Feed on
Posts
Comments

 

 

*

‘ Deze foto-collages stuurden G. en U. ons toe. Ze hebben een tijdje tegenover deze Haagse luifels op kamers gewoond en ze filmden veel “toeristen” die er tegels kwamen tellen en dan schichtig zo’n portiek inschoten. Dan ging het gordijntje dicht en werden er waarschijnlijk poppetjes gezien, bekeken en wat al niet meer.
Het verhaal van Camiel Hamans sprak ze ook aan, en dan natuurlijk de alliteraties.’

–        ‘ Ja, snap ik. Dat was daar toen nog een gezellige buurt. Ik ben weleens bij ze wezen koffiedrinken. Toen ik nog als lobbyist acteerde. Het is niet zo ver lopen van daar naar de Haagse lobby-alley.  Leuke buurt, toen. Net als oud-Katendrecht in Rotterdam en de Wallen in Amsterdam. Oú sont les neiges d’antan nietwaar? En vanwaar die foto van Rutte de snoeshaan?’

‘ Die stuurde W. uit Washington. Uit pure ergernis. Ze zag het verhaal en de foto op de site van de prollenkrant.  Haar familie in Groningen, zit in zo’n verzakt huis en de rest van het verhaal kennen we allemaal: “Laat die snuiter zich eens bekommeren om Nederland en de Nederlanders, in plaats van ijdeltuiterijen uit te fratsen! Hij zit er niet voor zijn eigen lol en om eigen hobbies op Staatskosten te botvieren. De druiloor!”
Ik parafraseer een gekuiste versie van haar tekst.’

–        ‘Helder. Zie je wie de foto heeft gemaakt? Juist: de complotkieker, die ook de foto van Kajsa Ollongren met het doorschijnende mapje maakte. Kinderlijk, nietwaar? Zo’n opzetje. De media raakten er niet over uit, en Nederland smulde.
Die gast is blijkbaar tot Hoffotograaf gebombardeerd. Als beloning. Benieuwd hoeveel ‘ie nu vangt.’

‘ Die foto van Ollongren met haar doorzichtige mapje, waarin het A-4je waarop stond dat Omtzigt naar een functie elders moest worden geschoven, was doorgestoken kaart. Dat is zo klaar als een klontje; ze doen niet anders dan complotjes in elkaar steken. Daarom dat ze om zich heen gillen dat iedereen tegen hen complotteert.
Nou ja, die meneer Maat, vandaag of morgen struikelt Joe Biden vast een vol décolleté in, of iets op dat niveau van de slapstick. Misschien blaast ‘ie de gas- en waterleidingen van het Witte Huis op. Je kunt nooit weten, met demente senioren. Dan is het handig als je fotografen-met-ervaring achter de hand hebt. Lijkt mij.’

 

 

 

*

 

 

*  citaat NRC 10 maart 2023 :  “ Nadat Mark David Chapman John Lennon in koelen bloede doodschoot in New York vluchtte hij niet. In plaats daarvan bleef hij op de plaats delict, lezend in het boek waarmee hij geobsedeerd was: The Catcher in the Rye, van J.D. Sallinger. In het boek schreef hij: dit is mijn statement.

Nog altijd herkennen jongeren zich in de thematiek van de roman: afzondering, onbegrip, het verlies van onschuld en neerslachtigheid. Het boek is anti-establishment, cool en cynisch; misschien wel de ultieme coming of age-roman. De auteur, J.D. Salinger, trok zich terug uit de maatschappij. Wie was hij? En hoe werd The Catcher in the Rye zo’n klassieker?” *

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.