Feed on
Posts
Comments

alma mater

 

 

Op een dag in november 2022

” Op de Universiteit Leiden is een schilderij van sigaren rokende oudere heren uit het Academiegebouw weggehaald. Het kunstwerk van de 89-jarige Rein Dool werd weggehaald na een tweet van een vrouwelijke medewerker die zich aan het doek had geërgerd.

Dool maakte het kunstwerk in 1976. Afgebeeld staat het bestuur van de universiteit uit die tijd, onder wie voormalig rector Dolf Cohen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook. Het kunstwerk hing jarenlang aan de muur van een vergaderruimte in het gebouw.

Afgelopen dinsdag verstuurde een Leidse promovenda in de politicologie een tweet waarin zij zich afvroeg welk signaal het schilderij uitstraalde en opmerkte dat een ironische of zelfkritische noot ernaast niet zou misstaan. ”

nos.nl/artikel/2452468-schilderij-universiteit-leiden-weggehaald-heel-bekrompen-zegt-maker

*

‘ Het is een sprekend schilderij, de afbeelding van zes voormalige bestuurders die al sinds 1976 binnen de Universiteit Leiden te bewonderen is. Bijna een karikatuur, verre van een staatsieportret. De lijst lijkt te klein voor de ego’s, de nevel van hun sigaren vergroot het ongemak. De ironie spat ervan af. “

De geportretteerden mochten zich destijds ingenomen tonen met het schilderij, de huidige bestuurders weten zich er geen raad meer mee. En zo kon het gebeuren dat een enkel tweetje van een buitenlandse promovenda deze week uitgroeide tot een nationale rel, met verontwaardiging in alle media, reacties van een minister en een staatssecretaris, Kamervragen. Goed voor de beeldende kunst misschien. Niet best voor de universiteit. ‘

*

cdn11.bigcommerce.com/s-20ff4/products/2210/images/5835/M_5630_VAN_GOGH_SKELETONE__29703.1453184661.500.500.jpg?c=2

 

 

 

 

Comments are closed.

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.