Feed on
Posts
Comments

 

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/28/avondjes-en-digitale-campagne-lonen-voor-fvd-a3988448

< <  ‘ Al die leden brengen daarnaast geld binnen. Bij FvD is de drempel voor het lidmaatschap erg laag. Al vanaf 25 euro per jaar kunnen geïnteresseerden lid worden – en daarvoor krijgen ze vaak nog een (gesigneerd) boek van Baudet of Hiddema cadeau. Ter vergelijking: wie lid wil worden van de VVD betaalt 10 euro per maand (120 euro per jaar). Een lidmaatschap bij D66 kost minimaal 5,50 euro per maand (66 euro per jaar). Het CDA rekent voor nieuwe leden een kennismakingstarief van 19,95 euro per jaar. Na het eerste jaar betaalt een CDA-lid 20 euro per kwartaal (80 euro per jaar). De SP rekent 5 euro per kwartaal, PvdA adverteert met „vanaf 2 euro per maand”.

En de leden spekken de partijkas niet alleen met hun contributie. Per ingeschreven en betalend lid – met een contributie van minimaal 12 euro – ontvangen partijen in Nederland ook nog eens subsidie. Dat is zeldzaam: veel andere landen, zoals Duitsland, België en Oostenrijk, belonen alleen stemmen of zetels. ‘

Doordat hun achterban slinkt, lopen politieke partijen talent en inkomsten mis. Voor Forum voor Democratie, nu de grootste partij, ligt juist extra subsidie in het verschiet.

Kloppen de cijfers voor 2020, dan mag de partij [= Forum voor Democratie] bijna 300.000 euro aan ledensubsidie innen. En dat kan nog meer worden. Een commissie die in opdracht van het kabinet werd aangesteld, adviseerde minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) in 2018 om de subsidiepot uit te breiden naar een vast bedrag van 12 euro per lid, om zo „sterke, in de samenleving verankerde politieke partijen” te bevorderen.

Dit jaar neemt het ministerie, waar Ollongren binnenkort terugkeert na een ziekteverlof, een besluit. Fan van haar ministerschap is FVD nooit geweest. Maar als ze het advies overneemt en de subsidie verhoogt, haalt de partij dankzij haar besluit met het huidige ledenaantal straks meer dan een half miljoen euro op. ‘  > >

 

 

Comments are closed.

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.