat de politici zich geen raad weten met de stromen migranten. Er staan er nog tienduizenden te trappelen om hier binnen te komen en dan heb je als falende politici een zondebok nodig, in dit geval: Tayyip Erdogan. Pikant detail: Turkije is wel lid van de NATO, maar niet van de EU. Dat zal Erdogan uitbuiten en uitbaten, mark my words.”

“Ach, jij leest dat artikel van Betsy Udink in de NRC van 05.01,” zegt Zorah, terwijl ze de krant van Marieke overneemt, “dat vind ik een hoogst merkwaardig artikel, om twee redenen: 1) het staat op de opiniepagina van een zogenaamde kwaliteitskrant en 2) het verstrekt mij geen nuttige informatie. Wat koop ik ervoor om te weten dat mevrouw Udink de Turkse president bepaalde ideeën en ideologieën toedicht en aanwrijft? Ze citeert bovendien teksten van de dichter Necip Fazil Kisakürek (1904-1983) in het verlengde van wat Erdogan volgens haar zegt en denkt, omdat Necip Fazil de leermeester en inspiratiebron van Erdogan zou zijn geweest. Maar, je hebt gelijk wat dat demoniseren betreft: Erdogan wordt hier als boeman afgeschilderd. ”  Erdogan Vrouwvriendelijk

Hoofdschuddend zegt Igor: “Eigenlijk moeten we mevrouw Betsy Udink dat essay van David Van Reybrouck, Tegen verkiezingen, opsturen, samen met het essay van Stokmans, Straatcoach en Strateeg. De opkomst van Diederik Samsom. Eens zien wat er bij haar na lezing overblijft van haar ideeën over democratie. Politieke procesmanagers en democratie, dat is een ingebakken tegenstelling, een contradictio in terminis.””

“Waarom zo’n zwartmaak-artikel in de krant? En dan de NRC?” vraagt Marieke, “okay, de NRC en de Telegraaf groeien snel naar elkaar toe, want de strijd om marktaandeel wordt steeds heviger, maar zo’n tokkie-gehalte hebben NRC-lezers toch nog niet? Ik denk toch nog maar dat er een ‘idee’ aan is verbonden, zoiets als: Erdogan doet niet wat PvdA-EU-topman Frans Timmermans wil en dus sturen we, ja: we, hem via een gezaghebbende krant, die misschien ook in Ankara wordt gelezen, deze boodschap. Ik speculeer natuurlijk, want ik kan de achtergrondgedachten en motivaties voor plaatsing van dit artikel niet onomstotelijk reconstrueren. Turkije is evengoed lid van de NATO, dus een aanval op Turkije is een aanval op de hele NATO, inclusief de EU – waarvan Turkije géén lid is.”

“Vrijheid van drukpers en vrijheid van meningsuiting legitimeren alles,” zegt Zorah lachend. “De NRC kan desnoods artikelen ruilen met de Telegraaf, of welke krant dan ook. Alle kranten zijn toch beursgenoteerd? Waarom is een redacteur als Marc Chavannes bij de NRC weggelopen? ‘Content’ is al lang een ‘commodity’ dus deze move kan ook. Waarom niet? Alles is toch koopwaar. Inclusief grensbewaking.
Procesmanagers doen fulltime aan uitbesteding van taken: outsourcing, heet dat. Het komt meestal neer op schuiven met lege dozen. Dat wordt zwaar betaald, want je bent druk-druk-druk en daarbij brabbel je het geijkte jargon met het adequate accent. Wel, de president van Europa, PvdA’er Glans Glimmerkans, was er na de eerste stroom migranten als de kippen bij om Erdogan enkele miljarden EU-geld toe te schuiven in ruil voor grensbewaking. Erdogan steekt die miljarden euro’s lachend in zijn zak en weet donders goed dat de migranten toch blijven komen. Turkije is geen lid van de EU, maar krijgt wel euro’s. Dus: Erdogan is spekkoper. Als moslim is spekkoper zijn erg humoristisch, dus in Turkije lachen ze zich een hoedje om die domme Euro-bobo’s, die denken dat iedereen en alles te koop is.”

Igor grinnikt: “Turkije is lid van de NATO, dat heeft president Obama nota bene nog eens extra gezegd na het neerschieten op 24 november 2015, van die Russische SU-24M jet door Turkije, maar Turkije mag geen lid van euro-club worden. Wat denk je dat Erdogan van ‘ons’ vindt en hoe hij over ‘ons’ denkt? Iemand suggereerde naar aanleiding van dit Udink-artikel, dat Erdogan vast werd gegispt vanwege zijn lakse optreden inzake het tegenhouden van migranten en dat hem daarbij Hitler als voorbeeld zou zijn voorgehouden: Hitler, die was pas efficiënt. Het was maar een grapje hoor. Zulke dingen worden altijd uit de context gelicht en naar believen geciteerd.” Erdogan hoog toren

“Als sociologisch verschijnsel is het opstel van Betsy Udink misschien nog interessant,” merkt Zorah op, “afgezien van die bij het artikel geplaatste Hitlerfoto van Erdogan, die vind ik niet ter zake doende.”

“Mee eens,” zeggen Marieke en Igor, “waarom weer zo’n kinderachtige getructe foto erbij. Altijd die Hitlersnor en haarlok. Flauw en kinderachtig, maar het is standaardonderdeel van de doorzichtige demonisering.”

 Zorah: “Voor informatie over Erdogan die op mij betrouwbaarder en vooral nuttiger, zinniger, overkomt, lees ik liever zo’n stuk van Seymour Hersch in de London Review of Books van 07.01.2016. Je kunt het op de LRoB-site lezen. De daarin door Hersch gestelde feiten kan ik weliswaar ook niet checken, maar zijn verhaal vind ik aannemelijk en nuttiger om chocola te braden van wat er zich allemaal rond de IS en Syrië afspeelt en welke rol Erdogan daarin volgens Hersch speelt.”

“Die rol is volgens de Hersch-versie niet gering en ook niet erg constructief voor een vredesproces, maar met betrekking tot een oplossing speelt geen enkele partij een effectieve rol,” vindt Marieke. “Hersch schrijft dat de Amerikaanse inlichtingendienst al geruime tijd info verzamelt die bewijst dat de Erdogan regering al jaren Jabhat al Nusra financiert en nu ook de IS.

Erdogan wil een Groot Turkije – net zoals PvdA caudillo Frans Timmermans & kumpenie een Groot Euro-Europa willen. Natuurlijk, net als Erdogan, zijn het immers testosteron alfa mannetjes op de Brusselse apenrots.
Ik lees voor: > But the Saudis were far from the only problem: American intelligence had accumulated intercept and human intelligence demonstrating that the Erdoğan government had been supporting Jabhat al-Nusra for years, and was now doing the same for Islamic State. ‘We can handle the Saudis,’ the adviser said. ‘We can handle the Muslim Brotherhood. You can argue that the whole balance in the Middle East is based on a form of mutually assured destruction between Israel and the rest of the Middle East, and Turkey can disrupt the balance – which is Erdoğan’s dream. We told him we wanted him to shut down the pipeline of foreign jihadists flowing into Turkey. But he is dreaming big – of restoring the Ottoman Empire – and he did not realise the extent to which he could be successful in this.’ <

Hersch citeert voorts in zijn artikel een Amerikaanse adviseur van Verenigde Staven (Joint Chiefs of Staff – JCS), die onomwonden zegt dat Turkije een groot obstakel vormt: > The new intelligence estimate singled out Turkey as a major impediment to Obama’s Syria policy. / ‘Turkey is the problem,’ the JCS adviser said.<
Hersch houdt een verhaal over Amerikaanse generaals die buiten Obama om hun gang gaan. Dat kan natuurlijk, maar ik vind het niet waarschijnlijk dat Obama van niets weet. Al was het alleen omdat ook Obama kennis kan nemen van hetgeen Hersch in de LRoB schrijft; dus Obama houdt zich volgens mij doof en blind. Dat belooft weinig goeds voor de gang van zaken in Syrië en de migrantenstroom die onze kant op komt.” erdogan-isis-Vluchtelingen

Igor: “De Turkse president Erdogan schept zijn eigen inkomstenbron: hij krijgt euro’s van ome Frans om vluchtelingen tegen te houden, en hij helpt die vluchtelingen te genereren door o.a. de IS te steunen – met onze euro’s – waardoor ‘de geallieerden’ inclusief Poetins Russen, bombarderen, waardoor mensen op de vlucht slaan en hierheen komen, enzovoorts.

Weet je, die president Erdogan lijkt steeds slimmer, omdat de Euro-bobo’s steeds dommere dingen doen.”

* VROLIJKHEID *

 “Syrië en Israël zijn formeel nog steeds in oorlog,” zegt Zorah, “en het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Israël de Golan Hoogvlakte aan Syrië teruggeeft, zoals Assad natuurlijk wil. Dit item vind ik een zwakke plek in het Hersch-betoog. Maar goed, Golan zal misschien symbolisch ter sprake zijn gebracht, dat ligt alleszins in de rede. Zowel Poetin als de Amerikaanse JCS wil Assad niet zondermeer wippen, want ze schijnen toch iets van Irak geleerd te hebben. Tja, Erdogan wil zijn voordeel doen met de situatie en ik kan hem geen ongelijk geven. Hoe sneu dat misschien ook is voor de PvdA-staatsman Frans Timmermans in Brussel.”

Igor vat samen: “Volgens Hersch gaat het om de wederzijdse dreiging met totale vernietiging van Israël en de rest van het Midden-Oosten. Erdogan kan het precaire evenwicht verstoren en koestert die wetenschap als een troef.” Hij leest voor: “American intelligence had accumulated intercept and human intelligence demonstrating that the Erdoğan government had been supporting Jabhat al-Nusra for years, and was now doing the same for Islamic State. ‘We can handle the Saudis,’ the adviser said. ‘We can handle the Muslim Brotherhood. You can argue that the whole balance in the Middle East is based on a form of mutually assured destruction between Israel and the rest of the Middle East, and Turkey can disrupt the balance – which is Erdoğan’s dream. We told him we wanted him to shut down the pipeline of foreign jihadists flowing into Turkey. But he is dreaming big – of restoring the Ottoman Empire – and he did not realise the extent to which he could be successful in this.’    Dat klinkt als Erdogan in de rol van tovenaarsleerling.”  wapens via Turkije

“Tovenaarsleerlingen zwaaien tegenwoordig over ons de scepter,” zegt Marieke op sombere toon. “Erdogan en zijn Turkije zijn lid van de NATO, ze worden buiten de EU gehouden, maar worden ingehuurd om migranten voor ons tegen te houden. Moet je nagaan. Is dat niet cynisch?
De partij die er zelf niet in mag, moet anderen de toegang ontzeggen! Dan hebben de tovenaarsleerlingen in Brussel ook nog bedacht dat de Oekraïne bij de EU moet en naderhand, natuurlijk helemaal organisch, lid van de NATO wordt – alsof Poetin gekke Henkie is. Plus, als klap op de democratische vuurpijl, een schertsreferendum over een handelsverdrag met de Oekraïne, dat ons enkel voor de zoveelste keer inwrijft dat we openlijk worden bedot en gefopt. Mevrouw Udink heeft in haar artikel vast een ander soort democratie op het oog.”

“Zo’n super democratisch, hyper-neoliberaal Groot Europa, dus Europa zonder beschermende institutionele kaders, is vooral goed voor de economie,” zegt Zohra gemaakt ernstig, ”dat wil zeggen voor private equity sprinkhanen zoals SUN Capital van meneer Marc Leder & Roger Krause in Florida. Bas vd Schot failliet winkelen  Die kan bijvoorbeeld de V&D in Haarlem, Amsterdam, Den Haag en heel Nederland leegzuigen, failliet laten gaan en vervolgens via een andere constructie en onder andere namen, terugkopen en het personeel tegen lagere salarissen opnieuw aannemen. Daar gaat het namelijk om: lagere lonen. Voor alle arbeid: lagere lonen. Alleen mensen die geld met geld maken, die boeren goed. En maar monopolietje spelen, kopen en verkopen aan god weet wie. Dat is hogere politiek en niet besteed aan onze tokkies. Het klootjesvolk en de tokkies gaan straks opnieuw massaal en enthousiast stemmen op de praatjesmakers en paljassen die ze afknijpen.”

“Ja, dat is allemaal prima voor de economie,” beaamt Marieke, ”niet zozeer voor de mensen, maar voor de economie. De VVD-ministers Bef Brok van Wonen (ja: ‘Wonen’!) en Krenk Kramp van Economische Zaken, willen de SUN Capital soap liefst zo snel mogelijk ook voor woningen en energiebedrijven doorvoeren. De crypto-sociaaldemocraten van Diederik Somsam & kumpenie verlenen ijverig hand- en spandiensten bij de ontmanteling van normaal Nederland en de rest van politieke kliek zit aan de zijlijn op de schutting (sitting on the fence) hun zakken te vullen. Straks tegen verkiezingstijd, dan komen ze met hun spiegeltjes en kralen onder hun tegels vandaan gekropen, om de Nederlandse tokkies op te geilen op hen te stemmen! Onze Democratie in een notendop. Betsy Udink zal er op diplomatieke borrels en barbecues vast heel wervende anecdotes over vertellen.”  party-poes _5

Igor: “En Erdogan ziet dit alles aan en denkt: verhip, gouden kansen! laat ik daar mijn voordeel mee doen. Misschien koop ik straks met de miljarden euri van caudillo Frans ook een paar winkelstraten in Nederland en een flink aantal woonblokken, plus energiebedrijven. Ik heb in Nederland al genoeg Turks-Nederlands personeel en ik zorg voor laagbetaalde schoonmakers uit Syrië en Afrika (gewoon, flink laten bombarderen) en het is kat in het bakkie. Waarom krijgen die tobpolitici toch zo hoog betaald? Wat zij aan politiek doen, kan iedere mongool toch ook?”

* VROLIJKHEID *

“Leuk, als je bedenkt dat Erdogan inmiddels misschien helemaal geen EU-lid meer wil worden, maar de schijn ophoudt dat hij graag wil, maar niet mag,” zegt Marieke. “Door die houding kan hij de prijs voor zijn ‘diensten’ extra opdrijven, want er zit een afkoopcomponent in. Intussen zorgt hij ervoor dat hij toch euro’s krijgt door allerlei gebakken-lucht-deals die de Euro-bobo’s hun gezicht weer een tijdje laten redden. Zo houdt iedereen iedereen voor de gek, ten koste van de massa, die alles slikt en straks weer braaf naar de stembussen sjokt.”

“Onze schoonmaakhulp heeft het wel door hoor,” zegt Ilham stellig. “Onlangs nog zei ze: later pensioen en later AOW betekent niet dat je ook langer kunt doorwerken. Je wordt juist op steeds jongere leeftijd werkloos en moet dan vechten tegen jongeren, om tegen veel lager loon te mogen werken op minder soort werk. De asielzoekers maken het nog erger. Mijn man heeft het ondervonden en nu mijn dochters en zoon ook.”

Marieke: “Later met pensioen en eerder werkloos. Geen speld tussen te krijgen. Zelfs de flexwerkspeld niet. Dat is het mechanisme dat automatisch in werking treedt. En al dat geld dat zodoende wordt ‘vrijgemaakt’ dat gaat naar Erdogan en naar de politieke paljasprocesmanagers, omdat die zulk briljant denkwerk verrichten. Bravo!”

Ilham: “Het wordt geframed als een natuurverschijnsel waar niemand iets aan kan doen. Ga de politiek in en je hoeft niets meer te doen. Je moet alleen over kruiwagens beschikken.

* Vrolijkheid *

“Erdogan speelt zijn/Turkije’s NATO-lidmaatschap natuurlijk ook uit,” zegt Igor. “Immers, indien Turkije wordt aangevallen, worden wij automatisch ook aangevallen. Daar kan Erdogan mee dreigen door aanvallen op Turkije te provoceren. Dan dwingt hij Obama – die bijvoorbeeld geen bonje met Poetin wil – om de EU-bobo’s de duimschroeven aan te draaien. Turkije hoeft geen eu-lid te worden met de sores van de euro, om tóch van ons te kunnen profiteren. Leuk om over te fantaseren, niet?”

“In Polen en Hongarije denken ze iets anders over Europa dan in Brussel en Frankfurt,” zegt Zorah grinnikend, “daar hebben ze ook hun grenzen. Onder andere met Poetins Rusland. Tja, mevrouw Betsy Udink zal misschien ook op Russische en Poolse cocktailparty’s ronddarren. Wie weet, zit er zo’n stuk over Poetin bij haar in de pen.”

“Ik denk zelfs dat Betsy Udink op een andere planeet woont en daarover schrijft,” roept Igor lachend. “Turkije lid van de NATO maar niet van de EU en de Oekraïne lid van de EU maar niet van de NATO. Dit lijkt verduveld veel op een politiek Haags kaasstolp kwartetspel. Kunnen we dit als product op de Markt gooien? Als oefenpakket voor de elite-opleidingen Hogere Politiek? “

 

* VROLIJKHEID *

 hersenloos_txt

Betsy Udink: ‘Erdogan over Hitler – het is een patroon’ / in de NRC van dinsdag 05 januari 2016

Seymour M. Hersh:  ‘Military to Military – on US intelligence sharing in the Syrian war’ / in de London Review of Books /  Vol. 38 No. 1 · 7 January 2016 / http://www.lrb.co.uk/v38/n01/seymour-m-hersh/military-to-military

David Van Reybrouck (  ): Tegen verkiezingen /  ISBN: 9789023474593

Derk R. Stokmans (2013): Straatcoach en strateeg. De opkomst van Diederik Samsom / ISBN: 978 90 351 4057 8

gefopt_overdosis jihad

* Ter illustratie van Westerse efficiency, zie de documentaire ‘Automatic Weapons’ (2010), dat aan de hand van de ontwikkeling van het effectieve en efficiënte machinegeweer, tevens in vogelvlucht de geschiedenis toont van Westers kolonialisme en imperialisme /  Releasedatum  19 augustus 2010 / EAN               8717496854322

automatic weapons docudvd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.