Feed on
Posts
Comments

 

 

Dit is een aparte taalconstructie, van ene Wouter van Loon in de NRC. Het zou een stukje proza uit Orwells 1984 kunnen zijn. Luister maar: “ De effectiviteit van vaccins is de afgelopen tijd afgenomen. Dat blijkt uit een presentatie van Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer. De vaccins beschermen met name minder tegen besmetting, maar er zijn ook eerste aanwijzingen dat de bescherming tegen ziekenhuisopname afneemt.”

De effectiviteit van de vaccins is afgenomen, maar ……  er zijn  ook eerste aanwijzingen dat de bescherming tegen ziekenhuisopname afneemt. ‘

–        ‘ Je moet het goed lezen en er over nadenken, maar dan is het volgens mij toch taalkundig logisch: de vaccins zouden moeten beschermen tegen ziekenhuisopname, dus indien de vaccins minder effectief worden, worden er meer mensen opgenomen. De tussenstap is de besmetting, die neemt toe omdat de vaccins minder effectief zijn. Dus meer besmettingen en dus meer ziekenhuisopnames. Je kunt het inderdaad zo lezen of de vaccins zouden moeten beschermen tegen ziekenhuisopname in plaats van tegen een virus. Dat woordje “maar” doet het hem. Daar zou “en” of “dus” moeten staan?

Het is een (opzettelijk?) verwarrende formulering. Best geestig eigenlijk.’

‘ Volgens mij staat er eventueel ook dat er buiten en naast de vaccins, andere middelen zouden bestaan die ziekenhuisopname kunnen voorkomen en verhinderen. Vooral omdat er vaccins staat, zonder een nadere aanduiding, laat staan een merknaam. Alle vaccins zouden minder effectief zijn en vaccins beschermen minder tegen besmetting. Indien vaccins minder tegen besmettingen (met Covid?) beschermen, waar beschermen vaccins dan nog wel effectief tegen?

Ik blijf het een pikante constructie vinden. Zet het op de site en kijk wat de jongelui er van maken.’

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.