Feed on
Posts
Comments

TEGEN-POLEN

“Een verschuiving in de levensomstandigheden, veroorzaakt door een verandering in de methoden waarmee men de omgeving tegemoet treedt, leidt niet tot een voor ieder groepslid even grote levensverbetering. Wel kunnen de gewijzigde condities het bestaan van de groep als geheel vergemakkelijken, maar de verschuiving brengt gewoonlijk voor sommige groepsleden een verslechtering met zich mee.”
Thorstein Veblen (1974:169): De theorie van de nietsdoende klasse

 

Afbeelding Polen_LenMunnik

“Intrigerend, die illustratie van Len Munnik, naar aanleiding van de uitslag van de laatste Poolse verkiezingen, gisteren. Jaroslaw Kaczynski en de PiS! Een tekening zegt altijd meer dan duizend woorden.”

– “Mwah, niet altijd, maar deze van Munnik wel, omdat hij zo dubbel of zelfs driedubbel is. Ondanks het woord ‘Polen’ op de bietenwagen.”

“Ja, dat woord kan ook eigenlijk niet, want ‘Polen’ slaat of op het land of op de inwoners, in meervoud: de Polen.”

– “Had er ‘Pool’ gestaan dan was het duidelijk, maar dan zou de tekening nietszeggend zijn. De kar en de autofile gaan tegen elkaar in, ieder een andere kant op. De goede of de slechte dat mag je als kijker zelf bedenken. Pool en tegenpool. Carpool, kan ook nog.”

“Len Munnik verbeeldt stilstand. Alles stagneert in de file. De koe heeft haar poten zelfs zo gezet alsof ze wil zeggen: ik verzet geen stap meer. De vraag die zich aan mij opdringt, is: veroorzaakt de kar de file auto’s, of belemmeren de auto’s de voortgang van de kar?”

– “Precies, dat mag je zelf verzinnen. Wellicht beide? Ze zitten elkaar in de weg. Die koe verzet geen poot meer en dat komt vast omdat al die lui in hun auto onbekommerd CO2 uitstoten en ze sowieso in de verkeerde merken auto’s zitten: Volkswagen fraudeert met emissiecertificaten en FIAT is net betrapt op belastingontduiking. Dus die koe heeft behalve een volle uier ook een geweten en een lange termijn visie.”

“Bovendien, die luitjes in hun voiture zijn natuurlijk elke dag op weg naar, of ze komen van, een MacDonalds, een Kentucky Fried Chicken, een Pizza Hut of Starbucks. Brrrrr…… noem dat maar vooruitgang. Dan heb ik liever zo’n onbespoten onthaaste kool uit die kar en een glas eerlijke onverdunde melk uit de uier.”

– “Uiteindelijk zijn we dus allemaal herkauwers? “

“Maar de koe heeft een voorsprong.”

 

 * * *

Thorstein Veblen (1974/1899): De theorie van de nietsdoende klasse / Amsterdam: Arbeiderspers (Synopsis) / ISBN:  90 295 5100 3  paperback / vertaling: B. Tromp en L. Inberg

 

 

Recent over Polen onder andere:

Niet terug bij af, wel terug bij Kaczynski

Commentaar door: Arnout Brouwers – Volkskrant  28 oktober 2015

“De Poolse kiezer heeft gesproken – en het resultaat betekent nog meer onzekerheid voor de Europese Unie.

Polen is na de parlementsverkiezingen deze week niet terug bij af, maar wel terug bij Jaroslaw Kaczynski en zijn partij Recht en Gerechtigheid – en dat is voor veel commentatoren, in Europa maar ook in Polen zelf, reden genoeg om de noodklok te luiden.”

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.