Feed on
Posts
Comments

 

‘ Je zit te grinniken. Waar word jij nu zo vrolijk van als je deze tekst van Petra de Koning over Mariëlle Paul leest?’

–           ‘ Vanwege dat kind: „Maar dat zien ze toch”, had het meisje gezegd, „omdat je bruin bent?” Ik moest aan Máxima Zorreguita denken, die is blank (nou ja: Argentijns-blank, net als el Che) en koningin, en toch kan ik meteen horen dat ze niet uit Nederland komt. Die vriendin van Paul, die zegt dat ze “net als de koningin praatte,” die is of ongewild geestig of vals. “Is taal “verraderlijker” dan kleur? Dat vroeg ik me af. Weet je nog Sjevingen en shibboleth.

‘ Terwijl Máxima net als Mariëlle Paul hoogstwaarschijnlijk ook nog katholiek op de koop toe is. Tja, dat is bij elkaar best koddig. Ik moest grinniken vanwege die “acute woede,” die had ik nog nooit gehoord. Ik zou Máxima en Sjeveningen trouwens maar niet met elkaar in verband brengen, want voor je het weet, staat meneer Akerboom op de stoep vanwege ernstige verdenking van anti-institutioneel-dinges.’

–           ‘ Nou, dat laatste zou ik wel héél erg ver gezocht vinden. Dat jij nog nooit van acute woede had gehoord, dat komt vast omdat jij niet uit Pakistan komt. Ik vind het een grappige combinatie: acute woede. Dat is een woede die er direct is, zonder eerst op te hoeven wellen. Instant woede. Ik denk dat ik ‘m ga gebruiken, ja. Mw. Paul lijkt me best een grappig mens. Humor. Dat kan alleen maar heilzaam zijn voor ons mistroostige onderwijs. Laten we voor haar hopen dat zij niet ook mistroostig wordt door die nieuwe baan. Zeg, vind jij Kamerlid voor de VVD minder of meer prestigieus dan koningin? Om koningin te worden, hoef je geen lid van een politieke partij te wezen.’

‘Oké, oké, básta, alle gekheid op een stokje, ik ga deze tekst aan de jongelui voorleggen met de suggestie erop te “reflecteren” met als kader en context hetgeen Alving Gouldner en John Guillory zoal aan theorie oprispen. Een vingeroefening. Al was het alleen maar om ze weer eens met een paar namen bekend te maken.’

*

Petra de Koning, NRC 18 juli 2023.  > > > Mariëlle Paul is nog maar tweeënhalf jaar Kamerlid en heeft dus in vergelijking met veel andere Haagse VVD’ers nauwelijks politieke ervaring. Ze komt uit het bedrijfsleven, bij de Koninklijke BAM Groep was ze internationaal directeur communicatie. Maar ze wordt in haar partij al een tijdje gezien als veelbelovend. Mensen om haar heen zien dat ze makkelijk hoofd- van bijzaken scheidt, politiek gevoel heeft, hard werkt.

In NRC zei Mariëlle Paul begin dit jaar dat ze op sociale media vaak wordt uitgescholden, zij zou de „zwarte excuustruus” zijn van de VVD. Ze zei: „Ik kan er chagrijnig en ook wel verdrietig van worden. Vooral als ik het druk heb en mijn weerstand wat minder is. Dan denk ik: jullie kennen mij niet, waarom doe je dit?” Maar ze leek ook niet van plan om zich erdoor te laten intimideren.

Haar ouders komen uit Pakistan. Ze hoorden daar bij een katholieke minderheid. Haar vader was werktuigbouwkundige en was in de jaren zestig bij DAF in Eindhoven gaan werken. Als kind was ze met opzet netjes gaan praten, volgens een vriendin praatte ze „net als de koningin”. In NRC herhaalde ze het antwoord dat ze toen gaf: „Ja, aan míj zullen ze het niet horen dat ik niet uit Nederland kom.” „Maar dat zien ze toch”, had het meisje gezegd, „omdat je bruin bent?”   < < <

 

 

 

 

Comments are closed.

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.