Feed on
Posts
Comments

Bertrams-eu-verkiezingen 22mei  Groene_19

 

Deze meesterlijke prent van Joep Bertrams in De Groene Amsterdammer van mei 2014, nr. 19 vat nagenoeg alles – en nog méér – samen van waar het op 22 mei a.s. om gaat, bij die potsierlijke EU-verkiezingen.

Het meisje Europa (ooit gekidnapt door Zeus) is gemuteerd tot Wilhelmina Tell en kijkt angstig naar de rode stempijl die op haar gericht lijkt en niet op de appel.

Over de appel in Joeps cartoon kun je in verband met “het Project Europa” zelfs epibreren als zijnde de verboden vrucht van de boom der kennis in de hof van Eden (Europa, als paradijs…?), waarvan de Eurocratische politici nooit hebben geproefd, misschien niet eens gehoord …….

Natuurlijk staat Zwitserland centraal. Als niet-EU-land, maar geografisch en financieel wel in het hart van Europa gelegen en slim profiterend en listig gebruik makend van de vele (politiek-financiële) voordelen die het vermoedelijk heeft vanwege ….. tja, vul zelf maar in. Wie zouden er allemaal cijferrekeningen in Zwitserland kunnen hebben? Gebruikt Goldmans Sachs Zwitserland wellicht als clearing house? En wat al niet nog meer. Zie voor een recente discussie over de status, positie en rol van Zwitserland in/bij het “project Europa” o.a. diverse postings op deze site. Cartoons zijn onmisbaar, maar worden jammer genoeg nog zwaar ondergewaardeerd.

Een goede cartoon vat vaak meer samen dan waarover de tekst waar hij bij staat, gaat. Ik vind de meeste Nederlandse cartonisten tot de besten van de wereld horen.

 

LINKS

Europa > http://nl.wikipedia.org/wiki/Europa_(mythologie)

Wilhelm Tell > http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Tell

 

 

 

Comments are closed.

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.