Feed on
Posts
Comments

 

A pig is a pigzep

Ilham komt met de Volkskrant binnen: “Zouden de bankiers eindelijk aan de lijn worden gelegd? Of zij het weer losse flodders?
Weet je, zo’n vergelijking tussen bakkers die brood bakken en bankiers die geld maken/scheppen, stelt  voor mij de hele redenatie van die meneer Han de Jong op losse schroeven. Brood kun je niet oppotten, brood kun je niet via de glasvezel over aardkloot laten flitsen, geld kun je niet eten – denk aan koning Midas! – en zo meer. Als meneer De Jong werkelijk gelooft dat zijn vergelijking van brood en geld iets met de werkelijkheid  van doen heeft, dan begrijp ik waarom bankiers zo’n puinhoop van hun toko maken. Wat een simpel denkraam houdt die snaak erop na. De man is nota bene hoofdeconoom bij DNB! Waar het over gaat? Ik vertel het even, hier staat het:

Door: Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro  – Volkskrant 12 oktober 2015

“Binnenkort bespreekt de vaste Kamercommissie Financiën de voorstellen van het Burgerinitiatief Ons Geld over fundamentele en verstrekkende veranderingen van ons geldstelsel.

Kernpunt van het initiatief is dat de overheid het monopolie op geldcreatie moet hebben, dat ze met het uitoefenen van het monopolie maatschappelijke doelen realiseert en dat geld en schuld losgekoppeld moeten worden van elkaar.

De redenering is dat in het huidige stelsel een fors deel van de bestaande geldhoeveelheid wordt gecreëerd via het proces van kredietverlening door banken. Dat geeft banken veel te veel macht en het heeft geleid tot veel te veel schuldopbouw. De crisis van de afgelopen jaren laat volgens het initiatief zien tot welke ellende het huidige systeem leidt.

In tegenstelling tot wat de initiatiefnemers betogen, bepalen banken niet eenzijdig hoeveel krediet er wordt verstrekt of hoeveel geld er wordt geschapen. De bakkers van Nederland bepalen ook niet hoeveel brood wij eten. De hoeveelheid krediet wordt bepaald door het marktspel tussen onderling concurrerende banken en kredietvragers, waarbij toezichthouders de rol van marktmeester vervullen. Via de randvoorwaarden die zij stellen, hebben ze grote invloed op de uitkomsten.”

 Bank America_1

Abe staat bij de gootsteen af te wassen en merkt op: “Ik heb het gelezen. Zelfs de ‘goudbroden’ die in de ondergrondse kluizen van DNB zouden liggen, of in Fort Knox, zijn fysiek. Die heeft De Jong blijkbaar nog nooit gezien. ”

Saleh merkt droog op: “Meneer de Jong is bankier, dus wat wil je? Lees maar wat ‘ie schrijft, bankiers hebben recht op zakkenvullen: ‘Wat mij betreft is de belangrijkste vraag die het initiatief uitlokt of het bestaande systeem zodanig slecht is dat het moet worden vervangen door iets zo radicaal anders als wordt voorgesteld. Zeker niet, lijkt me.
Natuurlijk, we zijn in een financiële crisis terecht gekomen met grote schade. Maar in de decennia daarvoor heeft ons geldstelsel juist bijgedragen aan een indrukwekkende economische vooruitgang.’
Wat meneer De Jongs verhaal uitademt is: de financiële crises (meervoud lezen s.v.p.!) zijn nu eenmaal onvermijdelijk en onderdeel van het geweldige welvaart-voor-iedereen-brengende systeem. Dus moeten wij – het gepeupel – niet piepen en blij zijn dat de bankiers er zijn en dat ze om de zoveel tijd hun zakken wederom met miljarden belastinggeld vullen! Leg die lui aan de ketting en stel eindelijk eens een voorbeeld wanneer het rapalje weer eens zo’n ‘systeemcrisis’ heeft bekokstoofd! Pek-en-veren plus een dracht stokslagen op het marktplein/YouTube, dat zal ze misschien leren.”

Abe: “Meneer De Jong heeft het ook weer over ‘markten’ en ‘marktspelen’ en ‘toezichthouders’ inclusief rating agencies, neem ik aan. Zo’n man als De Jong is des te meer reden  om grondig te bezien hoe de bankiers en hun banken losgekoppeld kunnen worden van ons vertrouwen. Laat bankiers met hun eigen levens roulette spelen, maar laat ons daarbuiten.”

“Let wel,” zegt Ilham terwijl ze een droogdoek pakt,  “die Kamercommissie Financiën bestaat ook weer uit beroepspolitici. Dus die moet je zeker niet alleen laten opereren, daar moeten onafhankelijke pientere geesten bij worden betrokken, anders raak je gegarandeerd van de regen in de drup.”

Saleh vouwt een NYRoB open en zegt: “Koekenbakkers, die bakken af toe toch ook een brood? Misschien is De Jong een koekenbakker. Koning Midas kreeg ezelsoren en dat kwam niet door het vele lezen. Die Han de Jong durft vast niet in de spiegel te kijken.” Hij wijst op een review in de NYRoB, “trouwens, de moeite waard om dit boek van Sunstein aan te schaffen. Ik zal m’n zus een review exemplaar laten aanvragen. Je moet er rekening mee houden dat deze De Jong aan het ‘phishen’ is. Hij behoort misschien tot degenen die voor de bankensector een visje uitgooit, om te kijken wat de reacties zijn. In zo’n Kamercommissie worden vermoedelijk niet de bollebozen gezet, maar degenen die makkelijk zijn te manipuleren. Enfin, er zal vast nog over geschreven worden.”

 

Cass R. Sunstein:  Why Free Markets Make Fools of Us in de ‘New York Review of Books’  / 22 october 2015

 

mike konopacki_5

 

 Work in Progress

 

 

 

 

 

Comments are closed.