Feed on
Posts
Comments

 

‘ Waarom is een nette, propere, zelfdoding, zindelijk zonder viezigheid en kleffe knoeiboel, toch zo moeilijk in Nederland? Gewoon: effectief, efficiënt en als diepte-investering kostendekkend, want het betaalt zich dubbel en dwars terug. Misschien mag je “ze” al als biomassabrandstof opstoken – wie weet, gebeurt dat zelfs al, zij het stiekem natuurlijk.
Wat te denken van de advertentie: Betaal uw eigen euthanasie, laat uw kadaver opstoken! Dat klinkt me dunkt milieubewust wervend. Waarom stunt zo’n club als GroenLinks hier niet mee!? Aan de ethiek of moraal kan het toch niet liggen?

Nembutal – Pentobarbital kun je vandaag de dag via internet kopen. Er wordt tenminste volop mee geadverteerd. Je hoeft het niet meer, zoals nog niet zo heel erg lang geleden, via obscure sites in China te bestellen – daar kwam het meeste vandaan geloof ik. Voor veel geld.’

  • ‘ Dat klopt maar. Daar zit een grote MAAR aan vast: maar, hoe weet je dat het om bonafide spul gaat? Niemand die dood wil, wil het risico lopen dat de poging mislukt en zij als een wilsonbekwaam plantje voor straf gedwongen verder moet sukkelen en sappelen.
    Er bestaat, vind ik, een double bind bij de berichten over zelfdoding. Aan de ene kant worden (ouderen) min of meer aangespoord om plaats te maken voor de jeugd (eufemistischer kan ik het even niet zeggen), terwijl er aan de andere kant (van overheidswege) hypocriet, hoge belemmeringen worden opgeworpen om een milde dood mogelijk te maken voor iedereen – ongeacht geldinkomen, financieel vermogen of sociale status.

Psychiater Boudewijn Chabot en journaliste Stella Braam beschrijven in hun boek Uitweg (2016/ ISBN 978 90 388 0049 3) bijvoorbeeld op bladzijde 136-139: “Op weg naar een veilige route voor de pil van Drion,” op bladzijde 137 staat dat de moeilijkste stap in hun plan is: “ het vinden van een deskundige die bereid is een zeer kleine hoeveelheid van het dodelijke middel als monster te testen op zuiverheid.   ….
Het opsporen van een onbetrouwbare leverancier is van belang voor alle personen die een pil van Drion in huis hebben of van plan zijn te kopen.”
Vreemd dat ze schrijven dat het opsporen van ON-betrouwbare leveranciers van belang is en niet van BE-trouwbare leveranciers.’

‘ Inderdaad, curieus dat je pas achteraf kunt bepalen of het gebruikte spul okay was. En dan? Wordt de leverancier met zijn adres en gironummer dan via de Consumentengids aangeprezen, of hoe gaat dat?

Van Chabots boek Uitweg is inmiddels een 14de druk verschenen, zonder Stella Braam geschreven en met vier hoofdstukken uitgebreid.

Een kleine club als de ChristenUnie van Segers & Cie schijnt een grote vinger in de pap te hebben als het om levensbeëindiging gaat, hetzij abortus, hetzij euthanasie. Ik heb dat altijd bizar gevonden. Wie pleegt er nou voor de lol abortus en wie maakt een feestje van haar zelfgekozen dood? Hoewel je bij dat laatste genoeg vrolijke alternatieve scenario’s – en steeds meer zelfs – kunt bedenken en vinden.’

  • ‘ Wat denk je van de methode: je dood-eten? Zoals in la grande bouffe? Lachûh! Binge eating heet dat vandaag de dag geloof ik; je ziet die maaltijdbezorgers rondfietsen, met dat maffe etiket van Just Eat! op hun rug. Compleet mesjogge, maar de uitvinder wordt er schatrijk mee.
    Degenen die de weg weten en die voldoende algemene ontwikkeling hebben om uit te zoeken hoe het allemaal (ongeveer) in elkaar steekt met zelfdoding, die hebben een gigantische voorsprong op de mensen die niet over de kennis (en kennissen?) beschikken. De laatsten springen nog altijd voor de trein of van een hoog balkon. Zou dat trouwens gefilmd mogen worden? Zoiets levert een heleboel views op, vermoed ik, en er zal vast al een format voor zijn. Tenslotte worden er ook snuff movies Een gat in de markt zou ik zeggen.’

‘ Tot nu toe werkt op grote schaal laten creperen in zorg- en bejaardeninstellingen blijkbaar ook prima. Socioloog Willem Schinkel zegt cynisch: “Wat in de verzorgingshuizen is gebeurd, is misschien niet strafbaar maar wel misdadig. Zo doen neoliberalen aan gezondheidszorg, ze differentiëren naar risicogroep.”
Is het dan gek dat de jeugdigen deze cynische neoliberale levenshouding kopiëren. Waarom zou je geen oudje in de hens steken. Dor hout fikt lekker en als er spek op zit, zelfs nog beter.’

  • ‘ Let komende zomer goed op of je niet verdacht vaak een barbecue-lucht ruikt. Neem vooral altijd een camera mee.’

 

 

 

 

Comments are closed.