Feed on
Posts
Comments

*

‘ Zal ik een stukje uit dit FD (15 mei 2024) voorlezen?: ” Terwijl Huijskens nog doormoppert over [Wouter] Bos wordt een gerecht geserveerd waar Rijks afgelopen jaren naam mee maakte: millefeuille van rode biet. Het doet het gesprek even verstommen, maar zodra het bordje leeg is gaat hij weer door.
‘Ik wil het hebben over de toon van de top. Heb je dat Amerikaanse onderzoeksrapport over KPMG gezien? Je gelooft niet wat je leest. Hoe is het mogelijk! Jarenlang hebben ze daar zitten rotzooien met die examens. En hun president-commissaris Roger van Boxtel [D66] deed gewoon mee.”

Ze legt de krant weg. ” We waren ooit net terug uit *** exotisch land *** en ik had in een plas gezwommen waar bilharzia parasieten welig zouden tieren. Dat hoorden we pas later. Niet lang daarna was mijn plas rood en ik schrok met te pletter. Bilharzia?! Gelijk naar mijn zwager P. en die heeft direct testen uitgevoerd. Geen spoor van bilharzia. Wat bleek: we hadden bij mijn schoonmoeder rode biet gegeten. De roze kleur van de krant deed me eraan denken en deze rekening van Rijks, waarop bietjes staan vermeld.”
Te lezen dat zijn vrouw beginnende Alzheimer heeft, vond ze helemaal niet leuk, “neen dat is zwaar klote.”‘

 • ‘ Toevallig heb ik de film The Notebook gezien, dus ik kan me er iets bij voorstellen. Alzheimer of dementie, het lijkt op elkaar vermoed ik.’

‘ Zou die Roger van Boxtel ook Alzheimer hebben? Hij schijnt de NS in een grote chaos te hebben achtergelaten. Nu is er daar een andere D66-ger, Wouter Koolmees, op het pluche geparkeerd, en dat zou geen verbetering zijn. Of ben ik nu te zwartgallig? “Nederland is feodaal georganiseerd,” zeggen F en G, “alle (semi-)publieke diensten zijn pseudo-geprivatiseerd en fungeren als verdienmodellen voor politieke partijen. Iedere partij heeft zijn eigen niche.” Puur nepotisme dus. Zeg, twee keer zo’n lunch bij Rijks en mevrouw D heeft een nieuwe wasmachine. Of is achthonderd euro te weinig? Hoe lang gaat ze nu al naar de wasserette? Met de tram.’

 • ‘ Ze is pas twee keer geweest, maar ik heb haar verboden om na donker te gaan, want er scharrelen daar ongure types rond die het vooral op onze senioren voorzien hebben. Morgen gaan H en ik een een nieuwe wasmachine halen, dus dan kan ze weer thuis haar wasjes draaien. Dolgelukkig is ze ermee. Schandalig eigenlijk. Toch bizar, te beseffen dat we in waterdichte bubbels leven. Miljarden worden verjubeld aan een verloren oorlog in de Oekraïne, onze grenzen staan wagenwijd open voor allerlei vage vreemde snoeshanen, in de MSM wordt deftig bericht over “de formatie” die absurd lang wordt gerekt en getraineerd, en straks blijkt dat het met de nieuwe regering alleen maar nog erger en beroerder wordt. Wedden?’

‘ Enge man Hugo de Jonge (CDA) wil “optoppen,” dat wil zeggen: etages op bestaande panden zetten, zodat er nóg meer exoten naar binnen kunnen worden gehaald, en griezel Eric van der Burg (VVD) kraait en kwijlt van plezier bij dat vooruitzicht. Het zijn tenslotte hún verdienmodellen.’

 • ‘Het zijn engerlingen, daar heb je tweehonderd procent gelijk in. Moet je horen wat Mos over Huijskens schrijft: “Zijn boodschap komt erop neer dat journalisten net als de melkboeren ook maar gewoon verhalenvertellers zijn. ‘Journalisten stoppen graag een plot in hun verhaal. Een verband tussen losse gebeurtenissen om hun lezers te boeien. Dat doen ze zelfs als er helemaal geen duidelijk verband bestaat, zoals bij koersdalingen of -stijgingen op de beurs. Daarom verpak ik ook altijd een plot in de persberichten die ik schrijf. En die zie ik dan terug in de krant. Dat is het leuke aan mijn vak’. ”
  Een plot móet, altijd, zonder samenhang geen verhaal.’

‘ Daarom dat de politieke nomenklatoera ons het com-plotteren probeert te verbieden. Dat doet ze voornamelijk door zelfcensuur bij ons in te planten. Zodra je een samenhangend verhaal ziet of hoort dat origineel en betekenisvol is, maar dat niet spoort met hun verhaal dan maken ze je uit voor “complotdenker.” Het werkt verbluffend genoeg vaak ook nog. Denk maar aan de mondkapjes-verdwazing. Die dingen werken averechts op de gezondheid – en dan heb ik het nog niet eens over de Hugo de Jonge – Sywert van Lienden – deal – en toch waren er personen die je agressief aanspraken op het niet-dragen van een mondkapje. Die gingen op hun strepen staan en zij vereenzelvigden zich met de onderdrukker. Kadavergehoorzaamheid. Best eng eigenlijk.’

 • ‘ Zou zijn PR- kantoor Huijskens Sassen Communicatie, concurreren met het PR-bureau van Van Drimmelen (tegenwoordig “Publio” of zo geheten?) dat voor D66 werkt, of omgekeerd: het D66-personeel is in dienst bij meneer van Drimmelen? Dat suggereert Martin Bosma althans, geloof ik.’

‘ Dat zou best kunnen. Daar heb ik me nooit in verdiept. Ik vond de formule van U en M eigenlijk erg effectief: die gaven en geven (?) advies bij wijze van spreken on the fly en ze zouden via een vorm van hawala-principe declareren, of eigenlijk declareren ze niet eens echt, en gaat het via gesloten beurzen. Ik kan me compleet vergissen hoor, maar het klonk in ieder geval erg sympathiek. Zouden ze het nog steeds doen, vraag ik me af.’

 • ‘U en M geven geen advies, hooguit raad. Dat onderscheid tussen advies en raad, maakt Walter Benjamin zo treffend, in Der Ezähler (in Illuminationen); wanneer iemand om raad vraagt, heeft hij zijn beslissing in feite al genomen, maar wil hij die verifiëren, toetsen, bij iemand die hij vertrouwt.’

‘ Dat vind ik mooi gezegd. De verantwoordelijkheid voor de beslissing berust bij degene die om raad vraagt, en als raadgever fungeer jij als klankbord – als eerlijk klankbord, zonder een eigen agenda. Ja, dat is mooi gezegd.’

 • ‘Ja hè? Wonen en werken ze eigenlijk nog in Nederland? Centraal in hun werkwijze stond vertrouwen, dat was verbazingwekkend, terwijl het in feite toch doodnormaal zou moeten zijn. Waarom grinnik je nou?’

‘ Omdat ik aan meneer Netanyahu moest denken, die beloofde van Israëls Gaza een tweede Dubai te maken, terwijl Dubai in bepaalde gremia juist doorgaat voor een roversnest en – maar dat heeft hier helemaal niets mee te maken, het zat gewoon in het ChatGTP-antwoord – dat Jan Kees de Jager (CDA) kantoor houdt in Dubai. Dat vind ik nou humor. ChatGTP is overigens niet onfeilbaar, en Jan-Kees de Jager is een eerbaar man.’

 • ‘ “Zij zijn allen eerbare mannen,” zegt Marcus Anthonius in Julius Caesar: “Friends, Romans, countrymen ….” Ik dacht even dat je dat ging parafraciteren? Quod non dus. Meneer Netanyahu – ongetwijfeld ook een eerbaar man – heeft in ieder geval het beste met Gaza voor, maar dan wel zónder de Gazanen die er nu wonen. Origineel is ‘ie wel, dat moet je de brave Bibi nageven.’

‘ Wist jij dat ze in Ransdorp feta maken? Het staat op de Rijks-rekening en ik heb het nagezocht Het klopt bijna. Het herinnert me eraan dat ik mijn goede vriend Just weer eens moet opzoeken. De laatste keer dat we samen gingen eten en hij zo’n menu onder de neus kreeg, zei hij na er een korte blik op te hebben geworpen: “Doet u mij maar een bord warm eten.”‘

 • ‘Zónder jou om raad te vragen?’

‘Tja, Just en ik zijn zo lang bevriend vooral vanwege zijn uitzonderlijk gevoel voor humor, denk ik. Moge het nog heel lang goed gaan met mevrouw Huijskens.’

 • Hear, hear!

 

………….   ……………   …………….   ………………..

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.