Feed on
Posts
Comments

criminals en Asterix

 

“Kijk, wat staat hier nou eigenlijk over ‘de terreur’, de oorzaken en onze veiligheid? Niets dus.”

Ilham leest voor:  ‘Minister Van der Steur (Veiligheid & Justitie) moet met een helder zicht op verbetering komen, om het vertrouwen te herstellen. Zo luidde de laatste zin van het Volkskrant-commentaar van eergisteren, aan de vooravond van het Kamerdebat over de aanslagen in Brussel en de raadselachtige uitwijzing van de terrorist El Bakraoui door Turkije naar Nederland. De dag na het debat kunnen we vaststellen dat het met dat herstel van vertrouwen niet is meegevallen.
Inmiddels was gebleken dat het Turkse ambtsbericht waarin stond dat El Bakraoui naar Nederland werd uitgezet, destijds door de ambassade niet is geopend. Ook kon de minister de Kamer niet vertellen waarom de VS Nederland een week voor de aanslagen had gewaarschuwd voor El Bakraoui en zijn broer en mede-terrorist.’

Dit schrijft VK-redacteur Martin Sommer vandaag op de site. Het sluit helemaal aan bij hetgeen wij een paar dagen geleden analyseerden: we krijgen ‘berichten’ zonder achtergrond, laat staan analyses over de oorzaken van de terreurdreiging.”

Marieke grinnikt: “Weet je, ik bedacht: de Volksverlakkers gebruiken nu ook de kunstgrepen van de thriller-schrijvers, want het klootjesvolk leest alleen maar (slechte) thrillers. Dus dan laat je de nieuwskabouters opdreunen dat het niet de FBI was die de (verkeerde) info verstrekte maar de New Yorkse politie (de NYPD dus, bekend van de tv series). Alsof dat ook maar iets uitmaakt! Het gaat erom of het zinnige info is! Maar het publiek hoort FBI en NYPD, dus wordt de indruk geprojecteerd dat de autoriteiten de zaak onder controle hebben.
Zo werkt een thrillerschrijver ook: projecteer illusie, de lezer vult zelf aan met hetgeen zij weet vanuit de pulp fiction die ze consumeren …”

“Ja,” valt Saecke, “grijnzende bij en dan noem je Turkije en laat de naam Erdogan vallen, dan is de sfeer van corruptie en terreur meteen geschetst. Die VVD’er Van der Steur is vermoedelijk te fatsoenlijk (kan dat!) voor deze club op het Haagse pluche, dus de man moet weg (vermoed ik). Maar wezenlijke analyse en duiding: nul komma nul. Waaróm blazen die jongens zichzelf ook alweer op?
Waarom lopen malloten schietend met een kalasjnikov een Parijs’ café binnen? O ja, ze roepen: ‘Dit is voor Syrië!’ maar Syrië is toch geen vakantiebestemming waar Malysian Airways, Rainair en weet ik nog meer op vliegen …?! Dus Syrië telt niet en in Libië, tja, daar woonde ooit een enge man die Khadaffi heette, maar waar ligt Libië ook alweer? Hebben ze daar mooi strand? Kun je er surfen?
En dus schrijven deftige columnisten bedaagde teksten over een minister op een Ministerie van Veiligheid …….. en van wat ook alweer?”

* VROLIJKHEID *

“Ministerie van Veiligheid. De onzinnigheid ten top. Ik moest ook denken aan ons geweldige ‘Burgerservicenummer’ – Service! – toen ik met mijn belastingaangifte aan het worstelen was: al die apps, maar geen eenvoudig zinnetje in begrijpelijk Nederlands dat aangeeft waar ik moet zijn …!” Marieke lacht. “Ze zouden zo langzamerhand toch door moeten krijgen dat al die reclametrucs die ze automatisch en klakkeloos toepassen (kopen van bureaus) contraproductief werken? Wat geloof jij nog van overheidsvoorlichting?”

“Vertrouwen herstellen, vind ik ook een goeie,” zegt Ilham, “dat veronderstelt dat er vertrouwen aanwezig was. Ja, lang, lang geleden misschien. Toen was  ‘Rijks-‘ nog een keurmerk voor waardevastheid en betrouwbaarheid. En zo worden we dag in dag uit overspoeld met Haagse propaganda …”

“Ik vind die term ‘terreurverdachte’ intussen een giller,” zegt Saecke, “de autoriteiten onderzoeken de ene ‘terreurverdachte’ na de andere, maar over de oorzaken van wat die ‘terreurverdachten’ beweegt, geen syllabe, niets!
Iemand met een Arabisch-aandoende achternaam wordt op een ochtend wakker en besluit: laat ik een career switch maken en van hoogopgeleide werkloze non-careerist, transformeren naar gemotiveerde terreurverdachte. Een nieuw leven! Ik hoef alleen mijn baard te laten staan. Ja! Zo gaat het natuurlijk!
Waarom bombarderen wij dapper mee in Syrië, en in Libië? Search me. Omdat een halve zool van de PvdA meent dat Nederland mee moet kunnen doen ‘in het hoogste geweldsspectrum’? Hûh? Hoe bedoellúúú?  Waarom moet de Oekraïne zo nodig bij de EU – waar daar gaat het uiteindelijk om – search me again.”

“Vorige week, ik meen dat het Goede Vrijdag was” begint Ilham, “liep ik langs een V&D pand waar de finale uitverkoop bezig was. De mensenmassa’s die zich er verdrongen! Ongelooflijk! Beangstigend gewoon. Al die mensen, die kort tevoren nog weemoedige hadden gelezen dat onze winkelstraten er zo ongezellig uit gaan zien, bla bla bla …. Die mensen waren binnen dozen aan het opentrekken, en graaien, als haringen in een ton gepakt, vechtend om junk spullen.
Er stonden twee pontificale dames te kijken. De ene merkte op: ‘Vreemd dat deze meute geen waxinelichtjes voor de deuren brandt. Zouden ze niet beseffen dat hun hetzelfde kan overkomen als die honderden V&D-medewerkers, die op straat staan omdat een hedge fund yup ergens in California besloten heeft dat zijn geld elders hogere rendementen kan scoren? Dat is pas echte terreur! Wat moet je met zulk volk aanvangen? Je kunt ze alles wijsmaken, ze lopen achter iedereen aan die ze ‘koopjes’ belooft? Nadenken kunnen of willen ze niet. Dat zullen de politici wel voor ze doen.’

We moesten ons echt naar buiten vechten, zo veel mensen wilden naar binnen. Verschrikkelijk!”

 

 

Ref. Collign Bommel Poes

Paresh_verdrag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.