Feed on
Posts
Comments

citaat Houllebecq

“Die Panama-paper leaks en de NEEN-uitslag tegen het Associatieverdrag met de Oekraïne zijn twee niet-mis-te-verstane bewijzen van diep en groot wantrouwen bij het publiek jegens het politiek-financieel-complex. Wij vertrouwen de politici niet meer als het om de besteding van ons belastinggeld gaat en daarom proberen we massaal onze spaarcenten en onze privé-vermogens buiten het zicht en bereik van de fiscus te houden. Waarom zouden alleen de grote boeven mogen profiteren? We leven tenslotte in een democratie. Dus stemmen we met onze voeten en dat gaat buiten de officiële (democratische) verkiezingen om. Geen betere manier om ons grote en groeiende wantrouwen jegens onze zogenaamde vrije-markt- democratie te illustreren.”

Panama-Papers-subversief

“Het gaat niet langer alleen om de hele grote jongens – die blijven toch buiten schot, of hebben genoeg geld om af toe zo’n ‘fiscale tegenslag’ te incasseren – maar ook de slager op de hoek, de loodgieter en de kleine aannemer zoekt het advies van personen die haar wegwijs kunnen maken in de wereld van het belasting ontwijken. Camil Driessen schrijft dat in een stuk in de NRC van zaterdag 9 april onder de pakkende kop: ‘Twee keer klikken en je hebt een bv op de Bahama’s’. Cruciaal is het signaal van: wij vertrouwen de politici onze belastingcenten niet toe.”

“Vreemd, want de Staatsbank ABN-AMRO doet eraan mee en VVD’er Gerrit Zalm – oud-Minister van Financiën – is Opper Bobo bij de ABN-AMRO. Dus dat zit dan toch helemaal snor, zou je zeggen.”

* VROLIJKHEID *

“Dat is inderdaad een ernstig symptoom, maar de (huidige) politici zullen daar geen oog minder om dicht doen. Die vertrouwen 150% op hun marketing- en reclamebureaus en op de suffe sulligheid van de massa’s. Maar dat we steeds meer in een schizofrene wereld gaan leven moge duidelijk zijn: aan de ene kant worden er ritueel vrije verkiezingen gehouden, terwijl we tegelijk bezig zijn de uitkomsten van die verkiezingen te diskwalificeren en te saboteren door ons steeds massaler te onttrekken aan de consequenties van onze eigen keuzen. Belastingontwijking en – ontduiking is een wapen geworden tegen de democratische instituties die we nota bene zelf in stand houden. Hoe lang kan dit doorgaan?”  maar 1 prct

“Je moet haast wel de fiscus ontwijken, want onze spaargelden en pensioenen worden geplunderd. Bij de pensioenen vind ik het schrijnend: diefstal met terugwerkende kracht en we leggen ons er massaal bij neer.”

“Met stemmen op politici en politieke partijen bereiken we niet wat we willen, dus zoeken we ons eigen recht en onze eigen rechtvaardigheid. Weet je, het is merk- en zichtbaar in ons dagelijkse leven. Ik was bij de tandarts – zo’n groepspraktijk, waarschijnlijk een soort bv en misschien hebben ze wel een Panama-account – en ik hoor vanuit de wachtkamer een persoon rondlopen met een temerige stem, die alle werknemers in de gaten lijkt te houden. Of ze wel genoeg geld genereren. En verhip, mijn tandarts wordt nerveus en gaat mij op luide toon demonstratief voorrekenen hoeveel een nieuwe brug mij nú zou kosten. Dat zou voordeliger zijn dan wanneer ik hem over een jaar of wat zou laten plaatsen.”

“Breek me de snavel niet open. De mondhygiënist doet hetzelfde. Die zei onlangs: het kan geen kwaad om twee keer per jaar vaker te komen, want …… En, je weet het gewoon niet. Het is trouwens gedwongen nering via koppelverkoop: ik kan niet bij een andere mondhygiënist terecht, want dezen zijn bij de praktijk inbegrepen. En dan de hoofdtandarts die me antwoord op enkele vragen geeft. Die gaat er voor zitten maakt er een show van met een groot modelgebit en stuurt me tot mijn stomme verbazing een gepeperde rekening voor een consult met codenummer x.y.z. 55. De tanden vielen me van verbijstering uit de mond. De man zou de ingreep zelf wel doen, zei hij, terwijl ik van vrienden hoor dat zij enkele jaren terug voor eenzelfde ingreep bij de kaakchirurg moesten wezen. Het scheelt de tandarts inkomsten en hij is verzekerd tegen eventuele schade die hij aan mijn gebit toebrengt. Bizar nietwaar? Ongelooflijk, dat dit gebeurt, maar je hoort er alleen over op verjaarspartijtjes! Ooit placht je te vertrouwen op professioneel oordeel, maar nu denk ik steeds vaker: wat willen ze – en niet alleen de tandarts – aan me verdienen?”

“Klopt. Ik heb mijn abonnement bij een provider vijf jaar geleden afgesloten. Die provider is intussen twee keer verkocht en een bv geworden. Ik weet niet wie er achter de naam zitten, maar de marketing wordt duidelijk opdringerig en dreigend. In de trant van: ‘Het is nooit prettig om data kwijt te raken, daarom hebben wij een extra voorziening om u daarvoor te behoeden.’ Dat kost natuurlijk extra, en of ze er werkelijk veiliger door werken, weet ik niet. Moet ik mijn hele handel verhuizen naar een andere provider. Welke? Is die beter en betrouwbaarder? En zo kan ik nog talloze voorbeelden opsommen. Heel beklemmend hoe de mentaliteit ingrijpend verandert: iedereen kan een potentiële dief van mijn portemonnee zijn. De ‘overheid’ – wie dat is, weet ik al lang niet meer – niet in de laatste plaats.”

de 1%_txt“Cynisch dat die Nederlandse ontwikkelingsorganisatie voor duurzame handel ‘Solidaridad’ heet. Die zit nekdiep in de Panama business. Solidair jawel, met de directie, die voor eeuwig is aangesteld en ongetwijfeld een riant salaris toucheert. Het zal vast een fors percentage van de bruto inkomsten zijn, zodat ze alles in het werk zullen stellen ons geld voor het Goede Doel uit onze zakken te kloppen.”

“Al die grote artikelen over Panama. Je wordt er niet warm of koud meer van en je weet dat de grote vissen de dans toch weer ontspringen. Zwitserland blijft buiten de euro en meneer Juncker heeft een Luxemburgs paspoort. Panama zal dus relatief klein bier zijn. Tja, Clarence Seedorf, die zal niet al te slim wezen en te goedig vooral. Maar, hoogst interessant is toch om te lezen dat de kleine man dus ook op grote schaal probeert belasting te ontwijken. We stemmen met onze belastingvoeten – om maar even een terzake woordspeling te gebruiken. Een normaal mens zou zich doodschamen om als beroep politicus of bestuurder te moeten opgeven.”

“Dit is wel de mentaliteit die resultante is van het neoliberale ‘beleid’ van democratisch gekozen politici. Het wangedrocht dat nu regeert, een monstrum van: nep sociaaldemocraten met nep liberalen. Ik heb dat artikel ‘Deliverology’ van David Runciman gelezen over de biografie van Tony Blair door Tom Bower. Dat is exact hetzelfde wat je bij Derk Stokmans kunt lezen over de tot stand koming van deze bizarre regeringskongsi met hun program waarmee ze onze maatschappij institutioneel duurzaam ontwricht en moreel uitholt. Uitruilen van politieke programmapunten alsof het om knikkers gaat! Scoren op punten. Het heeft niets met politieke overtuigingen te maken. En wij doen massaal of onze neus bloedt. Geen wonder dat deze politici steeds verdergaan met het volop behartigen van hun eigen belangen en het runnen van hun eigen toko’s, vanuit hun minachting voor ons, kuddedieren en klootjesvolk.”

“Voor hen is het een kwestie van maximaliseren van de opbrengsten uit de zogeheten ‘private-publieke samenwerking’. Een goudmijn. Nog even en de marketing genieën die voor de Haagse Kaasstolpers werken, zullen met ideeën komen om Nederland te herdopen tot Panama Polder of iets in die richting.”

* Vrolijkheid *

“Hè ja, en dan nemen we het Zwitserse volkslied over. Dat zal waarschijnlijk heel duur zijn. Dan misschien toch maar die song uit Cabaret – Money makes the world go round.”

Onder Panamese vlag varen

“Terreur onder Panamese vlag heeft in dit kader natuurlijk betrekking op financiële terreur. Dat is een terreur die onzichtbaar blijft, totdat je eigen pensioen flink wordt gekort of straks zelfs misschien niet langer wordt uitbetaald – lees het artikel van Mirjam de Rijk in de Groene maar. Het houdt ook verband met de Panama-papers vanwege het beleggen/speculeren door pensioenfondsen. De link tussen scheepvaart en terreur hoorde ik vandaag leggen op een verrassende manier. Ik zat in de restauratie toen er op het nieuws werd gemeld dat de autoriteiten anti-terreuroefeningen in de Rotterdamse haven zouden houden. Aan de tafel naast mij zaten twee vrouwen en de ene zegt:

‘Nou dat klinkt serieus, want in zo’n haven valt heel wat schade aan te richten’

‘Nou en?’ zegt de andere, ‘Wat voor effect heeft dat? Die schade wordt altijd op ons, de consumenten afgewenteld, daar zitten de politici in Den Haag, of elders, echt niet mee. Ik denk dat terroristen inmiddels intelligenter opereren.’

‘O, wat denk jij dan? ‘

‘Nou, terroristen zien toch ook in dat wij, het publiek, geen invloed op de politiek van de politici hebben. Dus schietend een druk café binnen lopen, sorteert geen politiek effect. De Franse politici lieten juist heviger bombarderen in Syrië, Irak en waar al niet. Dat genereert weliswaar vluchtelingenstromen, maar het publiek is niet bij machte de politici tot ander beleid te dwingen: beëindigen van de bombardementen,  stoppen van de mensenstroom die de grenzen overlopen. Het lukt de plucheklevers niet, of ze willen het gewoon niet laten lukken. Wat hun agenda’s zijn, weten we niet. ‘

‘Zo lang er geen politicus wordt geraakt bij zo’n aanslag natuurlijk.’

‘Mwah, die kans is gering en dan nog …. één politicus zet geen zoden aan de dijk. Politici moeten als soort bang worden. Neen, ik denk dat de autoriteiten beginnen te snappen dat ze de ligplaatsen van cruiseschepen moeten beveiligen.’

CLoweknalcruise

‘Hoezo cruiseschepen …?’

‘Ik denk in parallellen met de Twin Towers, het Pentagon en het Witte Huis. Dát waren doelen, targets, die ertoe deden! Niet een vol caféterras met uitgaande burgers. Dat zorgt alleen voor afkeer bij het publiek jegens de terroristen. Een slimme terrorist beseft intussen dat hij de tegenstelling tussen de massa en het establishment moet uitbuiten. Hij heeft juist het Oekraïne-referendum gevolgd en nu de onthullingen via de Panama-papers: het publiek moet steeds minder van het establishment hebben. Dus moet je als terrorist dat establishment treffen. Dat hebben ze met het WTC trouwens ook grotendeels gedaan. De aanslag op het Witte Huis mislukte, maar had kunnen slagen. Dat was pure pech voor de daders; toch nog te weinig voorbereiding en coördinatie.
Op een enkele betreurenswaardige collateral dammage person na hebben ze in het WTC flink wat hedge fund toppers, yuppen en zo te grazen genomen. Het symbolische effect was echter het belangrijkste: het WTC stond voor Westers financieel imperialisme. Maar niet enkel westers en niet-moslim en dat heeft Osama uiteindelijk de das omgedaan, denk ik. Uiteindelijk draait het om geld en wie is de rijkste man van de wereld? Niet Bill Gates hoor. Die heeft Microsoftaandelen maar geen olie in zijn achtertuin.’

‘Aha, ik snap ‘m. Dié engerds.’

‘Wat de onbedoelde slachtoffers aangaat, had Osama zijn PR niet goed op orde, want hij had de nabestaanden van de pizzakoerier en de glazenwasser direct zijn excuses moeten aanbieden, met een ruimhartige financiële geste: Sorry! excuses, het ging niet om jullie. Jullie dierbaren bevonden zich op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. Wij staan aan dezelfde kant. We vechten ook tegen de bankiers die jullie uit je huizen zetten vanwege een financiële crisis die ze zelf veroorzaken.

Nou, een of twee grote cruiseschepen vol met rijke establishment-bobo’s, die je tegelijkertijd, midden op de oceaan, te middernacht liefst tijdens een zware storm laat ontploffen, dát zou toch vergelijkbaar zijn met de Twin Towers? Dus dat willen die anti-terreur eenheden voorkomen. Vandaar die oefening’

‘Dan zou de overheid dus weer de establishment-bobo’s voortrekken? Met ons belastinggeld, want die oefeningen zijn allemaal Rekening Rijk.’

‘Dat moet je op de koop toe nemen, maar het effect zou er wel zijn, want het establishment wordt immers persoonlijk getroffen. Tot nu toe zijn wij de klos en de bobo’s lopend lachend verder. Ja, ik probeer me in een terroristenbrein te verplaatsen hoor, want dit soort calamiteiten moet je natuurlijk voorkomen! We zijn tenslotte beschaafde mensen, met internationale gerechtshoven en zo. Kijk bijvoorbeeld naar MH17.
Collateral damage zul je altijd houden, dat valt te betreuren, maar je kunt het vrij nauwkeurig inschatten door de gedragingen van de cruisemaatschappijen en de passagiersbestanden geruime tijd te monitoren. Volgens mij wordt dat al gedaan, want alles gebeurt per computer en digitaal. Een serieuze terroristenclub heeft alle tijd van de wereld om gedragspatronen en gewoontes in kaart te brengen. Vandaar die antiterreur-oefeningen in de haven natuurlijk. Vanwege de cruise schepen. Zo zou ik tenminste denken.’

‘En die berichten over experimenten door terroristen met dodelijke virussen dan? ‘

‘Propaganda. Dat is veel te grof, te omslachtig en ongericht. Je treft er willekeurige mensen mee en je weet dat het publiek geen invloed op de politiek meer heeft. Dat publiek zou zich tegen jou keren. Bovendien, als de wind even keert, kun je zelf of jouw dierbaren worden getroffen. Dit soort berichten komt van de kant van ‘de autoriteiten’ die het publiek willen bang maken en tegen de terroristen willen opzetten.
Deze aanpak illustreert voor mij dat de autoriteiten de terroristen nog steeds onderschatten en dat zullen wij straks ongetwijfeld toch moeten bezuren. Terroristen zijn naar mijn overtuiging steeds slimmer aan het worden. Het blijft psychologische oorlogsvoering, maar steeds gesofistikeerder. Zij leren denken zoals wij denken, vermoed ik tenminste.’

‘Osama is uiteindelijk toch geliquideerd.’

Big deal. Hij is er martelaar mee geworden. De man is nog immer een onuitputtelijke bron van inspiratie voor menige jihadi. De heikele kwestie is: waarom Osama’s executie in het islamitische Pakistan plaatsvond. Dat duidt op z’n minst op interne schisma’s binnen de respectieve islamitische groeperingen. Ik had het al over olie, nietwaar. Op die interne conflicten bij de moslimfundi’s, daar zullen anti-terreur organisaties veel meer op inzoomen. Niet op een haven als massa beton en staal. Dat is louter für die Bühne. Net als die rare radioberichten over terreurverdachten die in the picture bij de veiligheidsdiensten zouden zijn. Lariekoek!’

‘Jouw redenering doet me plotsklaps denken aan een uitspraak van die Bulgaarse politicoloog Ivan Krastev in dat Trouw-interview van afgelopen zaterdag. Hij zei het met betrekking tot de ontwikkelingen in (Oost-)Europa. Ik citeer de vraag van de journaliste en Krastevs antwoord:
Vraag – Stel: Europa valt uit elkaar. Waar ontstaan dan de eerste scheurtjes?
Antwoord – “In de kern, niet in de periferie. Tijdens de eurocrisis concentreerde iedereen zich op Griekenland. Dat land zou de eurozone verlaten en dat zou best eens het einde van Europa kunnen betekenen, was de opvatting. Nu zien we dat nationalistische leiders opstaan in Hongarije en Polen die niets van Brussel moeten weten. “Maar deze gebeurtenissen zorgen er niet voor dat Europa uiteen valt. Pas als de winnaars van het project zich verliezers voelen, verandert er iets.”

Belastingparadijs

Dus schietend een vol café inrennen zou in dit scenario geen effect sorteren? Want daar zitten de winnaars niet?’

‘Dat klopt. Daar zitten de losers, wij dus. Dat zegt Krastev: “Pas als de winnaars van het project zich verliezers voelen, verandert er iets.” Dat is toch treffend. Zo lang de ‘winnaars’ ervan overtuigd zijn dat ze werkelijk winnaars zijn, zal er niets veranderen.
Kijk maar naar de Grieken, die kunnen stemmen wat ze willen – en dat hebben ze ook gedaan – op ultra-ultra-ultra linkse politici en toch worden ze door de bankiers in Brussel en elders gewoon uitgekleed en uitgeknepen. Losers die Grieken. De huidige Griekse politici kunnen geen spat tegen Brussel en Goldman Sachs ondernemen.
Degenen die de ellende hebben veroorzaakt, zitten met de gestolen centen hoog en droog op de Bahama’s en Griekenland is in de uitverkoop. Net zoals V&D hier bij ons en woningbestanden die ‘eigendom’ (?) zijn van woningcorporatiebobo’s en die door George Soros kunnen worden opgekocht. Terwijl jij, bij wijze van spreken, als huurder de slaap der onschuldigen slaapt. Je weet niet eens wie de eigenaar-bezitter van jouw flatgebouw is. Totdat ….

Dat betekent niet dat ik de luitjes van SUN Capital of meneer Soros een gruwelijk einde toewens. Ook de passagiers van cruises niet. Ik probeer alleen bepaalde scenario’s te doorvorsen. Misschien schrijf ik er wel thriller over. Om je de waarheid te zeggen: ik wacht op dat boek over een terrorist dat Michel Houellebecq zei misschien ooit nog te schrijven. Ik durf met je te wedden dat mijn scenaro’s in het niet vallen met wat hij kan verzinnen.’

“Dat geloof ik trouwens ook, want Houellebecq kan deksels goed schrijven. Hij kan zich helemaal verplaatsen in de hoofden harten van degenen over wie hij schrijft. Empathisch vermogen heet dat.”

” Zouden politici daar niet een flinke dosis van moeten hebben? Empathisch vermogen?”

 

* VROLIJKHEID *

citaat Renan plebiscite

 

* * *

Mirjam de Rijk: ‘Zorgen voor morgen. Waarover we zouden moeten praten als we het over pensioenen hebben’ in De Groene Amsterdammer- nr. 11, 2016, 17 maart
‘Zwarte zwanen’ Cees Grimbergen
Complementair aan het stuk van De Rijk is goed te lezen, het boek van Joseph Vogl (2013): Het spook van het kapitaal / Amsterdam: Boom / ISBN: 978 94 6105 793 8

Camil Driessen: ‘Twee keer klikken en je hebt een bv op de Bahama’s’ – NRC, za. 9 april 2016

‘Ook Solidaridad ging naar Panama’ – voorpagina Trouw za. 9 april 2016, diverse artikelen in dezelfde krant

Janne Chaudron – interview met Ivan Krastev in Trouw, za 9 april 2016

David Runciman: ‘Deliverology’ – London Review of Books, 31 maart 2016 / in combinatie lezen met Stokmans boek over Samsom

Derk Stokmans (2013): Diederik Samsom / Bert Bakker / ISBN: 978 90 351 4057 8

Ernest Renan (2013): Wat is een natie? / Elsevier boeken / ISBN: 978 90 352 5107 6 / tweetalige uitgave Frans – Nederlands

Michel Houellebecq (2015): Onderworpen / Amsterdam: Arbeiderspers / ISBN 978 90 295 3861 9

Roel Kuiper (2014): De terugkeer van het algemeen belang. Privatiseringsverdriet en de toekomst van Nederland / Amsterdam: Van Gennep / ISBN: 978 94 616 4262 2

David Van Reybrouck (2013): Tegen verkiezingen / De Bezige Bij / ISBN: 978 90 234 7459 3

* * *

Aantal klokkenluiders in Nederland blijft toenemen / Casper van der Veen NRC 11 april 2016 om 13:52

“Het aantal klokkenluiders dat zich in Nederland meldt is het afgelopen jaar met 32 procent gestegen. Daarmee is 2015 het derde jaar op rij dat het aantal klokkenluiders toeneemt. Wel ondervinden veel mensen die misstanden op hun werkplek melden nog negatieve gevolgen die melding. Dat heeft het Adviespunt Klokkenluiders maandag laten weten in haar jaarverslag.”

Goofy_klokkenluiders

 

Nieuws /

Grootschalige oefening in Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven vormt vanaf 11 april aanstaande drie dagen het toneel van een grote havenbeschermingsoefening. Tijdens de oefening Port Defender Rotterdam trainen de Koninklijke Marine, Politie, het Havenbedrijf Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond samen zodat bij een groot (openbare orde) incident of eventuele acute (terreur)dreiging er snel en adequaat kan worden opgetreden.

 

 

 

 

Comments are closed.