Feed on
Posts
Comments

 

Bills sigaar Hillary

Ilham denkt dat Hillary Clinton (Democrats) momenteel de beste kaarten heeft. “Zij is weliswaar een vrouw en dat is voor veel Amerikanen even erg of zelfs erger dan zwart zijn, maar Ted Cruz is half-latino, dus die minpunten strepen tegen elkaar weg. Bovendien zet Hillary de lijn van echtgenoot Bill voort en beschikt ze over diens netwerken.”

“Maar Cruz is ultra-conservatief: tegen homohuwelijk, tegen abortus en hij zou liefst de algemene ziektenkostenverzekering (Obama care) afschaffen, terugdraaien. Dus die Cruz is best een lekkere jongen hoor”

“Wie heeft de grootse achterban aan losers?” vraagt Mohamad. “Wie kan haar of zijn kiezers straffeloos beloften doen, beloftes die nooit gehonoreerd hoeven te worden? Clinton heeft veel zwarte stemmers en Cruz de latino’s. Dat zijn beide groepen die als stemvee kunnen dienen, maar aan wie je naderhand als president weinig tot geen verplichtingen hebt. Ze mogen vereerd zijn dat ze op jou hebben mogen stemmen.”

“Nog even terug naar Obama,” brengt Marieke in het midden, “die heeft de algemene ziektekostenverzekering hoogstwaarschijnlijk uitgeruild tegen beloften aan het Grote Geld dat hij hun biotoop met rust zou laten. Ik speel even advocaat van de duivel, want Obama komt er bij ons wel erg slecht af.”

“Okay,” zegt Mohamad, “en het Grote Geld heeft beloofd om althans tijdens Obama’s regeringsperiode geen kredietcrisis te veroorzaken. Obama moest weer wel het team (onder wie Summers, Rubin en Geithner) dat de vorige ‘crisis’ (de gelegenheid tot graaien voor het G.G.) heeft helpen construeren, in zijn regering opnemen. Okay, dat lijkt me een aannemelijke deal om als hypothese mee te werken.”

“Bill Clinton heeft als Democraat (behorende tot de partij van de Democrats) volop meegewerkt aan de deregulering en het slopen van de beschermende instituties die het publiek vrijwaarden tegen het grenzenloze graaien van het G.G., dus Hillary zit in dat opzicht vrij goed,” vindt Marieke. “Echtgenoot Bill Clinton had tenslotte de wereldeconomie mee en kon op het einde van zijn bewind nog mooi oogsten. Een geluksvogel die Slick Willy (gladde Gerrit). Maar met wie zal de huidige presidentskandidaat die president wordt, beslissende deals moeten sluiten? En wat behelzen die?”

“Wat de moorden op de beide Kennedy’s (John F. en Robert) in ieder geval duidelijk hebben gemaakt, is dat je geen deals met de maffia en de CIA/FBI kunt sluiten zonder die naar hun tevredenheid na te komen,“ zegt Ilham. “Ik denk dat Hillary Clinton vooral in die biotoop steun zal zoeken, maar tegen welke prijs voor het Amerikaanse volk?”

“Bernie Sanders is geen werkelijk optie hè?“ vraagt Mo “die fungeert als decor. Hij is ‘socialist’ – dat is veel erger dan vrouw en zwart zijn bij elkaar – en hij is oud, maar dat is weer een pluspunt, want statistisch gezien is hij eerder dood of seniel. In ieder geval kunnen de Democraten met Clinton en Sanders  het decorum van fatsoen en correctheid (een vrouwelijke kandidaat en een oude geitenharen sokken socialist als kandidaat) ophouden. Dat belooft eigenlijk weinig goeds voor de Amerikanen. Voor ons ook niet, want wij sukkelen braaf achter de Yanks aan. Maar, Sanders heeft  nu al ‘nipt’ van Clinton verloren.”

“Denk je niet dat de medische gegevens van iedere kandidaat bij de poppenspelers tot in detail bekend zijn? Daar achter komen is vandaag de dag een fluitje van een cent. Soms is een kwakkelgezondheid plus een beperkte resterend levensverwachting een pré.”

Ilham: “De belangen die vandaag de dag op het spel staan zijn onvoorstelbaar groot, dus de poppenspelers zullen zo min mogelijk risico op hun investeringen willen nemen. Het gaat intussen om Geld hè, de financiële industrie speelt de hoofdrol en de rest zijn afgeleiden. Hillary Clinton heeft de beste kaarten. Ze weliswaar vrouw, maar een blanke WASP. Tot nu toe zet ik mijn eurocent toch op haar. Maar, ik hoop dat het wat spannender wordt.”

Hills twee kranten

“Ik ben benieuwd naar de deals die achter de schermen gesloten worden,” zegt Mo, “kunnen we die enigszins reconstrueren aan de hand van de kandidaten? Dát vind ik interessant.”

“Welke kandidaat is in staat om op de meest aannemelijk manier de schijn van Democratie overeind te houden en tóch de struikrovers en plunderaars de kans te geven hun slag te slaan,” stelt Ilham, “ is dat vandaag de dag niet net zo belangrijk: de schijn van democratie overtuigend overeind houden? Met Rusland en China als contrast en ideologische concurrent? Vooral China wordt steeds belangrijker.”

“China wordt in toom gehouden en gemanipuleerd door Talpa. Daar hebben de Grote Geld-jongens geen omkijken naar, daar hebben ze geen kind aan.”

* VROLIJKHEID *

“Trouwens, China heeft belang bij een grote debiteur (schuldenaar, Amerika) die niet totaal failliet gaat,” merkt Marieke op. “China is momenteel de bankier van Amerika en anders dan de Amerikaanse banken die het Amerikaanse klootjesvolk en de Amerikaanse tokkies eerst rommelhypotheken konden verkopen om ze vervolgens uit hun huizen te gooien, lijkt China me toch een iets andere politiek te volgen.”

“Ook met dit aspect heeft de Amerikaanse president te maken,” zegt Mo, “maar dat is de afdeling Groot Geld.”

“Precies,” zegt Ilham, “dat wordt via proxy’s behandeld, daar heeft de president niet direct invloed op. De proxy’s – de giga-banken – moeten ervan overtuigd zijn dat zij of hij, hen (de jongens van het G.G.) ongehinderd hun gang laat gaan.”

“In feite is het vergelijkbaar met wat er bij ons gebeurt,” merkt Mo op: “de politici hebben geen invloed op het Grote Gebeuren en mogen enkel nog in de marge klussen en knutselen. Zoals azc’s verloten onder de diverse gemeenten en belangrijk doen over inspraakmomenten en referenda over asielzoekers. Bulls! Aan de stromen vluchtelingen en migranten kunnen ze niks doen en daarom doen ze van alles om onze aandacht af te leiden van de oorzaken van die migrantenstromen. Terwijl ze dáár natuurlijk juist voor zijn ingehuurd: visie en beleid, en niet voor ad hoc flut-improvisaties achteraf en als het kalf al is verdronken.”

“Goed, ik denk ook dat momenteel mevrouw Clinton de meeste kansen op de hoofdprijs maakt,” zegt Marieke, “maar ik hoop dat ‘onze’ belangen en die van de anonieme poppenspelers enigszins parallel lopen, anders zijn we echt in de aap gelogeerd. Al die potsierlijke pratende hoofden op de buis en de radio, pfffft, ik kan ze niet meer zien of horen. Die lopen enkel in de weg. Zo dom! Neem zo’n VVD-medusa Edik Schippers. Die laat adverteren dat ze de macht van de farmaceutische industrie wil breken! Hoe dom denkt zo’n mevrouw dat wíj zijn?“  gemolde Mol

“Dat doet Talpa gewiekster,” grinnikt Mo, “die koopt een paar krantenpagina’s en laat die met chocoladeletters van de daken schreeuwen dat de klant China ‘meer vitaliteit’ van het geleverde product (een populair tv-programma) wenst.
Dat is de juiste aanpak: je zegt niet dat jouw product volmaakt is, maar dat de klant zo mondig is om zijn eigen wensen in te brengen en daarmee mede-producent (co-producer) wordt van jouw product. En het allermooiste: daar is de klant dánkzij jouw product toe in staat gesteld! Als dat geen empowerment en democratisering in één is, weet ik het niet!”

* Vrolijkheid* gejuich en geroep: Talpa for president!

“Het bewijst voor mij dat de Chinese leiders in ieder geval niet seniel zijn,” zegt Marieke nog nalachend, “die weten hoe je het Grote Spel spelen moet in deze barre tijden. Dat is toch een schrale troost en een greintje geruststelling.”

“Wat zullen Vladimir Putin en Angela Merkel (en de energiegiganten) voor deal sluiten met betrekking tot de leverantie van Russisch gas,” vraagt Ilham zich af. “Is de deal zo voordelig, met de lage olieprijzen en zo, dat ze de Oekraïne voorlopig laten zitten, denken jullie? En hoe speelt Putin zijn kaarten in Syrië uit? Ik benijd die Syrische bevolking niet. Aan de IS denk ik niet eens.”

“Er worden ouvertures richting Iran gemaakt,” zegt Mo, dus ‘de bommen-coalitie’ lijkt de pressie van de Saoedi te groot vinden worden.”

“Dat referendum op 6 april stelt natuurlijk geen fluit voor,” zegt Marieke, “wij zijn de uselful idiots, of we nu tegen of stemmen en of dat associatieverdrag er nou wel of niet komt. Uiteindelijk beslissen de banken –  inclusief de ECB van Mario Draghi als proxy – over het voorlopige lot van de Oekraïne. Lang niet gek gezien van Putin om die Mikhael Khodorovsky met zijn Yukos olie stevig de wacht aan te zeggen. Net als die andere oligarchen. Laat ze voetbalclubs kopen, maar handen af van wat van het Russische volk is. Dat bezit moet niet worden verkwanseld. Daar moeten verantwoordelijke rentmeesters het beheer over voeren.
Vladimir Putin probeert met zijn kameraden Igor Sechin en Viktor Zubkov de Russische olie- en gasvoorraden veilig te stellen voor de AmerEuro-wolven met hun vrije markt plunderpraktijken. Kunnen we geen referendum houden om op Putin te stemmen, als president van Europa?!”

“Dat moeten we dan toch eerst aan Talpa vragen,” zegt Ilham.

* Vrolijkheid * Talpa for vice president!

“We lachen erom,” zegt Mo ernstig, “en dat moeten we vooral blijven doen, maar eigenlijk is het om te huilen natuurlijk.” Hij legt een krantenpagina op tafel. ”Ik heb dat artikel van filosoof Paul van Tongeren (Stevo Akkerman) in de Trouw van zaterdag 16 januari 2016 weer eens nagelezen. Daar werd ik niet opgewekt van, omdat ik denk dat Van Tongeren gelijk heeft. Helaas, alles wijst daar op. Het systeem is niet meer te veranderen en het overheerst ons allemaal.
Je kunt ook geen politieke partij meer oprichten zonder onmiddellijk deel van dat systeem te worden. Anders ben je als partij doodgeboren. Je kunt alleen proberen zo’n tent als Talpa in te huren om de schijn helpen ophouden, je product in de markt te zetten, en de massa’s consumenten te verdoven.”

Als je van Europa een BV maakt, de burger als consument ziet en behandelt en de wereld als markt beschouwt, dan valt er voor de democratie niets meer te makken, hoe we er ook over mekkeren.”

* * *

 

Simon Head : ‘The Clinton System’ / New York Review of Books  2016.01.30

The Gramm–Leach–Bliley Act (GLBA), also known as the Financial Services Modernization Act of 1999 The legislation was signed into law by President Bill Clinton

It repealed part of the Glass–Steagall Act of 1933, removing barriers in the market among banking companies, securities companies and insurance companies that prohibited any one institution from acting as any combination of an investment bank, a commercial bank, and an insurance company. With the bipartisan passage of the Gramm–Leach–Bliley Act, commercial banks, investment banks, securities firms, and insurance companies were allowed to consolidate. Furthermore, it failed to give to the SEC or any other financial regulatory agency the authority to regulate large investment bank holding companies.

 

Stevo Akkerman / Paul van Tongeren: ‘Wat niet in geld uitgedrukt kan worden, verdwijnt.’ / Trouw, zaterdag 16 januari 2016.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article/detail/4225830/2016/01/17/De-ethiek-vervliegt-in-het-bedrijfsleven.dhtml

 

hond lust mol

 

 

Work in progress

 

 

Comments are closed.